fbpx

A hitelfelvétel 3 leggyakoribb akadálya

Hitelfelvételkor sokszor előfordul, hogy azzal szembesülünk, az igénylés útjába számos akadály gördül. Rengeteg olyan információval találkozunk a kritériumokkal kapcsolatban, amelyeket körültekintően kell kezelnünk. Minél több követelménynek kell megfelelnünk, annál több buktatóval szembesülünk a hitelfelvétel folyamán.

Milyen kockázatok merülhetnek fel a hiteligénylés során? Olvasd el a 3 leggyakoribb akadályt, tájékozódj előre mielőtt belevágsz a kölcsönbe!

1.    A jövedelem nem felel meg az elvárásoknak

A megfelelő jövedelemmel kapcsolatos elvárásokat előfordul, hogy az ügyfelek nem tudják teljesíteni, ami az egyik leggyakrabban felbukkanó akadály a hitel igénylésekor. A legegyértelműbb eset, amikor a bevétel már nem terhelhető, mivel az igénylőnek több egyéb kölcsönterméke is van. Az MNB korábban szigorú szabályozásban határozta meg az un. adósságféket, amely értelmében azt vizsgálják, hogy a meglévő hitelekkel együtt az új kölcsön belefér-e a jövedelem terhelhetőségébe. 500 000 Ft alatti jövedelem 50 %-át, az afeletti jövedelemnél annak a 60 %-át vizsgálják, ebből vonják ki a meglévő törlesztőket, és a különbözet lehet maximum az új törlesztőrészlet. Ezt még tovább finomítja jelzáloghitel igényléskor a kamatperiódus hossza, hiszen az 5, vagy annál rövidebb időszak esetén a jövedelem 35 %-a vehető figyelembe. Ezek a számok nagyban befolyásolják, mekkora hitelre és törlesztőrészletre vagyunk jogosultak.

Segítség: a legtöbb esetben igen jó megoldás lehet a hitelkiváltás. Mivel a hitelek kamatai folyamatosan változnak az aktuális gazdasági helyzet tükrében, így érdemes nyomon követnünk azok módosulásait. Ha sikerül találnunk egy olyan kölcsönkiváltó konstrukciót, amellyel a korábbi hitelünket kedvezőbb feltételekkel át tudjuk váltani, akkor a törlesztőrészletünk is csökken. Így egy lépéssel közelebb kerülünk a hitelfelvételhez, hiszen kisebb kiadással több hitelösszeget igényelhetünk meg.

2.    Magas hitelkeretek csapdája

Bár kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy biztonsági tartalék beállítása a bankszámlánkhoz, mégis érdemes óvatosan bánni vele. Egy indokolatlanul magas folyószámla hitelkeret nagy mértékben befolyásolja a hitelfelvételünket. Mivel gyakran csak egy töredékét használjuk ki ennek a terméknek, ezért nem véletlen, sokszor nem gondolunk arra, ez bármire is hatással van. Az igazság az, hogy a teljes hitelkeret 5 %-át veszi alapul a bank a terhelhetőség vizsgálatakor. Így egy 300 000 Ft-os keret esetén olyan, mintha 15 000 Ft törlesztőrészletet fizetnék havi szinten.

Hasonló a helyzet a keretjellegű hitelek másik népszerű termékével: a hitelkártyával. Manapság egyre többen használjuk ezt a megoldást vásárlásaink során. Nem véletlen, hiszen rengeteg kedvezményt kapunk vissza, amellyel éves szinten nagyobb összeget meg tudunk spórolni. Azonban a nagyobb hitelkártya keretösszeg ugyanúgy befolyásolja a terhelhetőségünket, mint a folyószámlahitel esetében.

Segítség: A keretjellegű hiteleknél 2 hatékony megoldás is szóba jöhet. Az egyik, hogy teljes egészében kiváltjuk ezeket, akár egy személyi kölcsön segítségével. A tapasztalat azt mutatja, hogy így jóval kisebb költségekkel tudunk számolni a hitelfelvételkor. A másik lehetőség, amennyiben nem szeretnénk elesni a kedvezményektől, a hitelkeret csökkentése. Ez akkor lehet ideális megoldás, ha hitelkeretünk kis mértékben van kihasználva, és már egy minimális módosítás is növeli hitelképességünket.

3.    KHR lista negatív oldala

Hitelfelvétel szempontjából a legsarkalatosabb kérdés, hogy rossz vagy jó adósok vagyunk-e. A bank első lépésként fogja lekérni a KHR lista adatait, amin a meglévő és lezárt hitelek mellett az is látszik, hogy van-e fennálló mulasztásunk. A KHR rossz adós listájára akkor kerül fel egy ügyfél, ha hitelével legalább 90 napos tartozást halmozott fel, amely mértéke meghaladja a mindenkori minimálbér összegét. Amíg nem egyenlíti ki ezt az adósságot, addig aktív oldalon szerepel, és ez minden hitelintézetnél kizáró ok a finanszírozás alól. Amikor a tartozás kifizetésre kerül, akkor az adós átkerül passzív oldalra, ahol még általában 1 évig szerepel (esetenként ez 5 évre is kitolódhat). Bár van egy-két olyan bank, ahol passzív státusszal tudnak segíteni, de egyáltalán nem ez a jellemző.

Segítség: sajnos bizonyos szempontból ez egy patthelyzet. A legjobb dolog, amivel az előre lépésünket tudjuk segíteni, ha kifizetjük a felhalmozott tartozást, és türelmesen kivárjuk az 1 évet. Saját hiteljelentést bármelyik bankban tudunk lekérni, így folyamatosan nyomon követhetjük KHR státuszunk alakulását.

Hozd ki Te is a legtöbbet a családalapításból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!