fbpx

Nézd meg milyen feltételek mellett juthatsz most kamatmentes kölcsönhöz! 

Egy gyermek megszületése után már kamatmentesen veheted igénybe a Babaváró hitelt, ha pedig két vagy három babát is vállaltok, akkor a teljes kölcsön összeg elengedésre kerül. Igénylésének azonban olykor szigorú szabályai vannak, ezért nem könnyű ügyfélként kiigazodni a tengernyi információban. Összegyűjtöttük melyek a legfontosabb feltételek, amiket nem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Nem elég pusztán a bank hitelezési szabályainak megfelelni, számos olyan jogszabályi kitétel van, melyek nagyban megnehezítik a Babaváró kérelmeket. Érdemes mindig szakértővel átbeszélni az élethelyzetedet, hiszen nem mindegy mennyi időt és energiát teszel bele egy ügyintézésbe.

1.    Meglévő gyermekre nem jár a kedvezmény

Bár nagyon sokszor elhangzik, mégis rengeteg félreértés születik abból, hogy pontosan, mely gyermekek után lehet felvenni a Babavárót. A jogszabály kimondja, kizárólag az igénylést követően megszületett babára jár támogatás. Vagyis, ha a banki ügyintézés időpontjában már van meglévő gyermek, akkor ő utána a kamatmentesség nem jár.Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy egy házaspár benyújtsa kérelmét a kölcsönre, mert a későbbi utódok után már ki lehet használni kedvezményeket.

2.    Meglévő gyermek mellett is járhat a Babaváró hitel

Ahogy az előző pontnál már jeleztük, meglévő gyerkőc esetén is van lehetőség az igénylésre. Arra azonban figyelni kell, hogy ha mégsem születik meg 5 éven belül a következő baba, akkor kamattal együtt szükséges törleszteni a Babavárót. Érdemes mérlegelni, hogy mit nyerünk és mit veszítünk egy hasonló helyzetben.

3.    Kizárólag házaspárok vehetik fel

Számos családtámogatási konstrukció található a piacon, így sokszor keveredik össze az az információ, hogy házasnak kell-e lenni vagy sem. Ennek az oka, hogy CSOK-nál meglévő gyermek esetén nem írja elő ezt a jogszabály, de Babavárónál ez egy szigorú kitétel. Csak olyan párok nyújthatják be igényüket, akik korábban házasságra léptek.

4.    A feleség nem töltheti be a 41 éves kort

Babaváró hitelnél, a CSOK-al szemben, kizárólag a feleség életkora számít. Sajnos azok a párok, ahol a hölgy már túllépte ezt a korhatárt, nem lesznek jogosultak a kölcsönre. Érdekes kérdés a konstrukció felső korhatára, hiszen ezt a bankok hitelezési irányelveik alapján határozzák meg. Ez általánosságban 65 és 75 éves kor köré esik, azaz a kölcsönnek ezen időpontig kell kifutnia.

5.    Megfelelő TB jogviszony

Az elvárt TB jogviszony minimum 3 év lehet a Babavárónál. Ez viszont nemcsak az alkalmazotti munkaviszonyra vonatkozik. Ugyanúgy jogosultak vagyunk rá, ha álláskeresési járadékot vagy táppénzt kaptunk, de akár nappali tagozatos hallgatói jogviszonyban is jár ez az ellátás. Ami fontos, hogy a biztosítás utolsó 180 napjában már rendelkezzünk munkahellyel vagy vállalkozással.

6.    Külföldi TB jogviszony is számít, de bizonyos feltételekkel

Az igaz, hogy a folyamatos 3 éves TB jogviszonyba a külföldi állam által leigazolt ellátást is beleszámítják, viszont a következőt nem érdemes elfelejteni:

Babaváró hitelre csak akkor leszünk jogosultak, ha az igénylést megelőző 90 napban már magyarországi munkáltatónál dolgoztunk.

7.    Elég a házaspár egyik tagjának megfelelő TB jogviszonnyal rendelkeznie

Ez egy igen nagy könnyítés a jogszabályi feltételekben, hiszen így azok a házasok sem esnek el a kedvezményektől, ahol az egyik fél jelenlegi élethelyzete alapján nem kap vagy nem rendelkezik megfelelő hosszúságú TB-vel.

8.    A jogszabályi megfelelés nem egyenlő a pozitív hitelbírálattal 

Rossz hír azok számára, akik eddig azt gondolták elég csak a TB jogviszonynak vagy a házasság feltételeinek eleget tenni. Hiába visszük be a bankba a hivatalokból kikért igazolásokat, ha a jövedelmünk vagy munkaviszonyunk nem jó, fennálló tartozásoktól terhelt a fizetésünk, vagy negatív KHR-en szerepelünk – az mindenképp elutasításhoz vezethet.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!