fbpx

A Magyar Államkincstár nem régen elérhetővé tette mindenki számára a lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolódó dokumentumok letöltését. Így egy helyen megtalálsz minden információt és kitölteni valót, mint a kérelmi nyomtatvány, vállalkozói szerződés minta, számlaösszesítő, egyéb nyilatkozatok. 

Január 1-e óta lehet benyújtani a kérelmeket a legjobban várt otthonteremtési támogatáshoz, melyhez kapcsolódóan HASZNOS INFORMÁCIÓKAT és a KORMÁNYRENDELET FŐBB PONTJAIT korábbi cikkeinkben is tárgyaltuk.

 IDE KATTINTVA Te is részletesen tájékozódhatsz és letöltheted a dokumentumokat, illetve szeretnénk egy kis segítséget nyújtani abban, pontosan milyen elemekből áll az igénylés.

 Milyen dokumentumokat találsz az oldalon?

1.    Kérelmi nyomtatvány

Ez az igénylés fő dokumentuma, ami egy részletes tájékoztatóval és kitöltési útmutatóval van ellátva. Azt javasoljuk, mielőtt tollat ragadsz, alaposan tanulmányozd ezt át, hogy a kitöltés zökkenőmentes legyen.

Tartalmát tekintve, szükséges megadni a szülők és gyermekek pontos adatait, a felújításra és az ingatlanra vonatkozó információkat. Ezenkívül, segítségképpen kapsz egy ellenőrzőlistát, amin bármikor visszanézheted és kipipálhatod a már meglévő benyújtani valókat.

A fő kérelem mellett, büntető jogi felelőssége tudatában több nyilatkozatot is meg kell tennie az igénylőknek, hogy a megadott adatok a valóságnak megfelelnek-e. Így külön kell benyújtani a következőket: büntetlen előélet, pároddal házasságban éltek, hozzá kell járulnod a személyes adatok felhasználásához és átadásához, illetve adott esetben lemondónyilatkozattal is élhetsz.

2.    Számlaösszesítő (excel és pdf) 

Ahogy korábban is írtunk róla, az elvégzett munkálatokat áfás számlával kötelező igazolni. A támogatás igénylési folyamatában ezeket nem elég csak hozzácsatolni a kérelmi nyomtatványokhoz, hanem egy un. számlaösszesítőben kell felvezetni. Bár több számla esetén ez elég időigényes tud lenni, viszont ezzel nagyban megkönnyíted a bírálok helyzetét, így időt nyersz mindkettőtök számára.

A letölthető dokumentum csak mintaként szolgál, ettől eltérő formátumot is be lehet adni, azonban az itt megadott adatokat kötelezően tartalmaznia kell. Mindenképp fel kell vezetned a következőket: számla sorszáma, kiállítás dátuma, kiállító neve, a vállalkozó adószáma, tevékenység, kifizetett bruttó összeg, áfatartalom.

Amennyiben egy számlán belül több elvégzett munkát is felsorolnak, akkor azokat a tevékenységeket az összessítőben külön sorban kell szerepeltetni. Nem szükséges a számla végösszegét feltüntetni, elég csak az elvégzett munka díját odaírni. Érdemes több tétel esetén visszaellenőrizni, hogy a lebontott összegek megegyeznek-e a számla végösszegével.

3.    Vállalkozói szerződés

Nagyon lényeges megkötése ez a kérelem benyújtásának. Minden vállalkozóval külön szerződést kell kötnöd arról, hogy pontosan milyen munkálatokat végzett el az otthonodban. A Magyar Államkincstár egy letölthető mintával segíti ezt a megegyezést. Természetesen, mint a számlaösszesítőnél, nem vagy köteles feltétlen ezt használni, ez csak útmutatás ahhoz, hogy milyen adatokat tartalmazzon a dokumentum.

Hogyan tudod benyújtani a támogatás igénylését?

1.    Elektronikus úton

Ez a legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja annak, hogy benyújtsd a dokumentumokat. Egy egyszerű ügyfélkapu regisztráció után, a ‹Tulajdon/ingatlan› menüpont alatt már meg is találod a támogatási kiírást. Egy online kitöltő felület segítségével kényelmesen, otthonról el tudod indítani az igénylést.

2.    Postai úton

A letöltött és kitöltött kérelmi nyomtatványokat és nyilatkozatokat eredetiben, a hozzájuk kapcsolódó dokumentumokat másolatban szükséges postán feladni. A dokumentumcsomagot a következő címre kell eljuttatnod: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest.

3.    Személyes ügyintézés

A kormányablakokon keresztül, személyesen is elkezdheted a kedvezmény igénylését. Amit mindenképpen vigyél magaddal, a kérelmi nyomtatványok és nyilatkozatok eredeti példánya, egyéb beadandó dokumentumok másolata.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!