fbpx

Megtaláltad életed szerelmét, elköteleztétek magatokat egymás mellett és már minden adott a közös boldogsághoz, kivéve egy meleg és hívogató otthont? A legtöbb szerelmes ilyenkor a netet bújja, az IKEA-t járja és halomba vásárolja a lakberendezési magazint, hogy eldöntse, mire is vágyik igazán. Az okosak azonban a pénzügyekkel kezdik, hiszen hiába nyújtózkodnál, ha rövid a takaró.

Új építésű vagy használt lakásban, esetleg generálkivitelezőben gondolkodtok? 

Tekintve, hogy 2024 februárjában egyetlen négyzetméternyi lakóterület reálára kicsit több, mint 624 ezer forint volt – és ez bizony nem Budapest és agglomeráció, vagy vidéki nagyváros-viszonylat, hanem az országos átlag – az ember ma már nemhogy kétszer, hanem jóval többször is meggondolja, merjen-e ingatlant vásárolni. 

Talán épp a használt lakások soha nem látott áremelkedése – Budapest belső kerületeiben és a felkapott vidéki nagyvárosokban a négyzetméterár ugyanis gyakran hétszámjegyű -, valamint a különféle állami kamattámogatott konstrukciók ösztönzik a fiatalokat arra, hogy minden aggasztó körülmény, érzelmi és fizikai megterhelés ellenére egyedi tervezésű, saját építésű ingatlan mellett döntsenek.

Mind a használt ingatlanok megvásárlása, mind a generálkivitelező segítségével történő építkezés tartogat feszültségeket, konfliktusokat és buktatókat, ahogy előnyöket is. Mai írásomban pedig a generálkivitelezővel történő építkezés különféle vonatkozásait járjuk körül.

Mekkora hitelre van szükségetek? 

Naivan azt hitted, először azt taglalom majd, hogyan válasszatok generálkivitelezőt, nem igaz? Megnyugtatlak, arra is sor kerül majd, de elsőként beszéljünk arról, ami igazán fontos: a pénzről.

Álmodni mindenki tud, a különféle amerikai lakás- és házátalakítós, illetve dizájner műsorok miatt pedig egyre inkább azt gondoljuk, az ember csak százötven négyzetméteren lehet boldog igazán. Nekem azonban az a véleményem – noha én is imádom a tágas tereket, impozáns megoldásokat, a szép burkolatokat és az elegáns bútorokat -, hogy a szépség és a praktikum is csak másodlagosak lehetnek, hiszen a legfontosabb az, hogy mit bírtok kifizetni.

Ehhez tudnotok kell, hogy mekkora kettőtök – vagy ha egyénileg tervezitek a hiteligénylést, akkor a hitelszerződés mellett döntő fél – rendszeres havi jövedelme, milyen rendszeres – havi és éves –  kiadásokkal kell számolnotok, illetve hogy mekkora havi törlesztőrészletet tudtok felelősséggel vállalni. Ezek hiányában semmiről sem lehet beszélni, így a legjobban akkor jártok, ha “romantikus beleszédülés, majd egy életen át panaszkodás és szenvedés” helyett először előveszitek a kockás füzetet – profibbak közösen kezelt Excel-táblát – és néhány héten vagy hónapon át folyamatosan monitorozzátok saját költéseiteket.

Így rövid időn belül látni fogjátok, hogy pontosan mire és mennyit költötök, tehát ki tudjátok számolni, mennyi pénzt tudtok nélkülözni havonta. (Fontos, hogy mérlegeljétek, a hiteltörlesztő fizetése milyen mértékben érinti az életminőségeteket, hosszú távon ugyanis nehéz lemondásokkal élni, pláne, ha később gyerekek is jönnek a képbe.)

Ha ez megvan, jöhet egy konzultáció egy megbízható, szakmailag elismert és jóhírű független hitelszakértővel. (Igazán nem akarom fényezni magam, de ha ezt olvasod, akkor talán nem kell mondanom, hogy te véletlenül épp ismersz egyet és jelen pillanatban is a blogján scrollozol…) Egy jó szakember ugyanis köntörfalazás nélkül, őszintén és empatikusan ismerteti veletek a reális lehetőségeket, a különféle pénzügyi konstrukciók előnyeit és lehetséges kockázatait, majd hagyja, hogy meghozzátok a saját döntéseiteket.

Így válasszatok generálkivitelezőt!

Ha már pontosan tudjátok, mennyi pénzetek van egy ingatlan építésére, nem lesz (annyira) nehéz generálkivitelezőt választani sem. Mondom, hogyan csináljátok!

  1. Döntsetek arról, hogy gyorsházat, téglaházat, konténerházat, esetleg különféle elemekből előregyártott modulházat szeretnétek-e!
  2. A megfelelő team felkutatásához barangoljatok a neten, érdeklődjetek az ismerősöknél és a social mediában, menjenek el a környékbeli építőanyag-telepekre vagy akár kérdezzétek meg a közvetlen környezetetekben zajló építkezések tulajdonosait! Igaz, hogy rengeteg személyes emberi történetet fogtok kéretlenül is hallani, ugyanakkor rengeteg hasznos véleménnyel és információval lesztek gazdagabbak.
  3. Ha megvannak a potenciális jelöltek, legyetek magabiztosak és ellenőrizzetek mindent, amit hallottatok tőlük vagy róluk! Csekkoljátok a cégnyilvántartásokat, a különféle blacklist-csoportokat, a Google review-kat, kérjétek őket, hogy mutassanak referenciaházakat és kössenek össze titeket olyan emberekkel, akiknek ők kiviteleztek. (Legyetek szigorúak: ha a válasz egyértelműen az elutasítás, akkor az jelzésértékű, és jobb lesz továbbmenni.)
  4. Ragaszkodjatok ahhoz, hogy többször is találkozzatok szerződéskötés előtt, egyeztessetek a műszaki ellenőrrel – ha megengedhetitek magatoknak, válasszatok sajátot -, kérjétek ki a cég partnerlistáit és kérdezzetek, kérdezzetek, kérdezzetek! (Persze ha akarnak, így is, úgyis hazudnak nektek, ugyanakkor az is nagyon sokat elmond, hogy hogyan kezelik a különféle kérdéseket és ügyféligényeket.)
  5. A szerződéstervezetet minden esetben nézessétek meg ügyvéddel! Lehet, hogy most azt mondjátok, teljesen felesleges még erre is tízezreket költeni, de higgyetek nekem. Sokkal jobb egy ügyvédi számla és a nyugalom, hogy a projekt biztosan rendben lesz, mint spórolni kicsit az építkezés előtt, aztán fizetni érte egy életen át.

Ha minden stimmel, megfelel a telek, a terv, a közreműködők és a generálkivitelező, jöhet a szerződéskötés. Aztán következik a neheze: a hiteligénylés, aztán maga az építkezés.

Gondolkozz csapatban!

Egy építkezés izgalmakkal és élményekkel teli folyamat, ugyanakkor a rengeteg stressz, bizonytalanság és nehézség erősen megterheli még az igazán erős kapcsolatokat is. Tegyetek meg mindent annak érdekében, hogy otthonotok épülése a szerelmeteket is támogassa!

Ennek érdekében pedig

  • válasszatok ellenőrizhető és átlátható működésű, jó referenciákkal rendelkező generálkivitelezőt;
  • lépjetek kapcsolatba velem, hogy mind a hitel kiválasztásának, mind az igénylésének folyamata zavartalan és biztonságos legyen! Az első konzultációt követően számos pénzintézet különféle ajánlatait tárom elétek, ti pedig kiválaszthatjátok a megfelelőt. Ha a döntés megszületett, én mindvégig támogatlak majd benneteket az igénylés és a folyósítás alatt. Nem lesz késés, konfliktus vagy elakadás, hiszen a bankkal való kommunikáció mindvégig az én dolgom lesz majd!
  • figyeljetek a közös célok mellett a közös jelenre is, hogy a rengeteg feladat és nehézség megoldása mellett egymásra is jusson idő!

Ha lakásvásárlást, építkezést terveztek, lépjetek velem kapcsolatba az edina@kaphatokhitelt.hu e-mail-címen vagy a +3630 681 7381-es telefonszámon!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!