fbpx

Leggyakoribb példák CSOK vagy Babaváróhitel választásához 

A Babaváróhitel és a CSOK remek alternatívái egy család lakáscéljainak eléréséhez. Mint ahogy korábbi írásainkban bemutattuk, mindkét termék kedvezményei gyermekvállalással egybekötve vehetők igénybe. Ezért remekül támogatják a fiatal párok családalapítási terveit, hozzájárulnak otthonteremtési törekvéseiknek megvalósításához. Bár számos közös pontja van a két konstrukciónak, mégis érdemes megfontolni mikor, melyiket vesszük igénybe, vagy azt, érdemes-e egyszerre mindkettőt felhasználni.

Ahhoz, hogy döntésünket egyszerűbb legyen meghozni, nézzük meg azokat a tipikus eseteket a teljesség igénye nélkül, amikor az egyik, vagy a másik kedvezmény mellett érdemesebb letenni a szavazatunkat.

Amennyiben egyelőre nem tervezünk ingatlant vásárolni, azonban abban biztosak vagyunk, hogy gyermeket szeretnék vállalni, akkor a legjobb választás a Babaváróhitel. Szabadon felhasználható hitelösszeg, nem kell utólag leigazolnunk, megvalósult-e az eltervezett lakáscélunk vagy sem. Így, ha nekünk kényelmes, továbbra is élhetünk családtagként egy ingatlanban, vagy akár egy megfizethető albérletben.

Különböző terveink megvalósításához számos esetben előfordul, hogy hitel segítségével történik a kivitelezés. Egy jól kigondolt konstrukcióval még pénzt is spórolhatunk meg, ám a kölcsöntermékek, mint ahogy bármilyen más termék változik, így időről-időre érdemes felülvizsgálni tartozásainkat. A Babaváróhitelből kiválthatjuk fennálló kölcsöneinket, így az első 5 évben garantáltan, az első gyermek megszületését követően a futamidő végéig kamatmentesen fizethetjük vissza a költségeket. Egyetlen dolog van, ami óvatosságra ad okot, a második és harmadik gyermek születését követő tartozás elengedése ebben az esetben nem érvényesíthető, hiszen nem lakáscélú hitelről van szó. Ha valakinek ez az elsődleges szempont a termék választásánál, akkor ott célszerű a CSOK-ot megigényelni. 

Vannak olyan párok, akik már az ingatlan megvásárlásakor tudják, valószínűleg pár éven belül költözni fognak, vagy csak szeretnének rövid idő múlva túladni rajta, vagy egyéb befektetési formaként kezelni. Ebben esetben is előnyösebb a Babaváróhitel igénylése, hiszen a lakást nem terhelik meg jelzálogjoggal. CSOK esetén a Magyar Államot 10 évig elidegenítési és terhelési tilalom illeti meg, vagyis, ha ez időn belül például értékesítésre kerül sor, akkor az igénybe vevő párnak visszafizetési kötelezettsége lesz. Néhány speciális esettől eltekintve, ez adott helyzetben jelentős anyagi terhelést jelent.

Előfordulhat az az eset is, igénylőként már vannak meglévő gyermekek a családban, és úgy döntünk nem szeretnénk többet vállalni. Ekkor a legjobb választás a CSOK, hiszen kockázatmentesen, kizárólag a jogszabályban előírtaknak szükséges megfelelni. Az így kapott kedvezmény vissza nem térítendő, így rengeteget megspórolva kezdhetünk neki új otthonunk kialakításának.

Manapság már nem számít újdonságnak, ha valaki egyedülálló szülőként, vagy élettársi kapcsolatot fenntartva neveli gyermekeit. Az ő számukra is ideális választás lehet a CSOK, mert meglévő gyermek után, ugyanúgy részesülhetnek a kedvezményből, mint a házasságban élők. Azt azonban fontos megjegyezni, vállalt, még meg nem született gyermek esetén kizárólag csak házaspároknak van lehetősége az igénylésre.

Lakást vásárolnánk vagy építkeznénk? Előfordulhat, szükségünk lesz a költségvetés kiegyenlítésére hitelhez. Kettő vagy három gyermek esetén jogosultak vagyunk Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel igénybevételére. Azonban, amennyiben a bank hitelminősítése nem lenne pozitív, még így is rendelkezésünkre áll a CSOK, ami ebből szempontból egy igazi aduásznak számít.

Persze dönthetünk úgy is, mindkét konstrukciót igénybe vesszük. Így nyerünk egy kamatmentes hitelt és egy vissza nem térintendő támogatást, melyek összegéből már egy tisztességes ingatlan megvásárlását is elérhetjük. Azt viszont ne felejtsük el, ha a vállalt gyermek valamilyen oknál fogva nem születne meg a szerződésben kikötött határidőn belül, úgy a kedvezményeket sem tarthatjuk meg.

Hozd ki Te is a legtöbbet terveidből! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Maradtak benned kérdések? Szeretnél még több segítséget kapni? Van egy jó tapasztalatod vagy tanulságos történeted? Oszd meg velem!

Csatlakozz hozzám a közösségi hálón keresztül is:

https://bit.ly/2ZTwiSs

https://bit.ly/322bmeq

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!