fbpx

2021-ben még mindig igen kedvező kamattal juthatsz lakáshitelhez, és a kibővített Otthonteremtési program egyre több lehetőséget nyújt a családoknak az ingatlanvásárláshoz. Az új lakásárak bár az elmúlt években nem emelkedtek jelentősen, azonban a hitelhez szükséges önerő kifizetése sok esetben komolyabb problémát jelenthet.

  1. Önerő

Lakáshitel igénylésekor kötelező egy bizonyos összegű önerővel rendelkezned. A jelenlegi törvényi szabályozás előírja, hogy a vételi ár legalább 80%-át kell saját részként kifizetni az eladónak a hitel felvételekor. Az önerő mértékét ezenkívül több dolog is meghatározza, mint az elhelyezkedés vagy a lakás műszaki állapota, így akár 60-70%-ot is elvárhatnak a bankok.

2. Mivel helyettesíthető az önerő?

  • CSOK igénylésével – meglévő és vállalt gyermek után – is pótolható, hiszen ezt önerőként elfogadják a hitelfelvételkor. Az összeget a gyermekek száma határozza meg, így 600 ezer forinttól akár 10 millió forintig is mozoghat. Fontos: kizárólag csak vállalt gyermek után megigényelt CSOK-ot nem minden bank fogad el teljes egészében önerőként, így érdemes ilyenkor kikérni egy hitelszakértő véleményét.
  • Szabadfelhasználású, ingatlanfedezet nélküli megoldás a Babaváróhitel, amely egy kamatmentes hitelkonstrukció. Ennek 75%-át azonnal lehet önerőként beszámítani a lakásvásárláskor, míg a maradék 25%-ot kölcsönként kezeli a bank.
  • Lehetőség van 5%-os áfa-visszatérítési támogatás igénylésére új építésű ingatlan vásárlásakor, ha CSOK-al együtt igényled meg ezt. Az összeget, mint utolsó vételár részként utalja ki a bank neked, így ez is növeli az önerőt.
  • Igen népszerű megoldás a pótfedezet bevonása, vagyis amikor a megvásárolni kívánt ingatlan mellé még egy lakást bevonsz. Ebben az esetben a hitelösszeg maximumát a két ingatlan értéke alapján határozzák meg, így nem ritka, hogy a komplett vételi ár ezzel együtt finanszírozható lesz.

3. Újépítésű lakások

  • Drágább vételi ár, nagyobb önerő

Sokszor előfordul, hogy már az alapozás után, vagy szerkezetkész állapotban megkötik az eladók az adásvételi szerződést az ingatlanokra. Elterjedtebb gyakorlat, hogy a kivitelező szakaszosan kéri az összeg megfizetését, legtöbbször kb. 30-50%-ot már az építkezés befejezését megelőzően ki kell fizetni.

A bankok lakáshitel esetén azonban csak egy összegben utalják ki a kölcsön összegét, miután az ügyfél eleget tett minden folyósítási feltételnek (általánosságban ez a használatbevételi engedélyt követően történik meg), vagyis ez az utolsó vételár rész. Ez a gyakorlat a CSOK igénylésére is vonatkozik.

  • Önerő a meglévő ingatlanban

Új ingatlanvásárlásakor sokszor az önerő még a meglévő, eladásra kínált lakásban van benne, és amíg az nem kerül értékesítésre, addig a vevő nem tud készpénzt felmutatni. Mivel egy újépítésű otthon vásárlásakor már előre ki kell fizetni egy nagyobb összeget, így sokszor jó előre, akár 1-1,5 évvel a befejezés előtt el kell adni a régi lakást. Erre az időre pedig muszáj a lakhatást biztosítani, így a költségek tervezésekor érdemes például az albérleti díjjal is számolni.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!