fbpx

Szeptember 14-én megjelent új jogszabály újabb könnyítéseket vezetett be a lakástámogatások területén. A CSOK, Babaváró hitel, otthonfelújítási támogatás és a tartozáselengedés is több ponton módosult, ami sok mindenki számára megkönnyítheti az igénylést.

Babaváró hitel

Új változásként bevezetésre került, hogy özvegyek is igényelhetik a Babaváró hitelt. Itt a következő feltételeknek kell megfelelni:

·      A feleség férje halálát követő 300 nappal, de legkésőbb a gyermek megszületéséig tudja benyújtani a hitelkérelmet.

·      Amennyiben a férj az igénylést követően hunyt el, akkor a feleség a szerződést ezt követően is alá írhatja.

·      Ha a feleség az eltávozott fél a Babaváró igénylése után, akkor a férj a szerződést szintén aláírhatja.

·      Örökbefogadásnál, ha az alkalmasságát bizonyító határozat már kiadásra került, de még nem emelkedett jogerőre, akkor az egyedül maradt fél igénybe veheti a hitelt.

·      Meglévő igénylés esetében, ha az egyik fél elhunyt, akkor az örökbefogadó határozat véglegesítését követően is kérelmezhető a kedvezményes kölcsön.

Özvegység esetén az életben maradt házastárs, az elhunyt fél TB jogviszonyát is benyújthatja a hitelkérelemmel együtt, ha megfelel az alapvető szabályoknak. Újdonság, hogy a köztartozásmentes igazolásnál 5 ezer forintot meg nem haladó tartozás nem számít kizáró oknak. Ennél nagyobb adósságot pedig 10 napon belül kell kiegyenlíteni, így a hitelkérelem jóváhagyásra kerül.

Az elvárt, legalább 3 éves TB jogviszonynál most már nem csak egyszer lehet megszakítása az ügyfélnek, viszont ez alkalmanként nem lépheti túl a 30 napot.

Magyar állampolgár esetén a TB jogviszonyba az is beleszámít, ha valaki külföldön folytatta felsőfokú tanulmányait.

Nagycsaládosok autó vásárlási támogatása

Ennek megigénylésekor is feltétel a köztartozásmentesség, de itt is jóváhagyják az igénylést maximum 5 ezer forintos elmaradás esetén. Ha ezt meghaladja ez az összeg, akkor legfeljebb 14 napon belül kell kifizetni.

Otthonfelújítási támogatás

A kedvezmény igénybevételéhez minimum 1 éves TB jogviszony szükséges. Házastársak esetén elég, ha csak az egyik fél teljesíti ezt az elvárást. Özvegyként a túlélő fél is kérheti a támogatást, ha elhunyt párja teljesítette a feltételeket. Ehhez kapcsolódó elvárások:

·      1 éven belül hunyt el.

·      Az elhalálozás előtti 3 hónapon belül meg volt a megfelelő TB jogviszonya.

Ha jelen módosítások hatálybalépésekor az 1 éves határidőből már kevesebb, mint 90 nap van hátra, akkor a támogatás módosítását követő 90 napig még igényelhető.

A támogatott munkálatok körét is bővíti az új jogszabály:

·      Mozgáskorlátozottak, fogyatékkal élők számára akadálymentesítés.

·      Külső lépcső létesítése.

·      Nyílászárók, küszöbök, párkányok beépítése.

A TB jogviszony 1 éves időtartamába beletartozik a hazai felsőoktatásba végzett tanulmányok. Itt is elfogadhatóvá válik, ha valaki külföldi egyetemen vagy főiskolán folytatja a tanulást.

Az említett módosítások jelenleg 2021. szeptember 29-e óta vannak érvényben.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!