fbpx

Az jegybanki alapkamatot június 23-án emelte meg a Monetáris Tanács 0,6%-ról 0,9%-ra. Ez a döntés a gazdaság számos területén indít el változást, ami befolyásolja a lakáshitelek árazását is.

A tervekről már egy ideje lehetett olvasni a sajtóban, hiszen az MNB célja, hogy a növekvő infláció kockázatát csökkentse. Így ennek ez egyik megoldása lett az alapkamat megemelése.

A jegybanki alapkamat tulajdonképpen az a ráta, amelyet a bank a betétekért kap meg. Amikor ez nő, akkor a pénzügyi intézetek kénytelenek a hiteleket is drágítani, amivel arányosan a befektetések hozamai is emelkednek.

Vagyis minél kisebb az alapkamat, annál jobb árazáson lehet lakáshitelt igényelni, ezért ezen időszakokban jellemzően megugrik a hitelfelvételi kedv a lakossági ügyfelek körében. Ennek következtében a gazdaságban résztvevő pénztömeg jobban mozog, ami után az infláció és az árak magasabbak lesznek. A jegybanki alapkamat növelése azért is volt szükségszerű, hogy megakadályozza a további áremelkedést, mivel a járvány lassítja a pénzáramlását.

Természetes ilyenkor, hogy sok ügyfél rögtön a legrosszabbra gondol, de szerencsére nem kell tartani egy újabb válságtól, hiszen az emelés többlépcsőben fog történni.

2021-ben várhatóan sokan a felhalmozott tartalékaikat a magasabb hozamú befektetésekbe fogják tenni, ezzel megalapozva jövőjüket. Az emelkedő jegybanki alapkamat gazdasági korlátja mellett, vélhetőleg az ingatlanok árai sem fognak az egekbe emelkedni.

Mire számítson, aki most szeretne lakáshitelt?

Rövid távon egyáltalán nem várható, hogy a kölcsönök kamatai drasztikusan megemelkednének. A jegybanki alapkamat hosszabb időn keresztül bár hatással lesz a banki kamatokra, de ott is egy folyamatos, lassú és kismértékű változásra kell számítani.

A változó kamatozású, rövid kamatperiódusú hitelek sínylik meg leginkább az emelkedést, ezért érdemes felmérni a lehetőségeket, és minél hamarabb kiváltani hosszabb vagy fix periódusú kölcsönnel a meglévőt. Kimondottan kedvező most kölcsönt felvenni, mert az elmúlt évekhez képest alacsonyabb kamattal juthatunk hozzá. A fix hiteleket, pedig szinte kockázat nélkül vissza lehet fizetni.

Egyszerűbb lesz az önerő előteremtése

Az elmúlt néhány évben jelentősen csökkent a jegybanki alapkamat, ami sajnos a betétek nyereségét is negatív irányba terelte. Így a megtakarításokkal minimális, szinte 0 közeli hozamot lehetett elérni. Nem véletlen, hogy sok hitelfelvétel előtt álló ügyfél állampapírba rakta a pénzét, amit később önerőként használt fel. Ennek egyik legnagyobb előnye, hogy alacsony kockázattal és fenntartási költséggel viszonylag jó nyereséget lehet elérni.

Mi várható a jövőben?

Az MNB célja, hogy az infláció 3%-on maradjon, amit nyilatkozata alapján 2022-re szeretnének elérni. Ezért az idei évben nagy valószínűséggel még kisebb mértékben fogjuk érezni a változások hatásait, nem lesznek sokkal olcsóbbak a termékek.

A gazdasági elemzők a forint erősödését várják a jegybanki alapkamat emelkedésétől, és így a külföldről behozott produktumok jóval olcsóbbak lesznek a korábbiakhoz képest. Ezért a hitelfelvétel előtt álló ügyfelek még többet tudnak félretenni. Előnyösen ki tudják most használni a növekvő hozamokat, melyek után az önerőt is hamarabb előteremtik a lakásvásárláshoz.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!