fbpx

Amikor házasságot kötünk azzal, akit szeretünk, örökre tervezünk. De mit tehetünk, ha idővel kihűlt az ágy, a csok és a hitel viszont még mindig összeköt?

 

Válás és pénzügyek, avagy kihívások és trauma

 

Noha egy kapcsolat vége mindig egy álom halála, a válás és a pénzügyek nem különíthetők el egymástól. A szakítás melletti döntés következtében fellépő egzisztenciális-érzelmi bizonytalanság pedig tovább nehezíti az amúgy is terhelt helyzetet. Kooperatív szemlélettel, egymást a szétválást követően is támogatva, a válásban esetlegesen érintett gyermekek anyagi-érzelmi stabilitását is szem előtt tartva megfelelő lépéseket tehetünk és előre kalkulálhatunk. Ha azonban érvényes csok, Babaváró hitel vagy lakáshitel-szerződéssel rendelkezünk, muszáj szembenéznünk a várható következményekkel.

 

Csok és válás

 

A válás komoly érzelmi-anyagi áldozatokat követel a felektől. Azonban ha a pár korábban felvette az otthonteremtési támogatást, illetve az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelt is, még jelentősebb lehet a krízis.

 

Két alapesetet érdemes végiggondolnunk. Ha a válás idején a gyerekek, akik után a csok és csok hitel felvételre került,

 • már megszülettek, akkor a csokos ingatlan eladása válás esetén együtt jár a csok és a kamattámogatott hitel visszafizetésének kötelezettségével. Ezt követően az esetlegesen fennmaradó összeget a felek a bírósági megállapodásban foglaltak szerint osztják meg egymás között.
 • már megszülettek, de a csokos ingatlan nem kerül eladásra a válást követően, és a gyerekek valamelyik szülővel továbbra is a csokos ingatlanban maradnak, a jogviszony folytatólagosan fennáll. Hogy a szülők milyen módon egyeznek meg a házrészeket illetően – avagy ki és hogyan fizet ki kit –, megegyezés kérdése. Adott esetben az ingatlant elhagyó szülő tulajdonjogát a gyerek(ek)re ruházhatja, mely esetben a szerződés továbbra is érvényben van.
 • még nem születtek meg, akkor az elidegenítési tilalom fennáll, ezért a csokot és a csok hitelt ki kell fizetni. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy ebben az esetben a csok összegét a büntetőkamat mértékével megnövelt összegben kell befizetni. (Jelen esetben a büntetőkamat éves díja egy vagy két vállalt, de meg nem született gyermek esetén a jegybanki alapkamat mértékével megegyező, három vállalt, de meg nem született gyermek esetén pedig a jegybanki alapkamat háromszorosának megfelelő összegnek felel meg.)

   

  Babaváró hitel és válás

   

  Mivel a kedvező feltételekkel igénybe vehető babaváró hitel önrészként is felhasználható, rendkívül népszerű az életkezdő párok körében. Abban az esetben azonban, ha a felek idővel a kapcsolat befejezése mellett döntenek, a babaváró hitel valódi rémálommá válhat.

   

  A babaváró hitel és a válás lehetséges esetei:

  • a hitelt felvevő pár tagjai elválnak, közös gyermekük nem született. Ebben az esetben elsőként az addig igénybe vett kamattámogatást kell visszafizetni, méghozzá a válást követő 120 napon belül. Ezután az érvényben lévő hitelszerződés piaci kamatozású hitellé alakul át. (Azok közül is egy viszonylag kedvezőtlen konstrukciójú hitellé, ezért ilyen esetben érdemes megfontolni egy másik, a babaváró hitelt kiváltó, kedvezőbb kamatozású hitel igénylését.)
  • a házasság felbomlik, de a vállalt gyermekek közül legalább egy megszületett. Ilyenkor a szerződéskötéstől a válás időpontjáig igénybe vett kamattámogatás összegét nem kell visszafizetni, azonban a válás tényével a szerződés feltételei jelentősen megváltoznak, magasabb törlesztőrészletekre és magasabb teljes visszafizetendő összegre számíthatunk.

   

  Ha nincs más megoldás: csok, babaváró és válás

   

  Amikor a válás mellett döntünk, többnyire nagyon erős, felfokozott érzelmeket élünk meg, és ritkán mondható a döntés konszenzuson alapulónak. És ha valami fáj, ha szenvedünk, hajlamosak vagyunk elfelejteni az észérveket.

   

  Annak érdekében, hogy a család, a gyerekek és a felek a lehető legkisebb mértékben sérüljenek, érdemes felkeresni hiteltanácsadótokat, és kikérni a véleményét a lehetséges mentőövekről. Így a károk minimalizálásával megóvhatjátok egymást és a pénzügyeiteket a teljes összeomlástól.

   

  Hasonló cipőben jártok, és mentenétek, ami menthető? Beszéljük át a lehetőségeiteket, és nézzük meg, mit tehetünk! Írjatok nekem!

  Oszd meg Facebook-on!

  Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!