fbpx

2021 az eddigi legnagyobb család támogatási kedvezményekkel robban be kevesebb, mint egy hónap múlva. Kedvezményesen vásárolhatsz ingatlant, meglévő otthonod bővítéséhez és felújításához akár 3 millió forintot is igényelsz. Érdemes azonban figyelembe venni, az igénylési feltételek szigorú szabályozások alá esnek. Megoldás viszont a legtöbb esetben van, alapos felkészüléssel sok lehetőség megragadható.

A cikksorozat első részében górcső alávesszük a már meglévő kedvezményes konstrukciókat, melyek jó kiegészítői lehetnek az újonnan bekerülő támogatási formáknak.

1.    Babaváró hitel

Már annyi szó esett róla, bizonyára a legtöbb fiatalnak szükségtelen részletesen bemutatni. Teljesség igénye nélkül, röviden: az igénylését házaspárok indíthatják el, akik maximum 10 millió forint hitelösszegre lehetnek jogosultak. Az első 5 évet követően, ha az első gyermekük világra jött, úgy a futamidő végéig kamat fizetési kötelezettségük nem lesz. Egy második baba születését követően a fennálló tartozás 30 %-át engedik el, míg a harmadik gyermek után a teljes tartozást. Mivel alapvetően egy szabadfelhasználású személyi kölcsönről van szó, így a bank által meghatározott hitelezési feltételeknek is eleget kell tenni. Illetve nem árt számba venni a kölcsön kockázatait. Vagyis azt, mi történik, ha egy gyermek sem születik, vagy esetleg a házaspár külön utakon folytatja útját. Ilyen esetekben a felvett hitelösszeget az ötödik évet követően kamattal növelten szükséges tovább fizetni, mig a kamattámogatás mértékét egy összegben fogja visszakövetelni a bank.

Mint minden kölcsönigénylés előtt, pontos pénzügyi tervet kell készíteni, hogy a házaspár is tisztában legyen azzal, mit és hogyan fognak felhasználni. Emellett legalább 3 hónapos munkaviszonnyal szükséges rendelkezni ugyan annál a cégnél. Elengedhetetlen a 3 éves TB jogviszony megléte, sajnos ennek hiányában a Babaváró igénylése elutasításra kerül.

2.    CSOK

Népszerű vissza nem térintendő támogatási forma meglévő és vállalt gyermekek után. Jelenleg felhasználható új- és használt ingatlan vásárlására, építkezésre, meglévő ingatlan bővítésére. Amennyiben még meg nem született gyermekre igénylik meg a támogatást, úgy kötelező a házasság megléte, ahol az pár egyik tagja nem töltheti be a 40. életévét.

Az igénylőknek és a velük egy háztartásban élő gyermekeknek kötelező egy lakcímre bejelentkezni. Bár elég egyértelműnek tűnhet ez a feltétel, sajnos a tapasztalat azt mutatja, számos esetben kell első körben ezzel a bejelentéssel kezdeni az ügyintézést. Fiatalok esetén sokan még a szüleikkel élnek, vagy vállalkozási tevékenység miatt kötelező egyéb címen is szerepelni az igénylőnek.

A kedvezmény elbírálásához legalább 180 napos TB jogviszonyt kell igazolni. Ez a 10 millió forintos összeg esetén 2 évre növekszik. 

Vállalt gyermek estén figyelembe kell venni a rendeletbe foglalt határidőket. Első gyermek születésének 4 éven belül, másodikénak 8, a harmadikénak pedig 10 év alatt kell megtörténnie.

3.    OTK (CSOK hitel)

A támogatáshoz kapcsolódó, fix 3 %-os kamatozású hitel, mely lényegesen kevesebb visszafizetési költséggel jár, mint a piaci kamatozású társa. Így nem véletlen, hogy a hitelezési mutatók alapján folyamatosan növekszik a megigényelt összegek száma.

  • Igénybe venni kizárólag a CSOK igénylése mellett lehet. Amennyiben valaki nem jogosult a támogatásra, úgy a kedvezményes kölcsöntől is elesik. 
  • Banki hitelről van szó, így mindenképpen részt kell venni a bírálati folyamatban. A jogszabályi előírásokon túl, megfelelő jövedelemmel és munkaviszonnyal is szükséges rendelkezni.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!