fbpx

2021 az eddigi legnagyobb család támogatási kedvezményekkel robban be kevesebb, mint egy hónap múlva. Kedvezményesen vásárolhatsz ingatlant, meglévő otthonod bővítéséhez és felújításához akár 3 millió forintot is igényelsz. Érdemes azonban figyelembe venni, az igénylési feltételek szigorú szabályozások alá esnek. Megoldás viszont a legtöbb esetben van, alapos felkészüléssel sok lehetőség megragadható.

A cikksorozat második részében bemutatjuk az újonnan igényelhető kedvezményes konstrukciókat, melyekkel akár jelentős pénzösszeget is megspórolhatsz.

  1. Lakásfelújítási támogatás

2021. január 1-től válik elérhetővé, az egyik legnagyobb érdeklődéssel övezett támogatási forma. Ennek keretén belül az állam támogatja a meglévő otthonok korszerűsítésének a felét, maximum 3 millió forintig. Vissza nem térintendő kedvezmény, melyet szigorú szabályokhoz kötött feltételekkel lehet igénybe venni. Ha valaki, egyelőre olyan élethelyzetben van, hogy jelenleg nem tudja teljesíteni ezt, az se csüggedjen. 2022. december végéig bőven van idő arra, hogy ez a helyzet megváltozzon, mint például gyermekvállalás, 1 éves TB jogviszony igazolása. Amire érdemes odafigyelni, a számlákat az utolsó kiállítását követő maximum 60 napon belül jelezni a kell kérelmet.

Mivel utólagos támogatási formáról van szó, így az igényelt összeg legalább duplájával kell rendelkezni. Amennyiben nincs meg ez az összeg, úgy számos egyéb módon lehet pótolni. Nagyon jó segítséget nyújthat egy kedvező személyi kölcsön vagy szabadfelhasználású jelzáloghitel felvétele. Az utólag kifolyósított támogatásból akár teljes mértékben előtörleszthetők ezek a kölcsönök. Itt azonban a bank hitelképességi vizsgálatot fog végezni, így érdemes már a tervezéskor utána nézni a feltételeknek, mint megfelelő munkaviszony és jövedelem.

  • 5%-os lakásáfa új ingatlan vásárlásakor

Szintén a következő év elejétől lehet kihasználni újra az 5%-os lakásáfát. Egyaránt érvényes lesz az új ingatlan vásárlására- és építésére. Szerencsére, itt nincsenek kötött feltételek, bárki igénybe veheti, az adókulcs mértéke mindenkire egyaránt vonatkozik.

Amennyiben valaki nemcsak olcsóbb új ingatlant szeretne vásárolni, hanem még többet szeretne megspórolni, akkor CSOK-al kombinálva érdemes belevágni. Ebben az esetben az áfa mértéke utólag visszaigényelhető.

  • CSOK ingatlanvásárlásra illetékmentesen

Januártól a támogatással megvásárolt lakásokhoz – mind az új építésű, mind a használt ingatlanok esetén -, kapcsolódó illetékfizetési kötelezettség megszűnik. Ez alapesetben a vételár 4%-át jelenti, ami egy magasabb értékű otthon esetén igen súlyos anyagi terheket rótt a vásárlókra.

  • Lakáshitel

Az ingatlanvásárlás bonyolult és költséges folyamat, amihez sokszor jól jön némi anyagi segítség. A kedvező kamatozású lakáshitelekkel eredményesen lehet hozzájutni az új otthonokhoz. Viszont mielőtt bárki belefogna, azt érdemes tisztázni, hogy nem 1-2 napos procedúráról van szó. Esettől függően akár 1-1,5 hónap átfutási idővel is lehet számolni. A sikeres bírálathoz szükség van megfelelő munkaviszonyra, legalább 3 hónap igazolt jövedelemre, és nem utolsó sorban egy jó fedezetre. Fontos már rögtön az elején leellenőrizni a lehetőségeket, mert egy meggondolatlanul aláírt adásvételi szerződés nem kis galibát tud okozni, hanem adott esetben feleslegesen kifizetett ügyvédi díjat is.

A lakásfelújítási hitel már meglévő ingatlanod korszerűsítéséhez remek lehetőség, ha nem szeretnéd vagy nem tudod előre megfinanszírozni a munkálatokat. Előnye, hogy nincs szükség építési engedélyre. Minden fajta kisebb-nagyobb munkálatokra fordíthatod, legyen az festés, burkolás, konyhafelújítás, vagy akár egy főfal lebontása. Mint ahogy a lakásvásárlási hitel esetében, a hitelbírálat itt is kötelező. Jelzálog alapú kölcsönről van szó, így az ingatlanodon be fogják jegyezni a bankot, ami azonban nem akadálya, hogy utólag a támogatást is megigényeld.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!