fbpx

Az új otthonteremtési programnak köszönhetően egyre több család kap kedvet ingatlanvásárláshoz vagy felújításhoz, hiszen a vissza nem térintendő támogatásokkal akár milliók is megspórolhatók. Az új kedvezményes elemek nemcsak a családok számára tartogatnak jelentős segítséget, de szakértők szerint a lakáspiac és építőipar is új lendületet kap.

A meglévő és az idén indult támogatások jól kiegészítik egymást. Ezért a legjobban akkor járnak a családok, ha minden lehetőséget kihasználnak a családtámogatási programból. Összegyűjtöttük pontosan melyek azok a kedvezmények, amit mindenképpen fontolj meg!

2021 január óta számos olyan támogatási formát vezettek be, melyek a várakozásokhoz híven, nagy mértékben hozzájárulnak a következő években az otthonteremtés sikeréhez.

  • Többgenerációs CSOK

A kedvezmény célja, hogy a meglévő családi házak tetőtere is beépítésre kerüljön a fiatal házaspárok részére, ahol az idősebb generációval együtt nevelhetik gyermekeiket. Egy gyermek esetén a támogatás mértéke 600 ezer forint, kettő után 2,6 millió forint, három vagy több gyermek után 10 millió forint (vagyis az új ingatlan építéséhez nyújtott CSOK összege vehető igénybe).

A Többgenerációs CSOK-ot lehet kombinálni fix 3%-os kamattámogatott hitellel is, így 2 gyermeknél 10 millió forint, háromnál 15 millió forint is járhat. Ha azt nézzük, hogy korábban a bővítésre szánt támogatás összege maximum 2,75 millió forint lehetett, akkor ez valóban egy hatalmas segítség a családoknak.

Az ingatlan szempontjából, a kialakított új rész önálló lakásként kell funkcionáljon. A beépített rész jogilag elkülönül, melynek tulajdonosai a támogatást igénylők lesznek, míg a lenti szint tulajdonosai maradnak a szülők.

Jó hír, hogy az otthonfelújítási programmal együtt remekül kombinálható a támogatás. Így, ha a tetőtér beépítését követően szükséges még egyéb munkálatot elvégezni, arra a lakásfelújítási támogatás jó alternatíva.

  • ÁFA visszatérítési támogatások

Új építésű ingatlan vásárlása esetén 2021. január 1-től CSOK igénylésével párhuzamosan az 5%-os áfa visszaigényelhető.

Azon házaspárok, akik úgy döntenek, hogy önállóan építik fel új otthonukat, pedig jogosultak a teljes költségvetés 27%-os áfatartalmának visszaigénylésére, maximum 5 millió forintig. Mindkét támogatás igénylését bankfiókon keresztül lehet intézni.

  • CSOK és illetékmentesség

Szintén új elemként került az otthonteremtési programba az a könnyítés, ahol a CSOK segítségével megvásárolt ingatlanra a vagyonszerzési illeték elengedésre kerül. Ez, alapesetben a vételi ár 4%-a.

Szerencsére ezt nem kell külön megigényelni, hiszen a 2021-ben kiállított adásvételi szerződések után, ez automatikusan elengedésre kerül. Viszont, ha a CSOK-ot a későbbiekben valamilyen oknál fogva visszafizetik, úgy a NAV utólag bekérheti ezt az összeget.

  • Otthonfelújítási támogatás

Meglévő ingatlan felújításra igénybe vehető támogatás a legalább egy gyermeket nevelő családok részére. A teljes költségvetés 50%-át, maximum 3 millió forintot kaphatnak vissza, amit egészen 2022. december 31-ig igényelhető.

A támogatás szempontjából gyermeknek számít a 12. hetet betöltött magzat és a 25 év alatti, egy háztartásban élő gyermek is.

A szülőknek nem feltétel, hogy házasságban éljenek, mert élettársak és egyedülállók is beadhatják kérelmüket.

Az ingatlanban az igénylőknek és gyermekeknek legalább 50%-os tulajdonjoggal kell rendelkezni, és ugyanazon a helyen legalább 1 éve lakcím szerint bejelentettnek kell lenni. Ez alól kivételt képez a magzat, illetve, ha a támogatással érintett ingatlant 1 éven belül vásárolták meg.

A kedvezmény igénybevételének alapfeltétele, a legalább 1 éves TB jogviszony, köztartozásmentesség és a büntetlen előélet. Egy család kizárólag egyszer veheti igénybe, viszont, ha eladásra kerül az ingatlan, akkor az új tulajdonosok ugyanarra a lakásra ismételten kihasználhatják a támogatást.

Ami fontos, a támogatás utólag kerül kifolyósításra, vagyis a munkálatok költségeit előre ki kell fizetnie a családoknak. Az összegyűjtött számlákat és a vállalkozókkal kötött szerződésekkel együtt szükséges a Magyar Államkincstár felé benyújtani az igényt. A formanyomtatványok és részletes tájékoztatók a Kincstát honlapjáról, egyszerűen letölthetők.

A kedvezmények más vissza nem térítendő támogatás elszámolásához nem használhatók fel. Ez alól kivétel a lakástakarékból finanszírozott munkálat, de CSOK-hoz és Falusi CSOK-hoz már nem nyújtható be.

A támogatási igényt a munkálatok befejezését követően, az utolsó kifizetett számlát követő 60 napon belül kell benyújtani. Az igényeket maximum 30 napon belül leellenőrzik és elbírálják, 5 napon belül már az összeg kifolyósítása is megtörténik. A kérelem többféleképpen is benyújtható, személyesen, postai úton és online.

  • Otthonfelújítási hitel

A felújítási támogatáshoz szorosan kötődő hitel, a munkálatok előfinanszírozásához nyújt segítséget. Maximum 6 millió forint, fix 3%-os kamattámogatott kölcsönforma, legfeljebb 10 év futamidővel igényelhető.

Fontos, a kérelmet a bank felé kell benyújtani, így az igénylőknek a hitelezési feltételeknek is eleget kell tenniük. Amennyiben pozitív hitelbírálati döntés születik, a kölcsön egyösszegben kiutalásra kerül a család számára. A munkálatok befejezését követően, a sikeres támogatási igénylés után a kedvezmény összegét a Kincstár automatikusan a banknak utalja ki. Ez pedig azonnal előtörlesztésre kerül a korábban felvett otthonfelújítási hitelbe.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!