fbpx

A Kormány új otthonteremtési programjának két pillére segítségével, még több család számára válik elérhetővé egy új ingatlan megvásárlása, sőt erre akár 30 + 15 millió forint is jár a jövő évben.

Nem régen bombahírként robbant be a családok köztudatába az az információ, hogy a jelenlegi 27 %-os lakásáfa jövő év január 1-től 5 %-ra csökken a maximum 150 négyzetméteres lakások, és legfeljebb 300 négyzetméter alapterületű családi házak esetén. Hamarosan világossá vált az is, hogy ez a csökkentés nem csak olcsóbbá teszi az ingatlanok vásárlását, de a felmerülő áfa költségeket vissza lehet majd utólag igényelni. Rengeteg családnál fogalmazódott meg a kérdés, vajon miként néznek ki számokban ezek a kedvezmények 2021. januárjától. Utánanéztünk mi is, hogyan lehet kihozni a legtöbbet a jövő évben egy, kettő- és három gyermekes családok estén. 

Az otthonteremtésre szóló kedvezmények között találkozunk vissza nem térintendő támogatással, kedvezményes- és kamatmentes kölcsön lehetőséggel. A CSOK és Babaváró hitel felvételével könnyen előteremthető a megfelelő önerő összege, míg a kamattámogatott hitel igénybevételével biztosítható hosszú távon egy alacsony törlesztőrészlet.

 Életszerű példák

1.  Egy gyermekes családok új lakásvásárlás előtt

Vegyünk egy új építésű lakást, amely valamelyik nagyobb város vagy megyeszékhely központjában helyezkedik el. Átlagosan számoljuk 35 millió forint vételárral, így az új rendelet értelmében az áfa 1,75 millió forint, vagyis a bruttó vételi ár 36,75 millió forint lesz. CSOK igénylése esetén egy gyermek után 600 ezer forintra jogosultak, önerőre jelen példában nincs szükségük és nem is terveznek több gyermeket, így Babaváró hitelt sem igényelnek. Mivel a kamattámogatott hitel a meglévő vagy vállalt gyermek száma esetén nem jöhet szóba, ezért segítségképpen piaci lakáscélú jelzáloghitel lesz elérhető számukra.

Forrásösszetétel – 35 millió forint + áfa vételárú új építésű lakás esetén

ForrásösszetételÖsszegek
CSOK600 000 Ft
Áfa-visszatérítés1 750 000 Ft
Piaci lakáshitel29 400 000 Ft
Önerő5 000 000 Ft

2.  Két gyermekes családok új lakásvásárlás előtt 

A következő példában vegyünk egy egy gyermekes családot, akik magyarországi nagyvárosban szeretnének megvásárolni egy új építésű lakást 40 millió forint vételárban. Ezt kiegészíti az új lakásáfa 2 millió forint, vagyis a bruttó vételér itt 42 millió forint lesz. A házaspár tervei között szerepel még egy gyermek születése, így ők már az önerő egy részét CSOK-ból és Babaváró hitelből szeretnék kiegészíteni, ezért 2,6 millió forint támogatást és 10 millió forint kamatmentessé tehető hitelt vesznek igénybe. Kettő gyermek után úgy gondolják kiváló lehetőség a szintén 10 millió forintos kamattámogatott hitel lakáscéljaik megvalósításához, amit fix 3 %-os kamattal tudnak el kezdeni törleszteni. Természetesen, ha az élethelyzetük úgy kívánja meg, a fentieket kiegészíthetik plusz lakáscélú jelzáloghitellel.

Forrásösszetétel – 40 millió forint + áfa vételárú új építésű lakás esetén

ForrásösszetételÖsszegek
CSOK2 600 000 Ft
Áfa-visszatérítés2 000 000 Ft
Babaváró hitel10 000 000 Ft
OTK10 000 000 Ft
Piaci lakáshitel17 400 000 Ft
Önerő0 Ft 

3.  Három gyermekes családok új lakásvásárlás előtt

Egy magyarországi nagyváros központjában egy egy gyermekes család tervezi megvásárolni új építésű lakását 45 millió forintos vételáron, melynek áfa tartalma 2,25 millió forint, így bruttó 47,25 millió forinton jutnak hozzá. Családalapítási tervük alapján még két gyermeket szeretnének vállalni, ezért nem akarják kihagyni a 10 millió forintos CSOK támogatást. Az önerő kiegészítéséhez szintén megigényelik a Babaváró hitelt maximális összeggel, azaz 10 millió forintot. 3 gyermek vállalása esetén lehetőség nyílik a kamattámogatott hitel 15 millió forintos összegére. Amennyiben lakáscéljaik eléréséhez még nem lenne elegendő pénz, úgy továbbra is élhetnek a lakáscélú jelzáloghitel kedvező kamatjaival is.

Forrásösszetétel – 45 millió forint + áfa vételárú új építésű lakás esetén

ForrásösszetételÖsszegek
CSOK10 000 000 Ft
Áfa-visszatérítés2 250 000 Ft
Babaváró hitel10 000 000 Ft
OTK15 000 000 Ft
Piaci lakáshitel10 000 000 Ft
Önerő0 F

Fontos részletek, amit érdemes szem előtt tartani 

  • az 5 %-os lakásáfa visszaigénylése utólagosan történik, vagyis az új építésű lakást vásárló családoknak előre rendelkeznie kell a forrásösszetétel ezen részével
  • kettő- illetve három gyermekes családok esetén lakáscélú jelzáloghitel igénylésekor – függetlenül attól, hogy támogatott vagy piaci termékről van szó -, igényelhető az un. tartozáscsökkentő támogatás is
  • második gyermek esetén 1 millió forint tartozást engednek el, a Babaváró hitelt már kamatmentesen tudják visszafizetni, míg a harmadik gyermeknél a tartozáscsökkentés mértéke 4 millió forint lesz, így a példában látott piaci hitel azonnal 5 millió forintra csökken

A fenti példákat látva, egy jól átgondolt pénzügyi terv mellet a családok úgy vásárolhatnak új építésű lakást jövőre, hogy adott esetben 0 Ft önerővel is neki állhatnak megvalósítani céljaikat. Természetesen a maximális hitelösszegek mértéket és a pozitív hitelbírálatot befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete és az ingatlanfedezettsége is, ezért ezen a ponton fontos, hogy a megfelelő szakemberrel beszéljék át a megvalósítást.

Hozd ki Te is a legtöbbet az lakásvásárlásból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!