fbpx

A Kormány otthonteremtési programjának legnépszerűbb támogatása a családok lakásfelújítási terveit helyezi előtérbe. Hétről hétre egyre több információt osztanak meg azzal kapcsolatban, miként fog működni, milyen feltételei vannak, vagy hogyan lehet igényelni.

Mikortól igényelheted?

A támogatást 2021. január 1-től lehet kérelmezni, így a felújítási munkálatok megkezdése is csak a jövő évtől indulhat el. Minden olyan család igényelheti, akik rendelkeznek saját otthonnal, aminek a szépítésére költhető el a megkapott összeg.

Mire használhatod fel?

A komplett felújítás felére, de maximum 3 millió forint igénylésére van lehetőség. A támogatás utólag kerül kifizetésre, amely összeget felerészt anyagköltségre, felerészt felújításra is fel lehet használni. 

Ki után veheted igénybe?

A kedvezményre kizárólag a gyermeket nevelő szülők jogosultak, így vállalt gyermek után nem jár a támogatás:

  • egy háztartásban élő, 25 év alatti gyermek
  • 12. hetet betöltött magzat
  • ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő és GYOD támogatást kap, mentesül az életkori előírások alól 

Szükséges-e TB jogviszonyt igazolnod?

A támogatáshoz az igénylőknek legalább 1 év folyamatos TB jogviszonyt szükséges igazolni, ahol maximum 30 napos megszakítást fogadnak el. A munkaviszonyon kívül figyelembe vehető, ha valaki az utolsó 3 hónapban munkakeresési járandóságot kapott, vagy nyugdíj mellett alkalmazotti jogviszonyban dolgozik. 

Elvált szülők közös gyermek felügyelet mellet

Amennyiben két szülő már nem él egy háztartásban, de közös gyermeküket együttesen nevelik, akkor a támogatást megosztva is igénybe vehetik. Azt, hogy kinek mekkora összeg jár, azt egymás közt kell megbeszélniük, ami fontos, a 3 millió forintos keretet nem léphetik át.

Hányszor igényelheted a támogatást?

Családonként maximum egyszer lehet kérelmezni a kedvezményt. Természetesen senkit nem köteleznek arra, hogy kihasználja a maximum támogatást, azonban a későbbiekben a már fennmaradt összeget még egyszer nem lehet igénybe venni. 

Ingatlanra vonatkozó feltétel

Jó hír, a felújított lakásra nem jegyeznek be jelzálogjogot, elidegenítési- és terhelési tilalmat, így akár tovább is értékesíthető. Amire érdemes odafigyelni, a következő ingatlanra már új támogatás nem igényelhető. Viszont az, aki a korábban felújított lakást megvásárolta, ugyanarra az ingatlanra is kihasználhatja a kedvezményt.

Igénylőre vonatkozó feltétel

Az új lakásfelújítási támogatást kizárólag olyan igénylők kérhetik, akik köztartozásmentesek, vagyis nem rendelkezhetnek például adótartozással.

Mikor kapod meg a támogatást?

A kedvezmény összegét utólag fizetik ki, a felújítás befejezését követő 60 napon belül kell megigényelni a Magyar Államkincstárnál. Az igénylés elbírálására maximum 30 nap áll rendelkezésére a hivataloknak, ahol a pozitív eredményt követő 5 napon belül ki kell fizetni a meghatározott összeget.

Hogyan tudod elindítani az igénylést?

A 2021. január 1-től megkezdett felújítási munkálatokról áfás számlát szükséges gyűjteni, amit kötelezően hozzá kell csatolni a kérelmekhez. Nemcsak anyagköltségről, de munkadíjról is lehet benyújtani számlát, ám ebben az esetben a kivitelezővel külön szerződést kell kötni. A kifizetést követően, 6 hónapig a Kormányhivatalnak jogosultsága van ahhoz, hogy helyszíni szemlét rendeljen el.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!