fbpx

A tervezett hitelfelvételt most érdemes minél hamarabb elkezdeni, hiszen a kamatok már jó ideje igen kedvező feltételekkel várják az igénylőket. Viszont jogosan merül fel a kérdés, meddig juthatsz még hozzá a jelenlegi árazáshoz, hiszen a forint folyamatos gyengülése vélhetőleg befolyásolja a kamat mértékét is.

Alapkamat

Igazság szerint az olcsó hitelek, azért tarthatók fenn hosszú ideje, mert a jegybank alapkamata 2020. júliusa óta 0,6%, ez pontosan tízszerese a 2010-es értéknek. Bár nincs kilátásban egy ekkora mértékű emelkedés, mégis a gyengülő gazdasági környezet miatt a közeljövőben várható, hogy a jegybank az alapkamat emelésére kényszerül, ami befolyásolja majd a hitelkamatokat is.

A forint gyengülése

A gyenge forint az egyik legerősebb befolyásoló tényezője az áremelkedésnek. Közel 370 Ft jelenleg az euro ára, amit már az utóbbi időben igencsak megérezhettünk, például egy tankolásnál.

Természetesen a forint gyengülésének számos egyéb összetevője van, de az alacsony alapkamat azért is emelkedik ki ezek közül, mert a befektetők nem kockáztatják a pénzüket alacsony hozamokkal. A másik ok, ami szorosabban érinti a kölcsönigénylőket, az a kedvező kamatozású, államilag támogatott hitelek, melyekkel tény, hogy a lakosság rövid távon rengeteget nyer. Ez az államnak egyfajta kiadás, ami rontja az ország adósbesorolását nemzetközileg. Azért, hogy a befektetők bizalmát ne veszítsék el, így a változó gazdasági helyzetben elengedhetetlen lesz a kamatok változása.

Államháztartás kiadásai

A Magyar Állam kétségkívül nincs egyszerű helyzetben, hiszen fenn kell tartania az MNB szigorodó pénzügyi politikáját. El kell érnie, hogy az alacsony kamatkörnyezet mellett a lakosság csökkentse megtakarításait, vagyis máshova fektessen be, például egy ingatlanba, amit kedvező kamatozású hitelből vásárolhat meg. Ezek a kedvező konstrukciók élénkítő hatással vannak a gazdaságra, így számos kamattámogatott termék is elérhető a banki kínálatban:

  • Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel (CSOK vagy Falusi CSOK mellett felvehető)
  • Babaváró hitel
  • Otthonfelújítási Kamattámogatott Hitel (Otthonfelújítási Támogatás mellett felvehető)
  • Áfa-visszatérítési támogatások

Mi lehet a megoldás?

100%-ban megbízható tanács sajnos nincsen. Tény, hogy nem érdemes kapkodni, hiszen aki már korában igényelte hitelét, annak a szerződése szerinti kamatperiódus fixálja a kamatot, így az eredeti kondíciók nem változnak. Mivel 4-5 évre előre nem lehet jósolni, ezen idő alatt számos változás történhet. A változó kamatozású hitelek esetén is fontos jól körül járni az ajánlatokat, ha hitelkiváltásban gondolkodnál. A beharangozott kamatemelkedés, egyelőre nem lesz jelentős mértékű. Ahhoz, hogy biztosan jóljárj, mindenképp kérd ki egy szakértő tanácsait.

Hiteligénylés előtt állva fontos, minél hamarabb döntsd el belevágsz-e, hogy ne érintsen kellemetlenül a kamatemelkedés. Ha úgy érzed még korai lenne egy új ingatlan megvásárlása, nem kell kapkodnod. A hitelfelvételt alaposan át kell gondolnod, fontos, hogy minél precízebb tervel rendelkezz, mert ezzel sokkal többet nyersz, mint amit a kamatemelkedésen elbukhatsz.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!