fbpx

A legtöbb lakásvásárlási kedvezmény meglévő és vállalt gyermek estén igényelhető meg. Azonban a feltételek és az elsődleges szempontok folyamatosan változnak, ezért nem is olyan egyszerű eldönteni mikor, melyik lehetőség éri meg a legjobban.

A magas ingatlanárak mellet számos család az állami támogatások segítségével tud hozzájutni új otthonukhoz. Találunk itt vissza nem térítendő támogatást és kamattámogatott hitelt is. Sok mindent befolyásol az is, hogy már meglévő vagy vállalt gyermekek után lesz elérhető a kedvezmény. Azt is mérlegelni kell az igényléskor, hogy mi történik akkor, ha a házaspár nem tudja az előírt feltételeket teljesíteni. Hiszen ebben az esetben a felvett összeget büntetéssel együtt szükséges majd visszafizetni, ami akár komoly anyagi terhet is jelenthet.

Elérhető otthonteremtési támogatások

 • 10 millió forint CSOK – új lakás vásárlás vagy építése esetén 3 gyermek után érhető el.
 • Vagyonszerzési illeték elengedése – CSOK igénylése esetén ingatlanvásárláskor nem kell megfizetni ezt a kötelező díjat. Az így megmaradó összeget pedig akár az új otthon vételi árába is bele lehet forgatni. Illetve, a vételi ár áfatartalma is visszaigényelhető, ami szintén növeli az önerőt.
 • Babaváró hitel – olyan támogatott kölcsön, ami maximum 10 millió forintig akár kamatmentesen igényelhető. Az első 5 évben megszületett gyermek után már csak a tőkét és kezességvállalási díjat szükséges fizetni a futamidő végéig. A második baba után elengedik a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadik után a teljes hitelösszeget. 
 • Kamattámogatott (CSOK) hitel – fix 3% kamattal vehető igénybe. Három gyermek után maximum 15 millió forint jár, míg kettő után 10 millió. 

Mennyit kell visszafizetni a kedvezmények után?

A felvett támogatás összege nem függ a meglévő vagy vállalt gyermek számától, de a feltételek meghiúsulását követő visszafizetést befolyásolhatja. Ha valaki 3 gyermek után kéri ezeket, akkor a következőképpen alakulhat:

60 millió forintos vételi árú ingatlan után a gyermek vállalást követően törlesztési költségek közel harmadukra csökkennek, vagyis 40,2 millió támogatás után 13,7 millió forintot kell kifizetni. Azonban a költségekben van különbség, ha már meglévő gyermekek vannak a családban, ott akár 37,5 millió is lehet ez.

Az eltérés a következőkből adódik:

 • A kamattámogatott hitel esetén a második gyermek születése után visszaigényelhető 1 millió forint tartozás elegendő támogatás, míg a harmadik után 4 millió forint. Mivel ez az összeg már eleve nem kamatozik, így rengeteget meg lehet spórolni.
 • A Babaváró hitel esetén csak a szerződéskötést követően megszületett gyermekek számítanak. Amennyiben ez nem teljesül, akkor az 5. évtől a felgyűlt kamatot egyösszegben kell kifizetni, és a futamidő végéig már a kamattal kiegészült törlesztővel lehet számolni, ami nagyjából 7 millió forint plusz kiadást jelent. 

Mindent összevetve még így is megéri a Babaváró hitel, mert az összege szabadon felhasználható, és egy lakásvásárláskor 75%-a önerőnek számít. 

Milyen ütemben kell visszafizetni a támogatásokat, ha nem születik meg a baba?

 • CSOK támogatás a 10. év végén egy összegben, jelenleg 6% kamattal növelten kell visszafizetni.
 • Babaváró hitelnél az 5. év végén, egyösszegben kell rendezni az addig felgyűlt kamatot. Ezt követően a futamidő végéig a kamattal emelt törlesztőket szükséges visszafizetni. 
 • Vagyonszerzési illetéket szintén a 10. év végén kötelesek az igénylők visszafizetni.
 • Az adó-visszatérítési támogatásnak nem felétele a gyermek, így ott nem keletkezik büntetés.
 • Kamattámogatott hitel esetén a kedvező kamatozás átvált piaci árazású hitellé, ami nagyságrendileg dupla törlesztőt jelenthet.

A támogatásokhoz kapcsolódó legfrissebb információkból is látszik, nem szabad a kedvezmények igénybevételét a családtervezéshez kötni. Azonban, ha jogosultak vagyunk rá, akkor nem szabad ezeket a lehetőségeket elszalasztani sem.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!