fbpx

Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket a támogatási kérelem benyújtásával kapcsolatban. Olvasd el Te is, miként tudod megigényelni, mekkora bírálati időre számíthatsz, vagy azt, mely vállalkozásoktól fogadják el a számlákat.

Honnan tudod letölteni a kérelmi nyomtatványokat?

A Magyar Államkincstár honlapjáról, a „Lakossági ügyfelek/Otthonfelújítási támogatás” menüponton keresztül éred el a dokumentumokat. Az alábbi linkre kattintva, gyorsan és egyszerűen letölthetsz mindent, ami támogatás igényléséhez szükséges.

Milyen módon nyújthatod be a kérelmet?

  • Elektronikus úton, az Ügyfélkapun keresztül van lehetőség a támogatási igény benyújtására.
  • A kitöltött és aláírt dokumentumokat el is postázhatod. Amennyiben ezt az utat választod, akkor a következő címre küldheted a kérelmedet: Magyar Államkincstár, 1938 Budapest.
  • Személyesen, bármelyik Kormányablakban tudnak segíteni abban, hogy az aláírt igénylési dokumentumok leadásra kerüljenek.

Igényelhetsz-e személyes ügyintézést?

Sajnos erre nincs lehetőség. Kormányablakon keresztül kizárólag a kérelem benyújtását tudod elintézni.

Milyen határidőt kell figyelned?

Az Otthonfelújítási támogatás dokumentumait az utolsó kifizetett számlát követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig tudod leadni.

Mennyi idő alatt bírálja el a MÁK a kérelmet?

A benyújtott kérelmeket a beérkezés időpontját követő 30 napon belül bírálja el a Kincstár. Az esetlegesen felmerülő hiánypótlásra is maximum 30 nap áll rendelkezésedre, ami nem része a bírálati időnek. Hiánypótlásra legfeljebb egy alkalommal van lehetőség.

Melyik igénylő ügyfélkapuján kell benyújtani a dokumentumokat? 

A jogszabály ezzel kapcsolatba nem rendelkezik külön. Tehát együttes igénylők esetén, bármelyik fél kezdeményezheti a támogatás igénylését.

Van-e lehetőség előzetes bírálatot kérni?

Sajnos nincs, erre a rendelet nem ad lehetőséget.

Hogyan fogadják el a KATA-s vállalkozó által kiállított számlát?

Amennyiben a benyújtott számlák áfa tartalma 0% vagy 27%, akkor igen, elfogadják az elszámoláshoz ezeket.

KATA-s vállalkozó, azonban nem számlázhat egyszerre alanyi adómentesen és áfásan is. Így azok a kisadózó vállalkozók, akik 0%-os áfa tartalmú számlát állítanak ki, akár előnybe is kerülhetnek. Hiszen, ők az áfát nem tudják ebben az esetben elszámolni, így a munkadíj is kedvezőbb lehet.

Külföldi állam által kiállított TB jogviszony igazolást milyen formában fogadnak el?

Kizárólag az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda (OFFI) által lefordított és hitelesített dokumentum nyújtható be. 

Mi történik akkor, ha a lakcímkártyán szereplő ingatlan címét az önkormányzat megváltoztatta?

Ebben az esetben a támogatási igény mellé, be kell csatolnod az önkormányzat által kiadott utcanévváltozásról szóló igazolást.

A támogatás folyósítását követően kell-e számítanod ellenőrzésre?

A jogszabály szerint a Kormányhivatalnak lehetősége van az elkészült munkálatokat ellenőrizni, így helyszíni szemle keretén belül vizsgálja a támogatásra való jogosultságot. Ettől függetlenül igénylőként nem szükséges fényképekkel igazolnod, hogy pontosan milyen korszerűsítés történt az ingatlanban.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!