fbpx

Szeretném, ha tisztán látnánk e termékkel kapcsolatban.

Előfordul, hogy meggondolatlanok vagyunk és ugrunk bele egy hitelbe. Persze van, hogy tényleg nincs más lehetőségünk, mert nem divatból, hanem szükségből vágunk bele egy nagyobb beruházásba. Ilyen az ingatlanvásárlás is, a saját otthonunk megvásárlása: ha szeretnénk családot alapítani, vagy ha több gyermekre vágyunk, de még nincs hol felneveli őket. A Babaváró támogatás szerintem ehhez tényleg nagyszerű segítség, csak okosan kell döntenünk.

Ezért a következőkben összegyűjtöttem minden fontos információt róla:
• Kiknek és pontosan miről szól?
• Kire igényelhető a Babaváró támogatás, ki minősül gyermeknek?
• Hogyan igényelhető?
• Milyen kitételei vannak?
• Mire figyeljünk közben?
• Mi történik ha… ?

Kiknek szól a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel vagy Babaváró támogatás nagyon ígéretes szabad felhasználású, kamatmentes hitelkonstrukció. A fiatal házasoknak, leendő szülőknek lehet ez nagyszerű segítség.
Fontos azonban tudnunk, hogy egy maximum 10.000.000 Ft-os összegű kölcsönről van szó, amely csak a 2019. július 1-ét követően megszületett harmadik gyermek után válhat vissza nem térítendő támogatássá.
A hitelt a gyermek fogantatása előtt már lehet igényelni és az alábbiak szerint történik a gyermekek számától függően a futamidő alatti hitelelengedés:
• Ha hiteligénylés után az első 5 évben megszületik az első gyermek, a törlesztés továbbra is kamatmentes marad (a futamidő végéig), és 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése.
• A második gyermek megszületése után elengedik a tőketartozás 30 %-át, és újabb 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése.
• A harmadik gyermek megszületése után pedig elengedik a hitel teljes hátralévő részét.
• Ha viszont nem születik meg az első gyermek 5 éven belül, a hitel piaci kamatozású lesz, és az eltelt időszak állami kamattámogatásával együtt kell mindent visszatörleszteni ráadásul 60 napon belül. (Ha mindez a házaspár önhibáján kívül történt, a visszafizetés kevésbé szigorú.)
Ki igényelheti a Babaváró hitelt?
Ahhoz, hogy házaspárként igényelhessük a babaváró hitelt, az alábbi kitételeknek kell megfelelnünk:
• A házaspár tagjai magyar állampolgárok, magyarországi lakcímmel rendelkeznek (A külföldi munkaviszony miatti hitelképességről egy későbbi posztban még lesz szó.)
• A házasságban legalább az egyik félnek ez az első házassága és gyermektelen. (Ha valaki özvegyként újraházasodott, és az előző házasságából nem született gyermeke, első házasnak tekintendő!)
• A feleség 18-41 éves kor között van, tehát már betöltötte a 18-at, de a 41-et még nem.
• A házaspár legalább egyik tagja minimum 3 éve folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezik. Ez lehet hazai vagy külföldi – azzal a kitétellel, hogy az utolsó 6 hónapnak itthoninak kell lenni -, illetve felsőoktatási tanulmányok alatti biztosítás. (Arra azonban figyelnünk kell, hogy a folyamatosság mit is takar. Ha nem biztos abban, hogy Ön eszerint jogosult-e a babaváró hitelre, írjon!)
• És természetesen a házaspár tagjai nem büntetettek, nincs köztartozásuk, nincsenek fenn a KHR-listán, biztosan képesek gyermekvállalásra, valamint hitelképesek. Ez utóbbit az érintett hitelintézet fogja elbírálni. Az igénylés előtt én is meg tudom vizsgálni, hogy Önök hitelképesnek minősülnek vagy sem. Kérem, hívjon bizalommal vagy írjon.
Kire igényelhető a Babaváró támogatás, ki minősül gyermeknek?
• a kölcsönszerződés megkötése után született gyermek
• a várandósság 12. hetét már betöltött magzat
• a július 1-jét követően született és a szerződéskötés után örökbefogadott gyermek.

Az igénylés folyamata

Mivel ez a gyermek(ek) születéséig normál kölcsönnek minősül, átlagos banki igénylési folyamattal kell számolnunk:
• benyújtjuk a hitelkérelmet,
• a hitelintézet 10 napon belül elbírálja azt,
• majd egy összegben folyósítja a kért összeget, amelyet forintban kell törleszteni. (Az egyösszegű folyósítás alól kivétel, ha hiteltörlesztés történik. Ekkor a hitelt folyósító banknak a fennálló tartozás összegét utalják el a Babaváró támogatás összegéből, majd ha igazolja az igénylő, hogy lezárásra került a korábbi hitel, akkor felhasználhatóvá válik a fennmaradó összeg.)
Ha valami miatt elutasítana bennünket a bank (bár kezeskedem arról, hogy ügyfeleim nem fognak így járni), 15 napon belül van lehetőség fellebbezni.

Fontos még tudni, hogy mivel a Babaváró hitel kölcsönnek indul és állami kezességvállalás kapcsolódik hozzá, így ennek díja van: a fennálló tőke évi 0,5%-ának egy hónapra eső része. A kezességvállalási díj minden év januárjában automatikusan átszámításra kerül a fennálló tőkére vetítve. A hitelbírálat és a folyósítás díjmentes lesz.

Összefoglalva tehát a kamattámogatott hitel jellemzői:
• szabadon felhasználható (lakásvásárláshoz önerőként, hitelkiváltásra vagy akár vállalkozásra is)
• igényelhető összeg: min. 1 M Ft – max. 10 M Ft
• futamidő: min. 60 hónap – max. 240 hónap
• a feleség minimum 18 éves és nem idősebb 41 évnél, a férj a hitel lejártakor nem tölti be a 70. életévét
• a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az 50 ezer Ft-ot

Mi történik…

• ha nem teljesítjük a feltételeket?
Ami a hitelnél nehézség lehet, ha valamilyen oknál fogva mégsem születik meg az első gyermek 5 éven belül. Ekkor a támogatás piaci kamatozású hitellé alakul át és a jogosultság megszűnése után mindössze 120 napon belül egy összegben kell az addigi kamattámogatást visszafizetnünk.
Méltányossági lehetőségek:
Ha nem teljesül 5 év alatt a gyermekvállalás, akkor méltányossági kérelem nyújtható be, melynek keretébe 24 havi részletfizetés kérhető:
– ha orvos igazolja, hogy gyermekvállalásra nincs lehetőség vagy a ha a gyermekvállalás ellenjavallt.
– ha az igénylők egyike megváltozott munkaképességű lett;
ha a maximális számú mesterséges megtermékenyítésen részt vettek

• ha az igénylők elválnak?
Amennyiben a pár elválik a futamidő alatt, akkor is piaci kamatozásúvá válik a hitel és a támogatások egy összegben történő visszafizetésére kötelezik őket.

• ha az egyik igénylő meghal?
Ha az 5 éven belül az egyik fél meghal, és emiatt nem teljesítik a feltételeket, akkor a halál napjától számított 6 hónapig jár a kamatmentesség és a törlesztés szüneteltetése. Az elengedett kamatokat utólag sem számítják fel.
Ha az özvegy az 5 éves határidőn belül ismét megházasodik, akkor a feltételek teljesítése szempontjából újraindul a gyermekvállalásra adott 5 éves határidő.

• ha a család a futamidő alatt külföldre költözik?
Ha megszűnik egy családtag magyarországi lakcíme, akkor a család nem jogosult a hitel visszafizetésének szüneteltetésére. Ha mindkét igénylőnek megszűnik a hazai állandó lakcíme, akkor a kamattámogatás is megszűnik. Ezek után piaci kamatozással kell visszafizetni a hitelt.

• ha a gyermek már nem él a háztartásban?
Ha a gyermek már nem él a házastársak egyik tagjának háztartásában sem-, akkor a kamattámogatás megszűnik és piaci kamatozásúvá válik a hitel.

Előtörlesztési lehetőségek

Ha a gyermek(ek) születése előtt a hitelösszeg több, mint 50%-át előtörlesztjük, akkor az arra járó támogatást egy összegben vissza kell fizetni. Ha az előtörlesztést követően az 5 éven belül mégis megszületik a gyermek, akkor az állam újra rendelkezésünkre bocsátja.
Ha az előtörlesztést már az első gyermek születését követően tesszük meg, akkor nem kell a kamattámogatást visszafizetni. Azonban ha második vagy harmadik gyermek is születik a futamidő alatt, akkor a korai előtörlesztés egyértelműen nem éri meg. Ugyanis az aktuálisan fennálló tartozás egy részét vagy egészét elengedésre kerül a gyermekek születésekor, azaz egy megtakarításból történő előtörlesztéssel rosszul járunk.
Ha az első 5 évben nem születne gyermekünk, akkor megérheti az előtörlesztenünk, kivéve, ha legalább két babánk érkezne a hitel futamidejének további részében, ugyanis a gyermekvállalási támogatás miatti tőke elengedés ellensúlyozhatja a kamatfizetési kötelezettséget.

Kinek jó a hitel-előminősítés?

Már most is lehetőség van a Babaváró támogatást igénylők előminősítésére. Ez azt jelenti, hogy utánjárás, sorban állás és felesleges idegeskedés nélkül előre meg lehet tudnunk, hogy jogosultak vagyunk-e a babaváró hitelre, és ha igen, milyen további feltételekkel.
Ha biztos akar lenni a pozitív banki elbírálásban, mindenképp érdemes élni ezzel a lehetőséggel. Hívjon a +36306817381 számon vagy írjon az edina@kaphatokhitelt.hu-ra.
A Facebookon a Babaváró hitel – Szakértővel nevű csoportomban szeretettel várom az érdeklődőket.https://www.facebook.com/groups/372717376913581/

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!