fbpx

Lakásvásárlás lépésről lépésre

Ugye nem mindennap esik meg, hogy rászánod magad egy ingatlan megvásárlására? Pedig egy saját lakás megvétele rengeteg lehetőséget nyit meg előtted.

Mielőtt tulajdonjogot szereznél a kiszemelt otthonodban, érdemes egy picit átgondolnod, biztos tudsz minden lényeges információt az ingatlanról. Menekülj meg a legrosszabb élménytől: spórold meg magadnak azt a stresszt, amikor felkészületlenül rád szakadnak egy lakás láthatatlan hibái.

Olvasd el tippjeinket, és tájékozódj előre, hogy az ingatlanvásárlás neked is örömet jelentsen!

A tökéletes lakás megtalálása az esetek legnagyobb százalékában időigényes és bonyolult feladatként nehezedik a válladra. Mialatt a hétköznapjaidat annak szenteled, hogy tökéletes egyensúlyt dolgozz ki a munkád és a magánéleted között, most még adsz magadnak egy plusz feladatot. Bizonyára egy kis segítség ilyenkor neked is jól jön.

Azért, hogy ne vessz el az ingatlanpiac útvesztőjében, először érdemes magadban letisztázni, milyen céllal szeretnél ingatlant vásárolni. Ha eddig albérletben éltél, akkor bizonyára meguntad, hogy olyanért fizess, ami soha nem lesz a tiéd. Ha párkapcsolatban élsz, akkor a család tervezése jó ok arra, hogy nagyobb lakásba költözzetek. Az is lehet, hogy már kitapostad a saját utadat, és jól jönne egy stabil befektetés.

Az új otthon keresése közben, pontosan látnod kell mit, hol és hogyan szeretnél vásárolni. Gondold át mire van szükséged. Az élethelyzeted sok mindent befolyásol, hiszen, ha szenvedélyed a munkád és csak aludni jársz haza, akkor egy hatalmas kerttel kiegészített, több szintes ház nem a Te álomotthonod lesz. Ha viszont a család a mindened, a gyermekeid már alig várják, hogy szabadjára engedjék a fantáziájukat a saját szobájukban, akkor Te nem a dizájnosan berendezett, aprócska garzont fogod választani.

Kiemelkedően fontos szempont, hogy miként jutsz hozzá az új lakásodhoz. Szerencsére ma már számos korszerű eszköz létezik arra, hogy költséghatékonyan megúszd az ingatlanvásárlást. Többféle személyre szabott lakáscélú megtakarításból és hitelkonstrukcióból tudsz válogatni, nyugodtan kérj szakszerű segítséget. Hidd el, egy megfelelő tanácsadással rengeteg stresszt iktatsz ki az életedből az ingatlanvásárlás során. 

Amikor végre meg van a kiszemelt otthon, megegyeztél az árban, biztosított az anyagi fedezet. Hogyan tovább? A következő lépésben keress egy ingatlanokra specializálódott ügyvédet, mert az adásvételi szerződés a legjobb barátoddá kell váljon. Közhely: „az írás elszáll, a szó megmarad”, de nagyon is igaz. Sajnos személyes tapasztalatok alapján tudom neked mondani, hogy a figyelmen kívül hagyott tulajdoni lapon szereplő terhek vagy haszonélvezők rengeteg galibát okozhatnak. Mindig tisztázd le van-e bármilyen jelzálogjog, banki hitel az ingatlanon, miből fizeti azt ki az eladó, valóban minden tulajdonosi joggal felruházott fél szerepel az adásvételiben, miként fizeted a foglalót vagy az előleget, milyen illeték fizetési kötelezettség vonatkozik rád. Kérdezni sosem szégyen, nincsen hülye kérdés, csak olyan, amit nem teszel fel.

Összegzésképpen, pedig nézzük mi az az 5 hiba, amit elkövethetsz egy lakásvásárláskor:

  1. Nincs meghatározott célod, miért is szeretnél ingatlant venni. Unod az albérletet? Kellene egy plusz szoba? Jó lenne, ha valami megerőltetés nélkül termelné neked a hasznot?
  2. Nem az élethelyzetednek megfelelően választod ki az új otthonodat. Gondold csak végig, egyedül élsz, mindig dolgozol, kávéfőzésre és alvásra használod a lakást. Biztosan füvet szeretnél nyírni hétvégente? 
  3. Nincs pontos terved az anyagi megvalósítást illetően. Tervezz, tervezz, tervezz…legyen egy kockás füzet a zsebedben, vagy a táskádban, vagy a telefonodban.
  4. Nem a megfelelő helyről szerzed be az információkat, nem kéred ki szakember véleményét.
  5. Nem nézed meg alaposan az ingatlan tulajdoni lapját, nem tájékozódsz megfelelően a vásárlás jogi és adózási oldaláról.

U.i.: 4. és 5. pontnál ne feledd a jó kérdések aranyat érnek. 

Egy ingatlanvásárlás lehet öröm és egyben lehet kellemetlen élmény is. Rajtad is múlik, hogy melyik irányba indulsz el. Kövesd kiindulási alapként fenti tanácsainkat! Megfelelő körültekintéssel és tervezéssel rengeteg stresszfaktort ki tudsz zárni, amíg megtalálod a számodra legmegfelelőbb otthont.

Hozd ki Te is a legtöbbet a lakásvásárlásból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

 

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!