fbpx

Készen állsz arra, hogy ősszel új ingatlant vásárolj? Mielőtt belevágsz, mindenképpen olvasd el útmutatónkat!

1.    Döntsd el, készen állsz-e a lakásvásárlásra

Egy házvásárlás komoly elkötelezettséget jelent. Mielőtt neki állnál ingatlant keresni vagy összehasonlítani a lakáshitel lehetőségeket, győződj meg arról, hogy készen állsz-e háztulajdonossá válni.

Nézzünk meg néhány olyan tényezőt, amelyet a hitelfelevőknek és leendő tulajdonosoknak egyaránt figyelembe kell venniük.

Jövedelem és munkaviszony 

A bank nemcsak látni akarja, mennyi pénzt keresel. Arra is kíváncsi lesz, milyen a munkaviszonyod, hogy megbizonyosodjon arról, a bevételi forrásod stabil és megbízható. A jövedelem leigazolásához megfelelő dokumentációt kell összegyűjteni. Ilyen lehet például, bankszámlakivonat, munkáltatói igazolás, NAV jövedelemigazolás.

Jövedelemterhelhetőség

A fennálló tartozások és jövedelem aránya (JTM) egy másik olyan pénzügyi eszköz, amelyet a bankok a hitelbírálat során használnak. A JTM segítségével állapítják meg, hogy az ügyfél bevételének mekkora része az adósság, így fel tudják mérni a felvehető lakáskölcsön összegét. A legtöbb esetben maximum a fizetés 50%-át terhelik meg, bár ez a szám banktól, a hitel típusától és egyéb tényezőktől függően változhat.

Likvid eszközök

Még jelzáloghitel segítségével is szükséged lesz saját megtakarításra az ingatlanvásárláshoz, különösen:

Előleg: lakást vásárolni pénz nélkül is megoldható bizonyos esetekben, de a legtöbb eladónak szüksége lesz némi előlegre. Ez az első nagy összegű befizetés, amit a hitel érdekében teljesíteni kell.

Járulékos költségek: A járulékos költségeket is fizetni kell, mielőtt beköltözöl új otthonodban. Ezek olyan díjak, amelyeket nem feltétlen a bank felé fizetsz azért, hogy a hitelösszeg kifolyósításra kerüljön és ténylegesen tulajdonos legyél. A fizetendő konkrét terhek: ügyvédi költség, közjegyzői díj, vagyonszerzési illeték. Bizonyos akciók keretén belül ezeknek egy részét le lehet csökkenteni. 

Hiteltörténet 

A megfelelő hitelképesség óriási szerepet játszik abban, hogy milyen hitelre és kamatra vagy jogosult. A hitelbírálat ez alapján dönti el mennyire kockázatos a kölcsön felvétele. Ha lépeseket teszel a hitelminősítésed javításáért és csökkented meglévő adósságaidat, jobban megtérülhet a jelzáloghitel felvételed.

Mennyire bírod a kötöttségeket?

A lakáskölcsön 30 évre szóló kötelezettségvállalás is lehet. Bár nem kell feltétlen az ingatlanban laknod a futamidő teljes tartama alatt, ez még mindig hatalmas döntést jelent. Ha van egy saját otthonod, nehezebb lehet a költözés. Hacsak nem egy második otthon vásárlásán gondolkodsz, előfordulhat, hogy először a jelenlegit el kell adnod, ami hosszabb időt is igénybe vehet.

Döntsd el, készen állsz-e arra, hogy még legalább néhány évig a jelenlegi lakóhelyeden élj. Fontold meg, milyen karrierre vágysz, milyen családi kötelezettségeid vannak és így tovább. Ezek a tényezők mindegyik fontos szerepet játszik a megvásárlandó ingatlan típusában és területi elhelyezkedésében. 

Időzítés

Annak eldöntése, hogy most itt van-e a megfelelő alkalom a házvásárlásra vagy sem, számos személyes tényezőtől és piaci körülménytől függ. Végső soron a megfelelő időzítés a lakásvásárlásra a saját jelenlegi élethelyzeteden alapul. Feltétlen konzultálj egy hitelezési szakértővel, mielőtt bármilyen pénzügyi döntést hoznál.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!