fbpx

Hasznos információk az újépítésű lakások áfájának visszaigényléséről

A Kormány jövő év elején induló új család- és otthonteremtési programjának részleteiről már korábbi cikkekben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. Az új lakást vásárlók hatalmas kedvezménnyel juthatnak hozzá otthonukhoz, hiszen a legfrissebb készülő rendelet alapján, akár több millió forint is megspórolható egy adásvétel során.

Az új építésű ingatlanok áfa csökkentését tartalmazó törvényjavaslat nem olyan rég került benyújtásra. Ez alapján már tisztábban körvonalazódott, pontosan mit is jelent majd a lakásvásárlók számára a kedvezmény.

1.    Az 5-%-os lakásáfa a 2021. január előtt megkezdett építkezésekre is érvényes lehet

A korábban megkezdett építkezések esetén a 2021. januárjától kifizetett vételárrészre már az új szabályozás lehet érvényes. Így ez alapján, erre az összegre már utólagosan visszaigényelhető az áfa, nem szükséges minden esetben áttolni a következő évre a szerződéskötéseket.

Mivel az idén kifizetett vételárrészre azonban nem vehető igénybe az új kedvezmény, fontos átbeszélni a kivitelezővel az építkezés átütemezését. Egy ideális költségvetési tervvel még így is rengeteg pénzt meg lehet spórolni. Illetve semmiképpen ne felejtsd el a már megkötött szerződés áfa tartalmát megvizsgálni, mert lehetnek eltérő feltételek – például, ha nem a pénzügyi teljesítést veszik alapul. 

2.    Meddig igényelhető vissza a csökkentett áfa tartalom?

Az 5 %-os áfa a tervezet szerint 2022. december 31-ig lesz visszaigényelhető, azonban bevezetnek egy türelmi időszakot. Így, amennyiben a vételár rész 2023. január 1. és 2026. december 31. között kerül kifizetésre, a kedvezmény nem évül el. Ennek legfőbb feltétele, hogy 2022. december 31-ig az építési engedély kiadásra kerüljön.

A fent közölt időszakokat figyelembe véve, ha az építkezés elhúzódik, akkor a 2026 után kifizetett vételárrészre már ismét a 27 %-os adókulcs fog vonatkozni.

3.    Generálkivitelező esetén akár építkezhetsz is

Jelenlegi szabályozás szerint, amennyiben a generálkivitelezővel készített, szerkezetkész lakások átadása értékesítésnek minősül, úgy a csökkentett áfa tartalom igénybe vehető lehet. Mivel a kedvezmény konkrét rendelete még nem lépett életbe, így ennél a változatnál maradtak megválaszolatlan kérdések. Mielőtt belevágsz egy hasonló tervbe, mindenképp érdeklődj utána, kérd szakértő segítségét!

4.    Befolyásolja-e az új kedvezmény a Falusi CSOK áfa visszaigénylési rendszerét?

Preferált kistelepüléseken év eleje óta lehetőség van az áfa visszaigénylésére maximum 5 millió forintig. Ebben az esetben kizárólag 27 %-os áfa tartalmú számlát adhatnak le az igénylők. Ezt logikusan átgondolva, amennyiben lecsökken 5 %-ra az építkezések áfakulcsa, akkor a Falusi CSOK-ra vonatkozó jogszabály alapján, itt nem lesz érvényes az új kedvezmény.

A szóban forgó törvénytervezet nemcsak az új építésű lakások áfa kedvezményét veszi górcső alá. A szintén nem régen bejelentett illetékmentességgel kapcsolatban is kiderült néhány hasznos információ.

Ahhoz, hogy valaki mentesüljön a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség alól, a megvásárolt új- vagy használt ingatlan kifizetéséhez CSOK-ot kell igényelnie. Amennyiben vállalt gyermek megszületését foglalták bele a szerződésbe, de a megszabott határidőn belül ez nem teljesül, akkor az illetéket utólag pótolni kell. Mentességet abban az esetben kaphatnak, ha egészségügyi okok miatt sajnos a gyermekvállalás akadályokba ütközik.

Hozd ki Te is a legtöbbet új otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2GhHHpc

https://bit.ly/2HNICOB

https://bit.ly/34MH9kP

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!