fbpx

Míg az emberek lelkesen szabadtéri aktivitással, kirándulássokkal és családi programokkal köszöntötték a munka ünnepét, a hazai bankélet egyik legnagyobb fúziója zajlott le szinte észrevétlenül. (Bár erről bizonyára más az érint ügyfelek véleménye, hiszen ők április 30. és május 2. között korlátozottan tudták igénybe venni bankjuk szolgáltatásait.)

A négynapos informatikai átállás és a teljes arculatváltás egy többéves folyamat végállomása, melynek során először a Budapest Bank és az MKB Bank olvadt össze. A jelenlegi fázisban, mintegy utolsó lépésként a Takarékbank is csatlakozott a Magyar Bankholdinghoz, ezzel pedig létrejött a második legnagyobb magyar bank. Legalábbis ami a mérlegfőösszeget jelenti.

Az MBH Bank Nyrt. számokban

A Magyar Bankholding által közreadott információs anyagokból kiderül, hogy a gigabank fő szolgáltatási területei a vállalati szegmensre, azon belül is a mikro-, kis- és középvállalati hitelezésre fókuszálnak. Az MBH ugyanakkor központi szerepet tölt be a lízingpiacon, valamint az agrár- és élelmiszeripari üzletág finanszírozásában is 

A kiterjedt banki hálózathoz mintegy tízezer munkavállaló, nyolcszáz ATM és az ország egyik legkiterjedtebb fiókhálózata tartozik, mely kb. másfél millió lakossági és közel háromszázezer vállalati ügyfél pénzügyeiről gondoskodik. Mindez forintban sem kevés: az MHB-ban elhelyezett betétállomány nagyjából 6500 milliárd, a bruttó hitelállomány pedig több, mint 5000 milliárd forint.

Mire kell készülnie az MBH ügyfeleinek? 

Az összevonás természetesen számos apró, mégis nagyon jelentős változással jár együtt. Ezek egyike, hogy a korábban bevált online banking és mobil applikációs bankeszközök neve és felépítése is megváltozik, így az ügyfeleknek bizonyosan frissítésre, illetve újbóli letöltésre lesz szüksége.

Bár a névváltozás következtében az egyes bankkártyák esetében azok kinézete, illetve elnevezése is jelentősen megváltozik, más azonnali változás nem várható. Jó hír továbbá, hogy a bankkártyák cseréjére azok lejártakor, illetve pótlásakor kerül sor. Amíg erre nincs szükség, addig a régebbi kiadású plasztikkártyák zavartalanul használhatók.

További örömhír, hogy

  • a számlaegyenleg értesítőket az ügyfelek a szokásos rendben kapják meg;
  • a betéti és hitelkártyákhoz tartozó beállítások, a napi vásárlási és készpénzfelvételi limitek, PIN kódok, valamint az elektronikus csatornák jelszavai nem változnak;
  • a számlacsomagok kondíciói is változatlanok maradnak. (Azaz sem a számla alapköltsége, sem az egyes megbízások jelenleg érvényes díja nem változik a fúzió következtében.)
  • a lakáshitelek és személyi kölcsönök kondíciói sem változnak, így az ügyfeleknek nincs okuk aggodalomra.

Fontos tudni viszont azt is, hogy a lekötött betétek kamata sem változik, így a kedvezőbb konstrukciókért az ügyfeleknek kell kutakodnia.

A Magyar Bankholding egyedi hitelkonstrukciókat dolgoz ki

Ginzer Ildikó, a Magyar Bankholding standard kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese januárban arról beszélt a növekedés.hu-nak, hogy a bankholding célkitűzései között szerepel olyan egyedi hitelkonstrukciók kidolgozása, melyeknek nincs párja a piacon. Ezek közül az Egyenlítő Hitel az egyik legismertebb, melyről a vezérigazgató-helyettes asszony az alábbiakat mondta:

“Ez lényegében arról szól, hogy a számlán lévő megtakarítási állományokon elérhető hozamok beszámításra, illetve ezek és a hiteloldali kamatok összevezetésre kerülhetnek. (…) Azt gondolom, hogy ez a termék több előnyt nyújt az adós számára, mint a 20-30 éves futamidő alatt egy egyszeri kamatcsökkentési lehetőség.”

Szeretnél első kézből értesülni a hitelpiaci újdonságokról és keresed a számodra optimális konstrukciót? Független hitelszakértőként örömmel segítelek a kiteljesedésben! Fordulj hozzám bizalommal a www.kaphatokhitelt.hu -n!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!