fbpx

Egy lakáshitel elbírálása bonyolult folyamat, amely során számos kisebb és nagyobb tényezőt is figyelembe vesz a bank. Sokszor olyan indokkal utasíthatják el a hitelkérelmet, amelyre ritkábban gondolunk. Összegyűjtöttek a leggyakrabban előforduló „rejtett hiányosságokat”, melyekre érdemes már a kölcsönfelvétel legelején odafigyelni.

  1. Nem teljesült csoportos- vagy állandó megbízás a bankszámlán

A bank számára ez egy jelzés az ügyfélről, hogy a bankszámlakivonaton havonta nem rendelkezik azzal az összeggel, melyből a kötelező fizetni valóit ki tudná egyenlíteni. Tipikus esetek, – például közüzemi számla, biztosítási díj -, melyek azt sugallják, hogy a leendő igénylőnek nem stabil az anyagi helyzete, ami befolyásolhatja törlesztő fizetését is.

Bizonyára egy-két alkalommal bárkinél előfordulhat, hogy figyelmetlenség vagy egyéb váratlan ok miatt elmaradt, és ez nem is jelent automatikus elutasítást. Az viszont fontos, hogy kockázati szempontból ezt a bank a negatív tényezők közé sorolja.

2. Magánkölcsön törlesztőjének levonása

A hitelbírálat során a bankszámlát az első betűtől az utolsóig átnézik. Előfordul olykor, hogy az ügyfélnek un. magánkölcsön jellegű levonása látszódik rajta. Ez sok esetben nem szerepel a KHR-ben, de hivatalosan tehernek minősül, így a jövedelem vizsgálatánál ezt be fogják számítani.

Ha valaki megfeledkezett erről, és a kölcsönkérelmi nyomtatványon nem tűntette fel, az még nem elutasítási indok. A bank kérni fogja az adott kölcsön dokumentumait vagy leigazolását, amennyiben ennek törlesztőrészletével együtt is terhelhető a jövedelem, akkor az igénylést jóváhagyják.

3. Szerencsjátékos tételek

Ez elég erősen befolyásolja a bírálatot, sajnos negatív irányba. A bank nem tesz különbséget aközött, hogy ez sportfogadás, póker vagy bármilyen egyéb szerencsejátékos tétel. Az összeg sem mérvadó, már néhány száz forint is kockáztatja a hitelbírálat sikerét.

4. Záróegyenleg negatív

Itt nem a meglévő folyószámlahitel egyenlégére gondolunk, hanem arra, amikor ezen felül keletkezik a bankszámlán a havi záróegyenlegben mínusz, akár egy számlavezetési díj vagy átutalási díj miatt. A bank ebből azt fogja leszűrni, hogy többet költünk, mint a bevételünk, amivel szintén kockázatossá válik a törlesztőrészlet kifizetése.

Természetesen egyedi esetek itt is vannak. Gyakori probléma a nem várt éves kártyadíj vagy a bankkártya gyártási díjának beterhelése. Ilyen esetekben a pénzintézet egyedi hatáskörben dönt arról, hogy az ügyfél hitelezhető-e vagy sem.

5. Hitelkeret teljes kihasználása havonta

Bár nem kizáró ok a finanszírozás alól, de ha valaki minden hónapban a folyószámlahiteléből él, azt mutathatja, hogy a jövedelméből nem tudja feltölteni a keretet. Vagyis az igénylőnek más pénzére van szüksége ahhoz, hogy hétköznapi költségeit fedezni tudja fizetni.

6. Probléma a kiváltandó hitellel

Meglévő hitelkiváltása esetén a fennálló tartozás múltját is le fogják ellenőrizni a bírálatkor. Mivel itt 2-3 hónap vizsgált időszak nem feltétlen árulkodó, így akár félévre visszamenőleg is átnézhetik a fizetési morált. A törlesztőrészlet csúszása nem vonja maga után az elutasítást. Ilyenkor figyelembe veszik a késedelem összegét, idejét és gyakoriságát is.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!