fbpx

A banki hitelkínálatban szerepel egy méltatlanul elhanyagolt termék, az un. áthidaló kölcsön. Erről a lehetőségről ritkábban olvashatunk, pedig számos olyan élethelyzet van, amikor az egyik legjobb megoldás lehet egy ingatlanvásárláskor. Lényege, hogy amíg a meglévő lakásunk nem kerül eladásra, addig is vevőként pénzhez jutunk, így a kiszemelt ingatlant nem viszik el az orrunk elől.

Mit takar pontosan az áthidaló kölcsön?

A hitel neve arra az átmenti időszakra utal, amikor az ügyfél a meglévő lakását még nem tudta eladni, ami jelentős akadálya annak, hogy az új házát megvásárolja. A másik élethelyzet, ami szinten gyakori, a megvásárolt ingatlan nincs még beköltözhető állapotban, így a felújításig biztosítani kell a lakhatást, illetve ugyanez a helyzet telekvásárlás és építkezés esetén is. Ilyen esetekben segít az áthidaló hitel egyensúlyt teremteni az eladás és a vétel között. Általában a türelmi idő 1,5-2 évet jelent, amely hónapok alatt előreláthatólag gond nélkül tovább adható a régi lakás vagy az új ingatlan felújítható.

Hogyan működik az áthidaló kölcsön?

Amikor a vevőnek van egy értékesíthető ingatlana, akkor teljesen természetes, hogy annak eladásából szeretné finanszírozni az új házat. Az áthidaló hitel igénylésekor a bank mindkét ingatlant bevonja fedezetként az ügyletbe, majd a régi lakás sikeres eladásakor azt kiengedi a jelzáloghitelből.

Ez a konstrukció jelenleg csak egy banknál érhető el, így érdemes egy szakértő segítségével átnézni a lehetőségeket. Jelenleg maximum 18 hónapra kérhető törlesztési moratórium, vagyis ez idő alatt sem tőkét, sem kamatot nem kell fizetni. Amikor a régi lakás értékesítésre kerül, akkor a bejövő pénzből az addig felgyűlt tartozás minden költségével együtt kiegyenlítésre kerül.

Amennyiben a türelmi idő alatt nem sikerül a meglévő ingatlant eladni, úgy a teljes jelzálogjog akár az új ingatlanra is átvihető. Ez egy un. fedezetcserés szerződésmódosítás keretén belül, az általános banki szabályok mellett kérelmezhető.

Az áthidaló kölcsön még egy hatalmas előnye, hogy a bank nem köti az ügyfelet kizárólag csak egy lakáscélhoz. Egy fedezetet érintve, külön szerződésekbe foglalva, egyszerre akár több mindenre is felhasználható a hitelösszeg, mint például vásárlás és felújítás.

Mikor járunk vele a legjobban?

  • Ha az igénylők közül az egyik félnek alacsonyabb a jövedelme, például munkanélküli vagy kisbabával van otthon.
  • Pályakezdőként szintén gyakori, hogy a jövedelem alacsonyabb mértékű, viszont egy hosszabb idő után ezt már felemelik.
  • Megfelelő lehet az áthidaló kölcsön akkor is, ha már van a háztartásban másik hitel, amely futamidejéből néhány év van hátra.

Ezekben az élethelyzetekben azért is jó választás az áthidaló hitel, mert a türelmi idő alatt csak egy minimális költségünk lesz havonta. Így 18 hónap elég hosszú idő ahhoz, hogy akár az anyukák, akár a most munkába álló igénylők megerősítsék havi bevételüket.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!