fbpx

Milyen egy jó ingatlanfedezet?

Tippek a céltudatos ingatlanvásárláshoz

Egy lakóingatlan megvásárlása rengeteg okból történhet. Számos esetben a cél eléréséhez hitel felvételére is szükséged lehet. Ám egyáltalán nem mindegy, hogy milyen ingatlant ajánlsz fel fedezetként a banknak.

A hitelösszeg megállapításakor az elfogadható jövedelmeden túl, fontos feltétel az ingatlan típusa és állapota. Hiteligényléskor az ingatlan értéke hatással lesz a felvehető hitelösszeg mértékére. 

Ahány ház annyi szokás – és ez igaz az ingatlanfedezetekre is. Bankonként előfordulhatnak eltérő feltételek, ezért a hiteligénylés előtt mindig kérd ki egy szakértő véleményét. Olvasd el tanácsainkat, hogy határozott elképzeléssel állj neki ingatlant keresni!

 Leggyakoribb ingatlanfedezetek 

  • családi ház
  • társasház
  • nyaraló
  • vegyes funkciójú ingatlan
  • építési telek
  • termőföld
  • garázs

A lista első két ingatlantípusa a legsűrűbben előforduló hitelfedezetek közé tartozik. Általánosságban elmondható a lakossági hitelfelvevőkről, hogy a lakóház és a lakás szerepel a kívánságlistájuk elején. Nem véletlen, hiszen a bankok is ezeket fogadják el biztosítékként a legkisebb kockázat nélkül. 

Amikor az ingatlan külön üzlethelyiséggel rendelkezik, mert pl. szépségszalon vagy magánrendelő is, akkor vegyes funkciója miatt nem mindegy mekkora a lakórésze. Abban az esetben tudod fedezetként bevonni, ha ez arányaiban nagyobb, mint az üzleti rész. Egyes bankok ilyenkor kiürítési nyilatkozatot kérnek, vagyis közjegyző előtt nyilatkoznod kell, hogy egy esetleges végrehajtás esetén teljes egészében kipakolod az ingatlant.

garázs megvásárlása nagyon praktikus, mert az autódat sok időjárási tényezőtől megkíméled és a régi „még valamire jó lesz cuccoknak” is jut hely J Önálló hitelfedezetként, azonban nem fogadható el. Kiegészítő ingatlanként, önálló helyrajzi számon bejegyezve egyes bankok figyelembe veszik. Így jól jöhet, ha esetleg magasabb hitelösszegre van szükséged. 

Vidéken elég gyakori jelenség a zártkerti ingatlanok adásvétele. Mivel speciális vásárlás jogi szabályok vonatkoznak rá, így kétszer is érdemes átgondolnod a megvételét. Hitelfelvétel szempontjából, az egyik legkockázatosabb fedezettípusnak számít. 2014. májusában életbe lépett földforgalmi törvény értelmében a termőföldek kategóriájába esik. Amennyiben aranykorona értékkel is bír, úgy a rajta lévő ingatlan lakófunkciója nem vehető figyelembe. A bankok szempontjából egyedi elbírálás alá esik, ami sajnos az esetek nagy százalékában elutasításra kerül.

Szerencsére az ingatlanpiac népszerű terméke az építési telek vásárlás. Támogatás nélküli hiteleknél, ráépített ingatlan nélkül fedezetként szintén bevonható.

Előfordul, hogy félkész ingatlanba szeretsz bele. Itt sincs akadálya, hogy hitelből fejezd be az építkezést. Azonban mielőtt belevágsz fontos, hogy az építési engedélyt a saját nevedre átírasd. 

Új ingatlan vásárlásakor gyakran megesik, úgy indítod el a hitelkérelmet, hogy a lakás még építés alatt van. A legtöbbször a bankok ilyenkor már csak a használatbavételi engedély bemutatását követően adják meg neked a pozitív bírálatot.

Tájékozódj mindig a lakáshitel felvétele előtt arról, milyen ingatlanfedezetet tudsz bevonni a finanszírozásba. Egy szakértő tanácsadó segítségével könnyedén ki tudod hozni a legtöbbet a lakásvásárlásból.

Hozd ki Te is a legtöbbet a lakásvásárlásból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!