fbpx

Hogyan érinti a hitellel rendelkezőket jelenleg és a jövőben?

A hitelmoratórium bevezetése könnyítést jelentett a nehéz helyzetbe kerül családoknak. A COVID19 járvány rengeteg változást hozott életünkbe március óta. Az addig felvett hitelek világát nagy mértékben átalakította az a tény, hogy a Kormány lehetőséget adott a törlesztőrészletek szüneteltetésére. Megszűnésének eredeti határideje december 31-e volt, ami egy friss bejelentésnek köszönhetően meghosszabbításra kerül.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, mi is történt eddig a moratóriumhoz kapcsolódóan!

Mit jelent a hitelmoratórium?

A hitelmoratórium, egy adott időszakra vonatkozó fizetési szüneteltetést jelent, egy olyan átmeneti időszakról van szó, ahol mentességet kapunk a törlesztőrészlet kiegyenlítése alól. Itthon ez év március 19-én lépett életbe az a rendelkezés, miszerint a március 18-ig kifolyósított valamennyi hiteltermékre lehetőség van igénybe venni a szüneteltetést.

Érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ez a fajta haladék nem jelenti a kölcsönök elengedését vagy kamatmentességet. Az így meg nem fizetett törlesztőrészleteket a futamidő alatt, egyenlő részekre felosztva szükséges majd teljesíteni. Segítségképpen, hogy a havi fizetni való a későbbiekben se emelkedjen meg, a bankok a futamidőt fogják kitolni az elmaradt hónapok számával.

A rendelet érvénybe lépését követően minden hiteltermékre kiterjesztésre került, de amennyiben nem szeretnék élni ezzel a lehetőséggel, úgy bármikor tehetünk nyilatkozatot a további törlesztéssel kapcsolatban.

Milyen hiteltermékekre érvényesíthető a moratórium? 

A Kormányrendelet leírása alapján a moratóriumban részt vesz minden hitel- és lízingszerződés, vagyis például jelzáloghitel, személyi kölcsön, babaváróhitel, hitelkártya, folyószámlahitel. A fizetési haladék nemcsak a lakossági ügyfeleket érinti, hanem a vállalati ügyfelek körére is kiterjesztésre került.

A hitelmoratórium azonban nem vehető igénybe, ha felmondott, követeléskezelőnek átadott kölcsönnel rendelkezünk. Ennek oka, hogy a bankok egy ilyen helyzetben egy összegben vagy megbeszélés alapján, részletekben kérik be az elmaradt törlesztőket.

A miniszterelnök szombati bejelentését követően vált nyilvánossá, a hitelmoratórium fél évvel meghosszabbításra kerül a járvány második hullámának terjedése miatt. A kialakult nehéz gazdasági helyzetben, a legveszélyeztetettebb adósok 2021. júliusáig kitolhatják hitelük fizetési haladékát.

A hír frissessége miatt a pontos szabályozásról és részletekről a későbbiekben tudunk információt adni, de van néhány támpont, amire biztosan számíthatunk.

Kiket és hogyan érint az új rendelkezés?

Lakossági oldalról a moratóriumban továbbra is részt vesznek a nyugdíjasok, munkanélküliek, közfoglakoztatásban dolgozók és gyermeket nevelők. A fizetési haladék januárt követően automatikusan kerül meghosszabbításra, ezzel kapcsolatban az érintetteknek nem kell külön intézkedni. Továbbra is van lehetőség ebből kilépni és újra elkezdeni a törlesztők fizetését, vélhetőleg erről a mostani banki eljárásnak megfelelően külön nyilatkozni kell. 

Jogosan merülhet fel az a kérdés, vajon milyen hatása lehet a moratórium további meghosszabbításnak? A bejelentés során a Kormány nem tért ki arra, hogy az eddig megszokott feltételeken változtatna-e. Eddigi álláspontjuk szerint, ahogy fentebb is bemutattuk, a meg nem fizetett törlesztőket a moratórium végét követően egyenlő arányban osztják fel. Az eredeti futamidő megnő az elmaradt befizetések számával, vagyis akár 15 vagy annál több hónappal is kitolódhat egy-egy hiteltermék vége.

Az, hogy megéri-e élni az új lehetőséggel, véleményünk szerint, mindig az adott hitellel rendelkező személy egyéni döntése. Hiszen mindenkinek a saját élethelyzetét szem előtt tartva kell meghoznia ezeket a felelős döntéseket kölcsönével kapcsolatban.

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!