fbpx

Az MNB nem olyan régen jelentette be, hogy hamarosan új, rendkívül olcsó lakáshitel jelenik meg a bankok kínálatában. Októbertől elérhető lehet a fix 2,5 %-os konstrukció, amivel kapcsolatban még számos megválaszolatlan kérdés merül fel.

A legtöbb ügyfél most leginkább arra kíváncsi, hogy pontosan milyen feltételei lesznek a Zöld Otthon Programnak. Mi az, amit már biztosan tudunk?

 • A futamidő végéig a kamat fix 2,5%.
 • Maximum futamidő 25 év.
 • Maximum hitelösszeg 70 millió forint.
 • Hitelcél: újépítésű ingatlan vásárlása vagy ingatlan építése.
 • A lakás energiaigénye el kell érje a BB minősítést.
 • Csak magánszemélyek vehetik igénybe.
 • Előzetes tájékoztató szerint a hiteligénylése nem kötött családi állapothoz vagy gyermekekhez.

Az új hiteltermék kamata még a régóta népszerű CSOK hitelénél is kedvezményesebb, viszont több feltételt még nem ismertetett az MNB.

 1. Igényelhető akár több alkalommal is az új lakáshitel?

A most érvényben lévő kamattámogatott hitele, mint a CSOK és a Babaváró hitel egyszer igényelhetők. Az új zöld lakáshitel főként a lakásépítőknek kedvez, hiszen a célja, hogy jó minőségű, alacsony energiaigényű ingatlanok készüljenek el. Ezért is sarkalatos kérdés, hányszor lehet igénybe venni majd?

 1. Kötelező-e az új lakásban lakni?

CSOK esetén elvárás, hogy a családnak a megvásárolt vagy felépített ingatlanban kell élnie legalább 10 évig. Amennyiben nem lesz ennyire szigorú az új kölcsön, akkor a befektetési célként elkészült ingatlanok tulajdonosai magasabb hozamot is elérhetnek.

 1. Eladható-e a lakás?

A futamidő végéig valószínűleg jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a lakásra. Itt inkább az a kérdés merül fel, vajon a végtörlesztésen kívül jár-e bármilyen kockázattal, ha az ingatlan értékesítésre kerül.

A CSOK esetén, ha ez 10 éven belül történik meg, akkor a családnak a kamattámogatást vissza kell fizetnie.

 1. Milyen egyedi bírálati feltételek lesznek?

Mely feltételek merülhetnek fel? Például a jövedelem terhelhetőség szigorítása vagy a hitelbiztosítéki érték maximális összegének meghatározása.

Az is felmerült, hogy vajon egységes lesz-e az új hitel bírálata, vagy a bankok nagyobb mozgásteret kapnak a folyamatban. Az utóbbi esetben akár nagyobb különbségek is kialakulhatnak a pénzintézetek között.

 1. Egyéb támogatásokat is fel lehet majd venni?

Logikusan, ennek nem lehet akadálya, hiszen a gyermek után járó kedvezmények és az ingatlan feltételei függetlenek egymástól. Ettől függetlenül az MNB hozhat olyan döntést, amely korlátozhatja, hogy milyen támogatások futhatnak egymás mellett.

 1. Hogyan folyósítják ki a kölcsönt?

Még nem tudni, hogy a hitel kifizetésére lesznek-e külön szabályok. Így például, újépítésű lakás vásárlása esetén nincs szakaszos folyósítású kölcsön, itt a használatbavételi engedélyt követően utalják a pénzt. Ezért, amikor az eladó több részletben várja a vételi árat, az a vevőnek saját forrásból kell megoldania.

Fontos pont, az új zöld lakáshitel kizárólag egyösszegben, vagy adott esetben több részletben is kifolyósításra kerülhet majd, hiszen ez nagy segítség lehet az ügyfeleknek.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!