fbpx

A változásokat magába foglaló kormányrendelet már péntek este megjelent, ami alapján a módosítások 2021. április 21-től életbe is lépnek.

  1. Kibővítették a támogatásra jogosultak körét

Az igénylőkhöz kapcsolódó feltételeket kibővítették azzal, hogy akik állásuk miatt jelenleg szolgálati lakásban laknak, szintén jogosultak lesznek a támogatásra.

A jogszabály szerint az igénylőknek és gyermekeiknek legalább egy éve a célingatlanban kell élnie, amit a lakcímkártyával is alá kell támasztani. Ez alól korábban két kivétel esetében tértek el:

  • A felújítandó ingatlant egy éven belül vásárolták meg.
  • A gyermek nem töltötte még be az első életévét.

Ezt a két szabályt egészítették ki most azzal, hogy az is lehet igénylő, aki állása miatt jelenleg szolgálati lakásban köteles élni, de a saját tulajdonú ingatlanára megkérheti a támogatást. Azaz, nem szükséges a felújítandó ingatlanba bejelentkeznie vagy ott laknia. Fontos: ez az új szabály az életbelépéskor folyamatban lévő ügyletekre is kiterjed.

2. Támogatott munkálatok kibővítése

Az alábbi új munkálatok finanszírozhatók az otthonfelújítási támogatásból, melyek már a hátályba lépés után, a már benyújtott kérelmekre is vonatkoznak:

  • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése vagy elemeinek cseréje
  • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése vagy cseréje

3. A támogatási összeg megállapítását szigorúbb feltételekhez kötik

A kedvezmény összege a teljes felújítási költség 50%-a, maximum 3 millió forint lehet. A munkálatok elvégzését áfás számlával szükséges igazolni, ahol kötelező a munka- és anyagköltséget fele-fele arányban feltüntetni.

Szigorításra kerül az a helyzet, ahol az igénylő kamattámogatott otthonfelújítási hitelt vett igénybe, és a születendő gyermek után un. tartozáscsökkentő támogatást is megkérte, amitől részben vagy egészben visszafizetésre került a hitel. A következő szabályokra kiemelten kell figyelni:

  • Otthonfelújítási kölcsön felhasználása a korszerűsítésre részben vagy egészben.
  • Otthonfelújítási hitel aktuális fennálló tartozása és járulékai nem érik el az igényelhető támogatást.
  • Az igénylő megszületendő gyermeke után kérte az otthonfelújítási kölcsönbe a tartozáselengedést.

A fenti három esetben a támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt munkálatok költségét, és a gyermekek után igényelhető tartozáselengedés különbözetét. A támogatási összeg meghatározásakor ezeket mindig ellenőrizni fogják.

Fontos: piaci kamatozású lakáskölcsön esetén a fenti szigorított számítási módot nem alkalmazzák.

4. Kamattámogatott otthonfelújítási hitel esetén nem szükséges egy éven belül befejezni a munkálatokat

A meglévő szabályok alapján a felújítási hitel kamata évi fix 3%, ahol a bank felé le kell igazolni, hogy egy éven belül elkészültek a munkálatokkal. Ennek hiányában a kamattámogatást elveszítik az igénylők.

Az új módosítás alapján most viszont ezt a határidőt kitolták, így nem szükséges a pénzintézet felé bemutatni a számlákat. Amit viszont nem szabad elfelejteni, hogy a hitel felhasználását követő 60 napon belül egy külön nyilatkozatot kell aláírni az adósnak. Ha ez elmarad, akkor sajnos kötelező leigazolni egy éven belül a felújítás befejezését.

5. Tanulói jogviszony igazolása

Amennyiben valaki még nappali tagozatos diákként igényli a kamattámogatott hitelt, akkor jelenleg a TB jogviszony igazoláshoz írásos dokumentumot kell benyújtani a tanulói jogviszonyról.

Április 21-től elég lesz csak nyilatkozatot tenni erről, nem kell külön dokumentumot bekérni az adott oktatási intézménytől.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!