fbpx

Október 4-től most már hivatalosan is elindul a Kormány új otthonteremtési támogatása, a Zöld Otthon Program. Ezen belül nemcsak egy rendkívül kedvező kölcsönnel találkozhatsz, hanem a pluszként igényelt zöld csok-hitelt kamatmentesen tudod igénybe venni. A Magyar Közlönyben frissen megjelent információk részletesen bemutatják, miért is érdemes kihasználni ezt az egyedülálló lehetőséget.

Azt már korábban is olvashattad, hogy a zöld hitelt kifejezetten alacsony energiaigényű ingatlanok vásárlására vagy építésére lehet felhasználni, ami mellé a párhuzamosan felvett csok-hitelt kamatmentesen biztosítják.

Milyen feltételeket szükséges teljesítened?

A zöld hitelre való jogosultság alap elvárásai:

 • A kölcsön kizárólag új lakások vásárlására és építésére vehető igénybe.
 • Csak alacsony energiaigényű, BB besorolású ingatlanokra nyújtható be a kérelem. Fontos, ennek primer energiaigénye maximum 90 kWh/m2/év lehet.

A párhuzamosan igényelhető csok-hitelhez a korábban érvénybe lévő feltételeket is szükséges teljesíteni:

 • Minimum két gyermek után kötelező megigényelni a CSOK támogatást is.
 • Legalább 180 napos TB jogviszonyt kell igazolni. Három gyermek vállalása esetén pedig minimum 2 éves jogosultság az elvárás.
 • Az igénylőknek büntetlen előélettel kell rendelkezni.
 • Nem lehet élő köztartozása, azonban egy új módosításnak köszönhetően, ezt elég csak az egyik félnek teljesíteni.
 • A hasznos alapterület nagysága meg kell feleljen a korábbi szabályozásoknak.
 • Új ingatlan vásárlásakor az adásvételi szerződés nem lehet 180 napnál régebbi.

A jogszabályi elvárások megfelelése esetén, igénylőként kamatmentesen felvehető pluszban a csok-hitel, gyermekszámtól függően 10 vagy 15 millió forint. Arra azonban figyelni kell, hogy a hitelbírálat feltételeinek is eleget tegyél.

Speciális szabályok

A zöld hitel kamata fix 2,5%, amit a futamidő végéig biztosít az állam.

A hitelösszeg maximum 70 millió forint lehet. Ez a csok-hitellel együttesen értendő, vagyis gyermekszám alapján a következőképpen lehet számolni:

 • 0 gyermek esetén – maximum 70 millió forint zöld hitel.
 • 2 gyermek esetén – maximum 60 millió forint zöld hitel + maximum 10 millió forint csok-hitel + 2,6 millió forint CSOK támogatás
 • 3 gyermek esetén – maximum 55 millió forint zöld hitel + maximum 15 millió forint csok-hitel + 10 millió forint CSOK támogatás

A kezdeti költségek kedvezményei megegyeznek a régóta népszerű Minősített Fogyasztóbarát Hitelével. Azaz, az értékbecslői díj elengedésre kerül, a közjegyzői díj kedvezményes, nem számítják fel a bankok az alábbiakat: hitelbírálati díj, folyósítási költség, tulajdoni lap és térképmásolat díja.

A zöld hitel bármikor elő- illetve végtörleszthető, melynek mértéke a befizetett összeg 1%-a maximum 30 000 Ft. Jó hír, lakástakarék pénztári megtakarításból ez díjmentes lesz.

Rendelkezésre tartási idő minkét felhasználási célnál elérhető, így vásárlás esetén 3 év, míg építkezés esetén 3+1 év. De senkinek nem kell félnie attól, hogy az állam által biztosított keret elfogy, hiszen a szerződést követően a hitelösszegét elkülönítik a munkálatok befejezéséig.

Az energetikai tanúsítványt már a hitelbefogadásakor, azaz az igénylés első lépéseként kötelező benyújtani.

Egy ügyfél kizárólag egyszer veheti igény a zöld hitelt, itt nem ingatlanonként, hanem ügyfelenként veszik figyelembe a kérelmek számát. Mivel az állam 10 évig terhelési- és elidegenítési tilalmat fog bejegyezni az ingatlanba, így sajnos azok elesnek a kölcsöntől, akik korábban kamattámogatott konstrukciót használtak ki. A lakás ez idő alatt nem értékesíthető és nem adható bérbe, vagyis befektetési célra nem alkalmas.

Zöld hitelnél elegendő csak az egyik félnek 100% tulajdonjogot szereznie, de itt is kötelező mindenkinek állandó lakcímre bejelentkezni, amit 90 napon belül le is kell igazolni a bank felé.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!