fbpx

Egy lakáshitel elbírálása bonyolult folyamat, amely során számos kisebb és nagyobb tényezőt is figyelembe vesz a bank. Sokszor olyan indokkal utasíthatják el a hitelkérelmet, amelyre ritkábban gondolunk. Összegyűjtöttek a leggyakrabban előforduló „rejtett hiányosságokat”, melyekre érdemes már a kölcsönfelvétel legelején odafigyelni.

A cikksorozat előző részében azokat a felmerülő akadályokat jártuk körül, amelyek egy bankszámlakivonat alapján egyszerűen megláthatók. Nézzük meg most, mik azok a problémák, melyek a fedezetként bevonandó ingatlant érinthetik.

  1. A tulajdoni lapon törölt végrehajtás van

Jelzáloghitel igénylésnél minden esetben szükséges fedezetet bevonni az ügyletbe, azonban az ingatlannal kapcsolatban számos esetben merülhetnek fel problémák.

Folyamatban lévő végrehajtás bejegyzése a tulajdoni lapon automatikus elutasítást jelent a bank részéről. Kevésbé köztudott viszont, hogy a korábban törlésre került végrehajtói jog is gátat szabhat a hiteligénylésnek. Ennek a megléte azt jelzi a hitelezőnek, hogy az ügyfél a múltban komoly anyagi problémákkal küzdött, ami főként az ingatlanát is érintette. Ezért okkal felmerül a kérdés, vajon a későbbiekben biztosított lesz-e a törlesztő kifizetése.

Ez nem feltétlen jelent negatív bírálati eredményt, de figyelmeztető jelnek veszik. Az is fontos szempont, hogy ki volt a tulajdonos a végrehajtás idején. Amennyiben az ügyféltől független személy, akkor az nem jelent problémát, de kockázatos lehet, ha közeli hozzátartozó neve alatt került a végrehajtás bejegyzésre.

2. Nem kezelt széljegy a tulajdoni lapon

Minden ingatlanhoz kapcsolódó földhivatali kérelem először széljegyként jelenik meg a tulajdoni lapon. Alapesetben, ha teljesül az ehhez kapcsolódó feltétel, akkor a kérelmet határozattal bejegyzik a tulajdoni lapon, így a széljegy már nem kerül feltüntetésre.

Ez azonban olykor elintézetlen marad, amiről a bankok biztos, hogy információt fognak bekérni, illetve kötelezni fogják az ügyfelet a széljegy elintézésére. Azért is fontos ezt letisztázni, mert amíg korábban bejegyzett, folyamatban lévő kérelem van a széljegyen, addig a bank jelzálogjog bejegyzését nem fogják elfogadni, ez pedig komoly kockázattal jár. Nem jelent elutasítást feltétlen, de a hitelbírálat idejét nagyban befolyásolhatja.

3. Az ingatlan nem megfelelő besorolása

Egy ingatlan kiválasztásakor legtöbbször az állapotát és az árát vesszük alapul. Arra azonban ritkábban figyelünk, hogy a tulajdoni lap alapján milyen besorolást kapott a fedezet, mint például hévégi ház vagy üdülő. Mivel sok bank kizárólag csak lakóingatlannak minősített lakást fogad el biztosítékként, így a nem megfelelő típus több problémát okozhat.

4. Az ingatlant nem rendeltetésszerűen használják

Az is gyakori eset, ha a lakóingatlant az eladója nem a funkciójának megfelelően veszi igénybe. Tipikusan ilyen, amikor az ingatlan melléképületében vagy házrészében boltot vagy kocsmát üzemeltet.

Ez is egy olyan kockázatos helyzet, melyet a bankok nem szívesen finanszíroznak meg. Ilyenkor azt vizsgálják, hogy a tényleges lakóház mekkora részét használják más tevékenységre, illetve az üzleti rész értékét ki tudja-e fizetni önerőként az igénylő.

Mivel a bemutatott problémák nem feltétlen mondanak ellent a banki szabályoknak, és az egyes bankok külön-külön szabályozzák ezeket az eseteket, így érdemes hitelszakértővel előre egyeztetni a lehetőségeket.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!