fbpx

2021 már a sarkunkban van, és a hazai családok legnagyobb része már izgatottan várja, hogy elinduljon a nagy lakásfelújítási program. Egyedülálló lehetőségben lesz azoknak része, akik a korszerűsítési munkákra utólag megigénylik a támogatást. Természetesen mindenkiben rengeteg kérdés megfogalmazódott, mindenki arra kíváncsi miként tudja majd maximálisan kihasználni a kedvezményt.

Az utólagos elszámolással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy csak akkor jár a támogatás, ha lehetőleg minden munkát vállalkozóval csináltatsz. Sokan bizonyára nagyon ügyes kezű ezermesterek, de sajnos áfás számla nélkül a Magyar Államkincstár nem fogja kifolyósítani a kért összeget.

vállalkozó személye kizárólag az igénylőktől független egyén lehet. Sajnos nincs arra lehetőség, hogy valaki saját maga részére számlázza ki az elvégzett munkát. A megbízott szakember nem lehet sem közeli hozzátartozó, sem olyan cégnek a tagja, ahol a kérelmezők alkalmazottak vagy vezető tisztségviselők.

Az anyagdíjat és az elvégzett munka költségét fele-fele arányban kell majd kiszámlázni. Amire oda kell figyelni, hogy olyan tétel ne kerüljön a számlára, ami mozgatható. Azaz, olyan bútor, háztartási eszköz például nem elfogadható tétel, ami nem kerül beépítésre. Amennyiben valaki konyhafelújításban gondolkozik, akkor érdemes úgy megterveztetni, hogy a lehető legtöbb elem beépíthető legyen. Természetesen a festéshez, burkoláshoz kapcsolódó tételek mind elfogadhatók.

Fontos: komplett fürdőszoba csak abban az esetben készíttethető el, ha korábban az ingatlan nem rendelkezett vele.

A közelmúltban röppent fel az az információ, hogy újépítésű ingatlanra is igényelhető a kedvezmény. Sokan bizonyára mosolyognak azon, vajon mit is lehet ebben az esetben elszámolni. Például, ha olyan eszközök kerülnek utólag beszerelésre, mint a klíma vagy egy redőny, és ezek nem képezték az eredeti szerződés részét, akkor függetlenül az ingatlan korától, jár rájuk is a támogatás. 

Sokan szeretnének minél hamarabb élni a lakásfelújítási kedvezménnyel, azonban a rendeletnek van egy szigorú szabályozása. Az érintett ingatlanban az igénylők és a velük egy háztartásban élő gyermekeknek legalább egy éve ott kell élni. Vagyis, ha valaki évelején jelentkezik át az otthonába lakcímkártya szerint, akkor 12 hónapot kell várni a kérelmével. Mivel 2022. december 31-ig igényelhető, így nem kell attól félni, hogy bármiről lecsúsznak. Ez a rendelet azonban nem érinti azokat, akik egy éven belül vásárolták meg ingatlanukat, vagy egy éven belül vállaltak gyermeket.

A lakásfelújítási támogatást a legalább egy gyermeket nevelő szülők igényelhetik meg. Gyermeknek számít minden 25 év alatti, kérelmezőkkel egy háztartásban élő utód (ez alól kivétel a megváltozott munkaképességű személy, ott nem figyelik a kort). A jogszabály nem tiltja a nagykorú gyermek munkavállalását. Azt viszont kiköti, csak abban az esetben jogosult a kedvezményre, ha bevétele annyira alacsony, hogy nem tudja saját magát eltartani. 

lakástakarékpénztári megtakarítások újabb kötésére ma már igen korlátozott számban van lehetőség. Azoknak, akiknek mostanában jár le, viszont van egy jó hírünk. Sokáig kérdéses volt, hogy az új lakásfelújítási támogatásokhoz benyújtott számlák jók lesznek-e az LTP-hez. Nos, a válasz igen. Szerencsére ezzel a lépéssel is támogatják a korszerűsítéseket, ellentétes helyzetben akár több millió forinttól is elesnének az igénylők.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!