fbpx

December 29-én végre megjelent a régóta várt rendelkezés a Magyar Közlönyben is. Tartalmazza az 5 millió forintos áfa visszatérítési támogatáshoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat, és a korábban gyakran felmerült kérdésekre is választ ad. A szabályozásnak köszönhetően módosultak néhány ponton a CSOK és a jelzáloghitel elengedésre vonatkozó feltételek is.

Nézzük pontosan milyen változásokról is van szó!

1.    Adó visszatérítési támogatás kiterjesztése minden településre

A preferált kistelepülésen élőknek már tavaly óta lehetőségük volt az építkezési költségek számláinak áfatartalmát visszaigényelni maximum 5 millió forintig. Az új rendeletnek köszönhetően január 1-től mindenki számára elérhetővé vált ez a kedvezmény településtől független.

Új lakás építése az adó visszatérítési támogatás igényelhető a legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, és legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű lakóház építése esetén. A kedvezmény felhasználható a bekerülési költség megfizetésére, vagy az építési telek megvásárlására magánszemély tulajdonos esetén.

A támogatás összege megegyezik a kiállított számlákon szereplő költségek általános forgalmi adójával, maximum 5 millió forintig, kizárólag egy alkalommal vehető igénybe.

A kedvezmény 2018. január 1. és 2022. december 31-e között kiállított számlák esetén használható fel.

2.    Új lakás tetőtér beépítéssel létrehozva, akár emelt összegű CSOK-ból finanszírozva

Amennyiben az igénylő új lakását egy meglévő épület tetőterének átalakításával szerzi meg, az új módosításoknak köszönhetően szintén jogosult az áfa visszatérítési igénylésre. Ebben az esetben, a beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel kialakított új lakást társasházi tulajdoni lapon szükséges nyilvántartani, vagy osztatlan közös tulajdonként kell kezelni. Fontos, hogy az új lakás külön bejáraton, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető legyen.

Csak abban az esetben kérhető az emelt összegű CSOK a beépítésre – ha az igénylő és annak kiskorú gyermeke, vagy saját tulajdonú cége, vagy olyan alapítvány, egyesület, ahol alapító tag-, nem tulajdonosa a meglévő ingatlannak. 

A megfelelő feltételek teljesülése esetén lehetőség van fix 3%-os kamattámogatott hitel igénylésére kizárólag CSOK-al együtt, legalább két meglévő vagy vállalt gyermek után. A gyermekek számától függően, 10 millió vagy akár 15 millió forint is kérhető.

3.    Új építésű lakások 5%-os áfa visszatérítése

CSOK igénylése esetén, ha valaki új ingatlant vásárol vagy épít, akkor a bank által elfogadott költségvetés bekerülési költségéhez a vásárló vagy építtető visszaigényelheti a számlákon feltüntetett 5%-os adót.

Fontos: kizárólag egy alkalommal használható ki. A számlabenyújtási kötelezettség csak az 5%-os forgalmi adóval kiállított számlákra vonatkozik, az ettől eltérő áfa tartalom, mint 27%, nem elfogadható.

A kedvezmény 2021. január 1-ét követő dátummal ellátott számlák esetén érvényes, amit legkésőbb 2022. december 31-ig lehet igényelni.

4.    Elidegenítési és terhelési tilalom CSOK esetén 

A CSOK-ból vásárolt vagy épített ingatlanon a Magyar Államkincstár 10 évre elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztet be. Korábban ezidő alatt sem eladni, sem elajándékozni nem lehetett. Most azonban történt egy apró módosítás a jogszabályban, ugyanis ez alól kivételt jelent, ha az igénylők saját gyermekükre íratják át az ingatlant. 

5.    Könnyítés a jelzáloghitel elengedésben

A tartozáscsökkentés lakáscélú jelzáloghitel esetén januártól már nem kizárólag csak egy kölcsön esetén lesz érvényes, hanem több fennálló termék meglétekor megosztva is fel lehet használni.

Igényelhető lesz minden olyan lakáscélú jelzáloghitel esetén, ahol a hitelcélt képező lakás vagy ház ingatlan nyilvántartásba történő bejegyzése még nem történt meg a gyermek megszületésének időpontjáig.

A rendelet hatályba lépést követően lehetőség van örökbefogadott gyermekek esetén is igénybe venni, ha az örökbefogadás január 1. után történt meg, de a gyermek az előtt született.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!