fbpx

A kamatmentes babaváró hitel kedvező hitelkonstrukció azoknak a pároknak, akik biztosan tudják, hogy jelenleg gyermektelen párkapcsolatukban vagy meglévő gyermekeik mellé további egy-három gyermeket kívánnak vállalni. Abban az esetben ugyanis, ha a babaváró hitel szerződésének megkötését követően születnek meg a vágyott csemeték, hatalmas kamatkedvezményekkel, illetve akár a teljes hitelösszeg elengedésével is kalkulálhatunk.

 

Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Az első gyermek születésének a szerződéskötést követő öt éven belül kell megtörténnie, a második gyermek születése esetén azonban már hitelösszeg 30, a harmadik gyermek születését követően pedig a hitelösszeg 100%-át elengedik.

 

Tudnivalók a babaváró hitel kapcsán

 

Tapasztalataim alapján a párok gyakran boldogan tervezik meg a nagycsaládos élet felépítésének lépéseit. Előfordul azonban, hogy – gyakran éppen azért, mert még nincs gyermek a családban, ezért nincs valós, első kézből szerzett tapasztalat – nem kalkulálnak a babavárással és a kisgyermekneveléssel járó stressz, burn out és mentális-érzelmi megterhelés rövid és hosszú távú következményeivel.

 

Nem ritka tehát, hogy a szerződéskötéskor még magabiztosan vállalt két-három baba helyett csak egy vagy kettő születik meg. Magától értetődő, hogy gyermeket csak szívből szabad vállalni, de épp ezért fontos látnunk, mi az anyagi következménye annak, ha a ‘beígért’ babóca végül mégsem jön világra!

 

  • Ha a vállalt első gyermek egészségügyi okokból nem születik meg a szerződéskötést követő öt évben, vagy a további gyermekek vállalásának egészségügyi okai vannak, felmentést kérvényezhetünk méltányossági alapon. Ehhez komoly orvosi dokumentáció és annak bizonyítása szükséges, hogy mindent, ami orvosi értelemben megtehető, megpróbáltunk a fogantatás és a gyermek születésének biztosításához. (Mentességet kaphat a pár akkor is, ha egyik vagy mindkét tagja számára a gyermekvállalás egészségügyi okokból ellenjavallttá válik.)

  • Ha a vállalt első gyermek más okból nem érkezik meg az első öt évben és örökbefogadás sem következik be, a kamatmentes kedvezmény megszűnik és a hitel azonnal – egy viszonylag kedvezőtlen – piaci kamatozású hitelre vált.

  • Hasonló a helyzet akkor is, ha a hiteligénylők egyike vagy mindegyike Magyarországon kívüli bejelentett lakcímre vált, ha a támogatással érintett kiskorú gyermek már nem él a támogatott személyekkel közös háztartásban, vagy ha a babaváró hitelt felvevő pár a válás mellett dönt.

 

Abban az esetben, ha a vállalt első gyermek nem születik meg öt éven belül, akkor a kamattámogatást 120 napon belül, egy összegben kell visszafizetni. A fizetendő összeg mértéke az ötéves ÁKK hozam három havi átlagának 130 százalékának 1 százalékponttal növelt értéke.

 

Ha a kamattámogatás az ötödik évet követően szűnik meg, akkor az ügyleti kamat mértéke az ötéves ÁKK hozam három havi átlagának 130 százalékának 4 százalékponttal növelt értékére módosul.

 

Miért fontosak a 2023-as rendelet változásai a babaváró hitel igénylőinek?

 

A legtöbb babaváró hitelhez kapcsolódó bejelentésre eddig 60 napja volt a pároknak, ezek a határidők azonban jellemzően 180 napra módosultak. Vagyis, ha a pár szeretné három évre felfüggeszteni fizetési kötelezettségét a gyermek érkezését követően, ennek kérvényezésére a baba születésétől számított 180 napon belül van lehetőségük. Ugyanez igaz akkor is, ha a tartozás mérsékléséről (második gyermek esetén) vagy elengedéséről (harmadik gyermek esetén) van szó: a kicsi születésétől ill. örökbefogadásától 180 nap áll rendelkezésre a hivatalos ügyintézéshez.

 

Ne feledjük, a babaváró hitel a várandósság betöltött 12. hetét követően is igénybe vehető, amennyiben a szülést követő 180 napban történik a gyermek érkezését igazoló dokumentumok benyújtása!

 

További változás, hogy ha a hitel törlesztésének első öt évében legalább egy gyermek születik, a kamatmentesség véglegesíthető. Illetve, ha a család a felvett kamattámogatott hitelösszeg legalább felét visszafizeti az első öt évben bármikor, azonban az ötéves évforduló lejártát megelőzően mégis gyermek érkezik a családba, a visszafizetett kamattámogatás visszaigényelhető. Ehhez azonban a gyermek születését követő 180 napon belül be kell jelenteni az apróság érkezését.

 

Erre figyeljetek, ha babaváró hitelt akartok felvenni

 

A babaváró hitel első ránézésre rendkívül kedvezőnek tűnhet, ráadásul ingatlanvásárlás esetén akár önerőként is felhasználható, nem csoda hát, ha a fiatal párok örömmel választják közös jövőjük megalapozásához. Nem szabad azonban elfelejteni azt a tényt, hogy egy – pláne több – gyermek vállalása életre szóló döntés, mely sok-sok örömmel, ugyanakkor rengeteg felelősséggel is jár.

 

Ha úgy döntötök, számotokra a babaváró hitel, illetve a CSOK jelenti a megoldást, mindig kérjétek független hitelszakértő tanácsait, hiszen így elkerülhetitek a buktatókat és reális pénzügyi tervvel vághattok bele életetek legnagyobb kalandjába!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!