fbpx

Babaváró hitel vs. válás

A gyermek ajándék, ez vitán felül áll. Első ránézésre a babaváró hitel is ajándéknak tűnik, hiszen a hitel szabad felhasználású volta, valamint a havonta maximum 50 000 Ft-os törlesztőrészlet a friss házasokat gyakran hitelfelvétel felé billentik.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a babaváró hitel elsődleges célja a fiatalok megsegítése mellett a gyermekvállalási kedv növelése is! Épp ezért a kedvező feltételek csak akkor érvényesek, ha az igénylők házassága tartósan fennáll és a szerződésben vállalt gyermekek is annak rendje-módja szerint megszületnek.

Mi történik a babaváró hitellel válás esetén?

Amennyiben a házasság felbomlik – vagy a vállalt gyermekek nem születnek meg – a hitelszerződés felbomlik és az államilag támogatott kamatozású hitel piaci kamatozású személyi kölcsönné változik. Amit a babaváró hitel várható törlesztőrészleteiről tudni kell:

  • a babaváró hitel törlesztőrészleteinek meghatározásakor ötéves kamatperiódus van érvényben;
  • a törlesztőrészletek pontos meghatározásához az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által minden hónapban közzétett érvényes referenciamutatót veszik alapul, mely az 5 éves futamidejű állampapírok aukciós hozamának függvénye;
  • az első öt évben a babaváró hitel kamatmentes;
  • válás után a babaváró hitel törlesztőrészletei és a törlesztés feltételei megszületett, illetve meg nem született gyermekek számának függvényében különféle módon alakulhatnak.

Babaváró hitel és válás, ha a vállalt gyermekek nem születtek meg

Ha egy pár a válás mellett dönt és a korábban szerződésben vállalt gyermekek nem születtek meg, az addig igénybe vett kamatkedvezmény mértékét az igénylőknek 120 napon belül, egy összegben vissza kell azt fizetniük. Ezzel egyidejűleg az államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitel piaci kamatozású személyi kölcsönné válik, vagyis a futamidő nem változik, a havi törlesztőrészletek, valamint a teljes visszafizetendő összeg nő. Az ötéves kamatperiódusokban fizetendő havi törlesztőrészlet mértékét a továbbiakban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által közzétett érvényes referenciamutató határozza meg.

Babaváró hitel és válás, ha vállalt gyermekek megszülettek

Ha a házaspár válásának idejére a szerződésben vállalt gyermekek megszülettek, a korábban felvett kamattámogatás összegét megtéríteni nem kell, az államilag támogatott hitelkonstrukció azonban azonnal piaci kamatozású személyi kölcsönné alakul. A futamidő azonban nem rövidül, így a mind a havi törlesztőrészletek, mind a teljes visszafizetendő összeg jelentősen megnőnek. Az ötéves kamatperiódusokban fizetendő havi törlesztőrészlet mértékét a továbbiakban az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által közzétett érvényes referenciamutató határozza meg.

Mit lehet tenni, ha a válás elkerülhetetlen?

Ha a házasság megmentésére nincs esély és a felek mindenképpen a válás mellett döntenek, célszerű a hivatalos ügyintézés megkezdése előtt felvenni a kapcsolatot a hitelszerződést biztosító bank illetékes szakembereivel és felmérni a rendelkezésre álló lehetőségeket. Ha az érzelmi kár elkerülhetetlen, legalább a pénzügyi katasztrófát igyekezzünk együtt minimalizálni, hiszen az a család minden tagjának érdeke!

Hitelfelvétel szándéka esetén vagy meglévő hitel kiváltásának igénye esetén független hitelszakértőként örömmel állok rendelkezésedre. Keress telefonon vagy online – és ha nem érsz el, visszahívlak!

Babus Edina
független hitelszakértő

www.kaphatokhitelt.hu
+36 30 681 7381
edina@kaphatokhitelt.hu

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!