fbpx

Január 1-től lehetőség lesz kamattámogatott hitelt felvenni a felújítási támogatás mellé. Ez egy könnyítést jelent a családoknak, hiszen az utólag elszámolásra kerülő felújítási költségeket előre megfinanszírozzák.

  1. Milyen kondíciókkal igényelhető? 

A maximális hitelösszeg 6 millió forint, a kamattámogatás mértéke 3 %, ami fix, a futamidő végéig változatlan marad. A hitel időtartama legfeljebb 10 év lehet. A konstrukció jelzálogalapú, vagyis az igényléshez megfelelő hitelbírálatra és megfelelő ingatlan bevonására van szükség. Amennyiben, ha valaki él a hitel lehetőséggel, akkor a támogatást leghamarabb 2021. márciusban kérelmezheti.

2. Mekkora a kamattámogatás mértéke?

A támogatott hitel alapkamata 5,17% , amiből az állam 2,17%-ot vállal át. A kölcsön normál kamata 5 évente változhat, hiszen mértéke az aktuális állampapír hozamához igazodik. A módosítás csak abban az esetben lép érvénybe, ha az igénylők elveszítik a kamattámogatáshoz szükséges jogosultságukat.

3. Milyen plusz költségekkel kell számolni? 

A kiválasztott pénzintézet maximum 1,5% plusz költséget számíthat fel a hitelhez kapcsolódóan. A jóváhagyott felújítási támogatás összegét automatikusan előtörlesztik a hitelbe, amiért egyéb költséget viszont nem vonhatnak le a bankok.

4. Milyen feltételekkel igényelhető a felújítási támogatott hitel?

Mivel a hitel a támogatás nélkül, önállóan nem igényelhető, ezért ugyanazokat a feltételeket kötelező teljesíteni:

  • Legalább 1 gyermeket nevelő szülők kérelmezhetik.
  • Legalább 1 éves TB jogviszonyt szükséges igazolni.
  • Az igénylőknek és kiskorú gyermekének legalább 50%-os tulajdoni viszonnyal kell rendelkeznie a felújítandó ingatlanban.
  • Az igénylőnek és gyermekeinek minimum 1 éve a célingatlanban kell élnie, lakcímkártya alapján. Természetesen az 1 évnél fiatalabb gyermekre ez nem vonatkozik, illetve nem kizáró ok, ha az ingatlant 1 éven belül vásárolták meg.
  • Az igénylők köztartozásmentesek. 

A feltételeket mind a hitel, mind a támogatás igénylésekor le fogják ellenőrizni.

5. Automatikus előtörlesztés

Ahogy feljebb olvasható volt, a támogatást utólag lehet majd megigényelni. Ennek az összegét, a jóváhagyást követő 4 napon belül automatikusan beletörleszti a bank a felújítási támogatott hitelbe, amiért külön díjat nem számít fel. Ezt követően a pénzintézet újra számolja a törlesztőrészletet, ami értelemszerűen csökkeni fog.

6. Hogyan lehet elesni a kamattámogatástól?

A kamattámogatás feltételeinek nem teljesítése esetén a kedvezményt elveszíti az igénylő. Ebben az esetben a kamatkedvezmény mértékét egy összegben szükséges visszafizetni. A magasabb kamat pedig a futamidő végéig érvényben marad.

  • A felújításról szóló számlákat a hiteligénylését követő 1 éven belül be kell mutatni a banknak, ha ez nem történik meg, akkor a kedvezményt visszavonják.
  • Az utolsó számla kifizetését követő 150 napon belül – legkésőbb 2022. december 23-ig – le kell adni, különben a Magyar Államkincstár nem igazolja le a támogatási jogosultságot.
  • A kamattámogatás nem jár abban az esetben sem, ha az igénylők – a maximális hitelösszeg legfeljebb 25%-ára – azaz 1,5 millió forintra jogosultak.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!