fbpx

Mindig félünk a változástól, a változtatásoktól, mert az valami ismeretlent jelent. Így vagyunk a hiteleinkkel is. Bár érezzük, hogy egyre többet kell törlesztünk a lakáshitel kapcsán, vagy látjuk, hogy még mindig csak a kamatot fizetjük vissza, nem merünk váltani. Pedig egy sikeres hitelkiváltás megoldaná a gondjainkat, és milliókat spórolhatnánk!

A felvett lakáshitelek szinte mindegyike hosszútávra szól, azaz 5, 10 vagy 15 évre. Nagyon nehéz előre megjósolni, hogy mit hoz majd a jövőnk, de az biztos, hogy a változó kamatperiódusú hiteleket érdemes lecserélnünk. Sokkal kiszámíthatóbb a fix törlesztőösszeg, főleg, ha hosszútávban gondolkodunk.

Miért váltsuk ki a lakáshitelünket?

Ugyan a korábban – akár 5-6 – éve megkötött forintalapú hitelszerződéseinkkel az árfolyamkockázatot kizártuk, sajnos a magas kamatokat nem úsztuk meg.  Az elmúlt 1-2 évben jelent csak meg a referenciakamat, amely bár jelentősen alacsonyabb lett, az ehhez kötött szerződések megváltoztak.

A referenciakamat alapú hiteleknél 2 kamatot fizetünk:

  • magát a referenciakamatot (BUBOR) és
  • a kamatfelárat.

A referenciakamattal az a gond, hogy bizonyos időszakonként emelkedhet, ami maga után vonja a törlesztőrészleteink emelkedését is. Ez praktikusan azt jelenti, hogy már mindössze 1%-os referenciakamat-növekedés esetén is legalább 7000 forinttal fizetünk havonta többet (20 éves futamidő esetén 15 milliós hitelösszegnél), amely a teljes futamidő alatt többmillió forintot jelent! És ez csak 1%-os emelkedés, amely a banki gyakorlatban 3,6 vagy 12 havonta előfordulhat!

Sajnos a jelenlegi tendencia referenciakamat-emelkedést mutat. Ha önnek is változó kamatozású hitele van, ne gondolkodjon tovább. Éljen a hitelkiváltás lehetőségével!

Milyen hitelkiváltási lehetőségeink vannak?

Azt mondhatjuk, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy magas vagy alacsony kamatozású hitelünk van-e jelenleg, ha az változó kamatozású. A legjobb konstrukciónak

  • a 10 éves kamatperiódusú hitelek vagy
  • a futamidő végéig fix kamatozású kölcsönök tűnnek.

Elképzelhető, hogy egy ilyen hitelkiváltással párezer forinttal magasabb lesz a havi törlesztőrészletünk, de hosszútávon még így is milliókat nyerhetünk a váltással. A tapasztalatom azonban azt mutatja, hogy rendszerint alacsonyabb törlesztőrészletű hitelkiváltásokat „üthetünk nyélbe.” Hiszen hiába emelkedik a referenciakamat, az a fix törlesztőösszegű hiteleket nem fogja érinteni.

Ha tehát egy biztonságosabb, kiszámíthatóbb kölcsönt és ezáltal nyugodtabb jövőt szeretne, érdemes elgondolkodnia a hitelkiváltáson.

Lakáshitel kiváltása? Miért most?

Két okból is érdemes fontolóra venni a hitelkiváltást:

  1. Az egyik ok, hogy a pl. 10 éves kamatperiódusú lakáscélú hitelkiváltó konstrukciók most viszonylag alacsony ügyleti kamaton rögzíthetők, így lényegesen alacsonyabb lehet a lakáshitel havi törlesztőösszege.
  2. Ha viszont nem akarjuk csökkenteni a törlesztőösszegét, mert kényelmesen tudjuk azt fizetni, hitelkiváltással lecsökkenthetjük a futamidőt! Mennyivel jobban hangzik, ha nem 15, hanem csak 10 évig kell törlesztenünk, igaz? Egy hitelkiváltással ugyanis akár ennyit is nyerhetünk hasonló havi törlesztőrész mellett.

Milyen lehetőségünk van még hitelterheink csökkentésére?

Talán nem hallott még róla, de létezik egy ún. Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel is, amellyel szintén kiválthatja jelenlegi, kedvezőtlen hitelkonstrukcióját. Alacsony kamat, egyszerű feltételek. A banki összehasonlítást pedig nyugodtan rám bízhatja. A legkedvezőbb ajánlatot fogom önnek megkeresni.

Hogyan tudok önnek segíteni a lakáshitel kiváltásában?

Nagyon egyszerűen. Elmondja, mit szeretne, melyik hitelét vagy hiteleit szeretné kiváltani, én pedig a hazai bankok kínálatából megkeresem a legjobb ajánlatot, amellyel milliókat spórolhat meg. Csak pár dokumentumot kell megküldenie a részemre, a többi már az én dolgom. Néhány hét múlva már élvezheti is a rövidebb futamidőt vagy a lecsökkentett törlesztőrészlet pozitív hatásait. Azért ez karácsonykor nem mindegy, ugye?

Keressen meg nyugodtan, és hozom a legjobb, személyre szabott ajánlatokat!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!