fbpx

Készen állsz arra, hogy ősszel új ingatlant vásárolj? Mielőtt belevágsz, mindenképpen olvasd el útmutatónkat!

2. Számítsd ki, mekkora házat tudsz megvásárolni

Miután eldöntötted, belevágsz a lakásvásárlásba, itt az ideje megtervezni a költségvetést. Erre jó kiindulópont a JTM arány kiszámítása. Nézd meg a jelenleg fennálló tartozásaidat és jövedelmedet, gondold át, mennyi törlesztőrészletet tudsz ésszerűen megengedni magadnak havonta.

Egy saját lakás több költséggel jár, amelyek miatt egy albérletben nem igazán kellett aggódnod. Meg kell fizetned a vagyonszerzési illetéket, az ügyvédet, energetikai tanúsítványt, értékbecslést stb. Ezeket is vedd bele a háztartás költségvetésébe, amikor tervezel.

Nehézséget okoznak a számok? Kérj segítséget független hiteltanácsadótól, aki nagyjából meg tudja határozni, mekkora költséggel jár a hiteligénylés.

3. Legyen megtakarításod az önerőre és zárási költségekre

Sokféle módon spórolhatsz lakásvásárláskor, többek között befektetési vagy megtakarítási terméken keresztül. Ha kaptál a családtól ajándékpénzt, az is felhasználható az önerőre.

De mennyit kell spórolnod a lakásvásárlás előtt? Nézzük meg az adásvétellel kapcsolatos főbb költségeket, és azt, hogy mennyit érdemes megtakarítani ezekre.

Önerő

Az önerő egy nagy összegű, egyszeri fizetés a lakásvásárlás során. Minden banknál kötelező legalább 20%-al rendelkezni, hiszen ezzel mérséklik az adott esetben felmerülő veszteségeket, ha a jelzáloghitel fizetésével probléma lenne.

Sok lakásvásárló úgy gondolja, hogy ennél az összegnél nincs szükség magasabb megtakarításra. Ez nem feltétlen igaz, mert az önerő mértéket meghatározza az ingatlan állapota és elhelyezkedése is.

Szerencsére sok lehetősége van azoknak a hiteligénylőknek, akik nem engedhetik maguknak az elvárt önerőt. Például vehetnek fel szabadfelhasználású hitelt vagy bevonásra kerülhet pótfedezet.

A nagyobb önerőnek azonban vannak előnyei. Egyrészt ez általában azt jelenti, hogy kevesebb jelzáloghitelre lesz szükséged. Kisebb a havi törlesztőrészlet, így kevesebb kamatot is kell majd visszafizetni.

Zárási költségek

Pénzt arra is meg kell takarítani, hogy a hitel zárási költségeit fedezd. A konkrét zárási költség függ a kölcsön típusától és a banktól. Szinte minden lakástulajdonos fizet olyan dolgokért, mint például az értékbecslés. Ha kamattámogatott hitelt veszel fel, akkor általában a járulékos költségeket előre ki kell fizetni.

Mielőtt végtörlesztenéd a hitelt, a bank el fogja készíteni a záró dokumentumokat, amelyben tételesen közli a zárási költségeket, ami alapján ki kell fizetned a kölcsönt. Mielőtt végleg kifizeted a hitelt, alaposan nézd át a végső összegeket, hogy tudd mire számíts.

4. Előminősítés

Ha készen állsz a tökéletes ingatlan megtalálására, itt az ideje egy hitel előminősítésre. Itt a bank meghatározza, hogy a jövedelem alapján mekkora hitelre leszel jogosult.

Hiteltanácsadó segítségével kezdeményezheted az előminősítést a választott banknál. Pozitív válasz esetén magabiztosan tehetsz ajánlatot, mert tudni fogod mekkora hitelt engedhetsz meg magadnak.

5. Kezdj el ingatlant keresni

Jó ötlet listát készíteni a legfontosabb szempontokról, amelyek közül néhány attól is függ, hogy milyen otthont keresel.

Íme néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni házvásárláskor:

  • Ár
  • Alapterület
  • Lakás állapota és korszerűsítése
  • Tömegközlekedési lehetőség
  • Hálószobák száma
  • Udvar
  • Iskolák a közelben
  • Ingatlan értéke

Rendezd fontossági sorrendbe a szempontokat. Így könnyebb lesz eldönteni, melyik ingatlant válaszd, melyikre tegyél komoly ajánlatot.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!