fbpx

Az otthonfelújítási támogatást kizárólag a munkálatok elvégzését követően veheted igénybe. Sokan csak az összegyűjtött számlák benyújtását követően döbbennek rá, hogy még sem jogosultak a kedvezményre. Mivel itt akár több millió forintról is lehet szó, így fontos minél figyelmesebben áttanulmányozni a feltételeket.

Szeretnénk segítséget adni ahhoz, hogy ne az utolsó pillanatban szembesülj a támogatási igénylés kizáró okaival.

  1. Kicsúszol a határidőből

A felújítási munkálatok befejezését követően, az utolsó kifizetett számla után legfeljebb 60 napon belül kell a támogatási igényt benyújtani a Magyar Államkincstár felé. Az utolsó leadási határidő: 2022. 12. 31.

2. Számla nem megfelelően lett kiállítva

Kizárólag az igénylő nevére és lakcímére kiállított számla fogadható el. Házaspárok esetén elegendő, ha csak az egyikőjük nevére szólnak

A munkadíjnak és az anyagköltségnek külön tételként kell szerepelnie a számlákon. A vállalkozói szerződés alapján megadott munkálatokat nem szükséges külön-külön jelezni rajta. A mellékletben a felújításokat olyan részletesen kell bemutatni, hogy az pontosan bemutassa az elvégzett munkát, illetve az alapján ellenőrizhető legyen. Az anyagokat a számlán vagy a mellé csatolt vállalkozói költségvetésen szükséges részletesen kifejteni.

A vállalkozó nem lehet a támogatást igénylő közeli hozzátartozója. A felújítással megbízott cégnek nem lehet tagja, vezető tisztségviselője vagy munkavállalója, illetve ezek közeli rokona. A kedvezményt kérő személy saját magának nem számlázhat. Külföldön kiállított számla és vállalkozói szerződés nem nyújtható be, ami alól csak a magyar adószámmal rendelkező cég képez kivételt. Csak 0%-os és 27%-os áfa tartalmú számla fogadható el.

Csak olyan számlát számolható el, ami 2021. január 1-e után keletkezett.

3. Anyag- és munkaköltség

A támogatás összege a felújítási költség 50%-a, maximum 3 millió forint lehet. Az elszámolásban az anyag- és munkaköltség szigorúan 50-50%-ban szerepelhet. Ez azt jelenti, hogy a támogatási összegre vetítve kell ezeket betartani, ám a teljes felújítási költség lehet ettől eltérő arányú.

4. Korábban CSOK-hoz benyújtott számla

Sajnos a korábban CSOK elszámoláshoz felhasznált számlák nem nyújthatók be a felújítási támogatáshoz. Ezzel szemben, a lakástakarékpénztár felé bemutatott elszámolás – itt is -, a kedvezmény igénylésekor elfogadhatók.

5. Meglévő ingatlan bővítése

A lakásfelújítási támogatás bővítésre nem használható fel. A jogszabály részletesen meghatározza, melyek is pontosan azok a munkálatok, amire felhasználható.

6. Lakcímbejelentés időpontja

Az igénylőknek és gyermekeiknek már legalább egy éve az állandó lakcím szerint, az érintett ingatlanban kell élnie. Ez alól kivétel, ha a lakást egy éven belül vásárolták meg. Ami fontos, hogy tartózkodási helyre nem vehető igénybe a kedvezmény.

7. Otthonfelújítási kölcsön felvétele után

Azok a családok, akik a munkálatok előfinanszírozására lakásfelújítási hitelt vettek fel – ott előírás-, hogy a munkálatok befejezését követően egy éven belül igazolni kell a bank felé. Ennek elmulasztása miatt az igénylő bukhatja a kamattámogatást, amit 60 napon belül vissza is kell fizetni.

8. Nincs elég számla

A lakásfelújítási hitel felvétele esetén előírás, hogy az elbírált támogatás összege el kell érje a kölcsön legalább 25%-át. Amennyiben az igénylők ennél kevesebb számlát nyújtottak be a Magyar Államkincstár felé, úgy a kamattámogatást elveszítik.

9. Nem minden dokumentum kerül beadásra

A támogatási igény benyújtását követően a Kincstárnak 30 napja van az elbírálásra. Hiánypótlásra ezen idő alatt csak egyszer van lehetőség, amire szintén 30 nap áll az igénylők rendelkezésére.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!