fbpx

Az államilag támogatott családi otthonteremtési kedvezmény, valamint a falusi CSOK sok család számára jelent valós megoldást a lakhatási problémák rendezésében. Nem véletlen tehát, hogy ezek a hiteltermékek továbbra is változatlan népszerűségnek örvendenek. Fontos tudnunk azonban, hogy az utóbbi időben a CSOK és a falusi CSOK szabályozásban is történtek változások.

CSOK alapok

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény két részből tevődik össze: az egyik a vissza nem térítendő állami támogatás, a másik pedig az államilag kamattámogatott hitel. A vissza nem térítendő állami támogatás maximális mértéke 10 M Ft lehet, melyhez legfeljebb 25 év futamidőre maximálisan 15 M Ft kamattámogatott hitelösszeg csatolható.

A felvehető kedvezmény maximuma függ a meglévő vagy vállalt gyermekek számától, attól, hogy új építésű vagy használt ingatlant vásárolunk, valamint a megszerezni kívánt lakás vagy ház méretétől is. (Jó, ha tudunk róla, hogy bizonyos körülmények fennállása esetén a babaváró hitel a CSOK és a falusi CSOK szerződésekben önrészként is szerepelhet.)

Falusi CSOK: miben más?

A falusi CSOK igénylése technikailag megegyezik a CSOK igénylésének folyamatával, viszont ez a kedvezményforma csak bizonyos településeken érvényesíthető. A falusi CSOK bevezetésének célja elsősorban a listázott vidéki települések priorizálása, valamint a tanyák és más külterületi ingatlanok előtérbe helyezése.

A falusi CSOK építésre és felújításra nem felhasználható és jelenlegi tudásunk szerint legkésőbb 2024. december 31-ig igényelhető.

Változások a CSOK szabályozásban

A korábbi CSOK és falusi CSOK szerződéseknél alapkövetelmény volt, hogy az igénylők és vér szerinti leszármazottaik a támogatással létesített ingatlanban éljenek a vásárlástól vagy építéstől számított min. 10 évig. Emellett arra is figyelni kellett, hogy a lakhatási engedély kiadásától számított 90 naptári napon belül minden érintett be legyen jelentve a kérdéses ingatlanba.

Ez jelenleg is így van, életbe léptek ugyanakkor bizonyos szabályozások, melyek sokaknak könnyebbséget hozhatnak:

  • az igénylő szülők gyermeke számára nem kötelező a beköltözés, ha tanulmányai miatt átmenetileg más lakcímen él;
  • a szülő és a gyermekek átmenetileg lakhatnak más lakcímen, amennyiben a szülő a munkahelye miatt térítésmentesen biztosított szolgálati lakásban lakik;
  • a szerződésben vállalt és megszületett gyermekek érkezésének bejelentésére a korábbi 60 nappal szemben már 90 nap áll rendelkezésre;
  • a teljes építési, illetve felújítási folyamat alatt egy alkalommal kérvényezhetjük a munkálatok módosítását.

Jó hír a vállalkozóknak

A CSOK segítségével vásárolt ingatlanokban korábban nem lehetett KATA vagy egyéni vállalkozó székhelye, május 13-tól azonban ez is változott. Ma már az egyik nem zárja ki a másikat, így székhelyszolgáltatók igénybevétele helyett vállalkozásunk is nálunk lehet otthon.

Ennek bevezetésével azok is érvényesíthetik a kedvezményt, akik korábban nem fértek hozzá az államilag támogatott hitelkonstrukciókhoz.

Így változik a falusi CSOK

A falusi CSOK csak bizonyos priorizált településeken, valamint külterületeken vehető igénybe. Ezekben az esetekben a kamattámogatott hitel érvényesítéséhez szükség van a megvásárolt ingatlan felújítására, illetve korszerűsítésére is, melyre a korábbi szabályozások három évet adtak.

Ez most változott és a felhasználható időkeret 4 évre módosult, vagyis a vidékre költözőknek lényegesen több idejük van arra, hogy megvalósítsák álmaikat. És hogy mi az, ami még ennél is jobb hír? A változások nemcsak a még nem igényelt, hanem a már folyamatban lévő esetekre is érvényesek. Bizony-bizony, akkor is, ha nemteljesítés miatt a visszafizetési eljárás már elindult, de még nem zárult le.

Hogyan válasszuk ki a legjobb CSOK ajánlatot?

Egy-egy hitelajánlat értelmezése, a kisbetűs kitételek és jogi szövegek útvesztője még a feketeöves bürokratáknak is gondot okozhat. Épp ezért döntünk jól, ha független hitelszakértő segítséget kérjük, hiszen tőle minden felmerülő kérdésünkre részletes választ kaphatunk.

Nem kell egyedül csinálnunk, hiszen együtt többre megyünk!

Független hitelszakértőként örömmel állok rendelkezésedre telefonon vagy online – és ha nem érsz el, visszahívlak!

Babus Edina
független hitelszakértő

www.kaphatokhitelt.hu
+36 30 681 7381
edina@kaphatokhitelt.hu

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!