fbpx

Hasznos tudnivalók arról, miért éri meg jövőre új ingatlan vásárlásába fogni

A Kormány nem olyan régen jelentette be, hogy újra visszahozzák az új építésű lakások 5 %-os áfáját. Mivel a lakáshitelek kamatszintje is jelenleg nagyon kedvező, így az előrejelzések szerint esély van arra, hogy az új rendelkezés hatására az építkezések költségvetése is jóval alacsonyabb lesz. Ezért érdemes nyitott szemmel járni, mert kellő önerő birtokában 2022 végéig igen kedvező feltételekkel lehet neki indulni egy építkezésnek.

Egy kis visszatekintésként, korábban 2016 és 2019 között már volt lehetőség arra, hogy 5 %-os forgalmi adó mellett épüljenek fel ingatlanok. Miután ezt felemelték 27 %-ra, ez a lépés azt eredményezte, hogy mintegy 10 %-kal megemelkedtek az építési árak. Sajnos ennek a következményeként, a fizetőképes ügyfelek száma is megcsappant, ami az építőipar számára is jelentős visszaeséssel járt.

A csökkentésén felül az is napvilágra került, hogy az új otthonteremtési koncepció keretén belül, az áfa tartalom utólagosan ismét visszaigényelhető lesz. Ez azért is szuper hír, mert, ha ezt valaki kombinálja a CSOK és Kamattámogatott hitelek nyújtotta kedvezménnyel, akkor az elmúlt évek legdinamikusabb lakásépítési hulláma indulhat el.

Nézzük a tényeket! 

2022 év végéig van lehetőség újra igényelni az 5 %-os lakásáfát, ami vonatkozik a maximum 150 négyzetméteres lakások, és a 300 négyzetmétert meg nem haladó házak építésére. Ha azt vesszük alapul, hogy átlagban egy építkezés 40 millió forintos költségvetésből készül, akkor most megspórolhatunk 8,8 millió forintot. 

A felmerülő teljes költségvetés további kiegyenlítésére ugyanúgy lesz lehetőség kedvezményes hiteleket igényelni. Hogy pontosan kinek melyik kombináció éri meg leginkább, az mindig az ügyfél élethelyzetétől is függ – ehhez mindig érdemes előzetesen szakértő tanácsát kikérni. Ha csak a puszta számadatokat vesszük alapul, akkor azok a családok járnak a legjobban, akik jogosultak lehetnek jogszabályi és jövedelem oldalról mind Babaváró hitelre, mind CSOK-ra és Kamattámogatott hitelre is. 

Miből és mennyit is lehet pontosan igényelni? 

CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény)

 

1 gyermek

600 000 Ft

2 gyermek

2 600 000 Ft

3 vagy több gyermek

10 000 000 Ft

 

OTK (Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel)

 

1 gyermek

2 gyermek

10 000 000 Ft

3 vagy több gyermek

15 000 000 Ft

A Babaváró hitel maximális összege 10 millió forint, ami szintén hatalmas segítség lehet az építkező családok részére. Mivel ingatlanfedezet bevonását nem igényli és bármire felhasználható, így a jelzáloghitel és támogatás feletti önerő részt egyszerűen ki lehet vele fizetni. Hatalmas előnye, hogy a futamidő első 5 évében minden házaspár kamatmentesen fizeti, illetve a kedvezmények (vagyis gyermekvállalás) teljesítése esetén, akár elengedésre is kerülhet a következő módokon:

Babaváró hitel kedvezmények

 

első gyermek megszületése (5 éven belül)

kamatmentesség

második gyermek megszületése

a tartozás 30 %-nak elengedése

harmadik gyermek megszületése

a tartozás elengedése

+ 1 kedvezmény

2019 óta a hitelt igénybe vevő családok lehetőséget kaptak arra, hogy a kölcsön terheket minimalizálják az un. gyermekek után járó tartozáscsökkentéssel. Ennek értelmében két gyermek után 1 millió forintos, míg három gyermek után 4 millió forintos összeg igényelhető, amit a fennálló lakáscélú jelzáloghitel előtörlesztésébe lehet felhasználni. Ez a Kormányhivatalokban igényelhető kedvezmény érvényes egyaránt a piaci- és a kamattámogatott hitelekre egyaránt.

Hozd ki Te is a legtöbbet a lakásvásárlásból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!