fbpx

Szeretnénk segítséget adni ahhoz, hogy ne az utolsó pillanatban szembesülj a támogatási igénylés kizáró okaival.

  1. Igényelhetik-e nyugdíjasok?

A támogatás igénylésének alapvető követelménye, hogy a családban legalább egy, 25 év alatti gyermek éljen. Az igénylők életkorát tekintve, konkrét számokat nem határoztak meg. A kormányrendelet alapján azonban, csak azok a nyugdíjasok jogosultak a kedvezményre, akiknek TB jogviszonya kiegészül kereső tevékenységgel is. Illetve, akkor is benyújthatják a kérelmet, ha ápolási díjban, gondozási díjban részesülnek, vagy a szülők halála miatt kiskorú gyermek hivatalos gyámjai. Minden egyéb esetben, nem lesznek jogosultak a támogatásra.

  • Igényelhetik-e nevelőszülők?

Főállású nevelőszülőként sajnos senki nem jogosult a támogatás megigénylésére. A kedvezmény vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekek után jár. Hivatalosan kirendelt gyámként, csak a szülők elhalálozását követően, kiskorú rokona lehet igénylő.

  • Hány éves lehet a gyermek?

A jogszabály szerint a gyermeknek 25 éven alulinak kell lennie. Azt viszont szem előtt kell tartani, pontosan mikor tölti ezt be. Amennyiben már a munkálatok befejezése előtt átlépi ezt a korhatárt, akkor a támogatás igénylése nem nyújtható be. Fontos, hogy a Magyar Államkincstár felé a kérelmi nyomtatványt be kell adni, még mielőtt a gyermek 25 éves lenne. Vagyis, addigra a felújítási munkálatokat be kell fejezni, és az utolsó számlát is ki kell fizetni.

  • Fizetheted-e saját magad után a TB-t?

Az egészségügyi szolgáltatási járulék önálló fizetése nem tartozik a társadalombiztosítási ellátás jogosultsági körébe. Így ebben az esetben a támogatás nem vehető fel.

  • Külföldi munkaviszonnyal igényelhető-e?

Legalább 1 éves TB jogviszonnyal kell rendelkezni az igénylőknek az otthonfelújítási támogatáshoz. Ez származhat külföldi munkaviszonyból is. A másik állam által kiadott TB igazolást, hiteles magyar fordítással szükséges benyújtani, illetve az igénylés pillanatában már magyarországi jogviszonyban kell állni. Ez a szabály az egyedülálló szülők helyzetét nehezítheti meg inkább, hiszen a kedvezményhez elég csak az egyik fél részéről igazolni a jogviszonyt.

  • Igényelhető-e nagykorú gyermek ingatlanára?

A rendelet csak a kiskorú gyermek tulajdoni hányadára tér ki, így nagykorú tulajdonjoga esetén az ingatlan nem vehető figyelembe. A felújított lakásban az igénylőnek és a kiskorúnak legalább 50%-ban rendelkeznie kell tulajdoni hányaddal.

  • Mi történik az igényléskor vállalkozás szüneteltetése miatt?

Vállalkozói tevékenység szüneteltetése esetén a TB jogviszony szintén szünetel. Így a támogatás benyújtásakor, ha nem igazolható az 1 éves, folyamatos biztosítotti viszony, a kedvezmény nem kérhető.

  • Igényelhető-e köztartozással?

A köztartozásmentességről külön igazolást nem szükséges benyújtani. A kérelmi nyomtatványon az igénylő, büntetőjogi felelőssége tudatában tesz nyilatkozatot róla. Ettől függetlenül, ezt érdemes előre megkérdezni a NAV-nál, hogy a későbbiekben ne okozzon kellemetlenséget.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!