fbpx

2020. május 29-én a Magyar Közlönyben megjelent a 44/02019. Korm.r. módosítása, amelyben megtalálható az új lakások építésére- és vásárlására, használt ingatlanok vásárlására és bővítésére- igényelhető CSOK, valamint a babaváró hitel feltételeinek változása.. A rendelet egy része június 13-án lépett életbe, a továbbiak pedig július 1-étől.

A korábbi érvényben lévő szabályokkal szemben, szerencsére többnyire könnyítésekkel találkozhatsz. Az új feltételek sok tekintetben egyszerűbbé teszik a támogatások és kölcsön igénylését, ezzel szélesebb rétegnek teszi lehetővé, hogy hamarabb megvalósítsák terveiket.

3 pontban a CSOK (Családi otthonteremtési kedvezmény) és OTK (Otthonteremtési kamattámogatott hitel) változásokról

1. Az igénylők és gyermekeik adóazonosító jelének igazolására korábban szigorúan csak a plasztik kártyát fogadták el. A most érvénybe lépő szabályok értelmében az ideiglenes adóigazolvány és hatósági bizonyítvány is elfogadásra kerül.

2. A TB jogviszonyt érintő elvárások mindig is szigorú részét képezték az igénylési feltételeknek. Könnyítést kapnak azok a munkavállalók, akik Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területén dolgoznak. Amennyiben ezen alkalmazottak igénylése elutasításra kerül a kiadott dokumentumok hiányossága miatt, úgy lehetőség van méltányossági kérelmet benyújtani a kormányhivatalok felé.

3. A feltételek nem teljesítését érintő eljárások további szigorítás alá esnek. Amennyiben a támogatást igénylő személynek volt 5 éven belül vissza nem térintendő támogatás vagy megelőlegező kölcsön visszafizetési kötelezettsége, amit az állami adóhatóság szabott ki, kizáró oknak minősül.

 

10 pontban a Babaváró hitel változásokról

1. Rögzítésre került a rendeletben, hogy a futamidő minden esetben minimum 5 év lehet. Tekintve, hogy a hitel 5 éves kamatperiódusú és az első gyermek megszületését is ezen belül kell teljesíteni, így vélhetőleg a korábbi gyakorlatban is ritkán fordult elő ettől eltérő példa.

2. Könnyítést kapnak azok a párok is, ahol már mindkét félnek volt korábbi házassága. Az új rendelet alapján az igénylési feltételekből kikerül az a szabály, hogy az egyik félnek kötelező első házasságában élnie.

3. Külföldön élő munkavállóknak az igénylést megelőzően legalább 180 napos belföldi TB jogviszonyt kellett korábban igazolni. Ez most 90 napra csökkent, így egyre több külföldről hazatérő ügyfél juthat Babaváró hitelhez.

4. Egy gyermek születése nagy öröm, hát még kettőé. Az ikerterhességre vonatkozó intézkedések értelmében, lehetőség van a 3 év fizetési szüneteltetést még plusz 2 évvel kitolni. Fontos, hogy ezt az igényt a szülőknek az eredeti szüneteltetés lejárata előtt legalább 60 nappal korábban jelezni kell.

5. A babavárás igazolásakor, ha az igénylő szüneteltetési és/vagy támogatási kérelmet nyújt be, nem szükséges a teljes várandóssági kiskönyvet bemutatni. A rendelet értelmében a kezelő orvos által kiállított igazolás is megfelelő.

6. Az állam 0,5%-os kezességvállalási díja a fizetés szüneteltetése alatt nem kerül felszámolásra.

7. Azok az igénylők, akik már kihasználták a babaváró hitelt és kedvezményeit, de időközben elválnak egymástól és újra házasodnak, bizonyos feltételek mellett ismét jogosultak lesznek a kölcsönigénylésére. Amennyiben a különválást követő 5 éven belül házasodik újra valaki, és a friss házasság megfelel a jogszabálynak, újra benyújthatja kérelmét.

8. Ehhez a szabályhoz kapcsolódva, hasonló feltételekkel tud babaváró hitelt igényelni a megözvegyült házasfél is. 5 éven belül, amennyiben ismét házasságra lép, és a jogszabályi megfelelés erre vonatkozóan rendben van, ismét jogosulttá válik a kedvezményekre.

9. Itt is életbe lép a fentebb már említett könnyítés, vagyis a korábbi adóazonosító jel igazolására elég az ideiglenes adóigazolvány és hatósági bizonyítvány bemutatása.

10. Egy jó és egy rossz hír is maradt a végére. A hitelbírálat folyamatát a korábbi 10 nap helyett 10 munkanapra módosították. Ez azt jelenti, hogy a hiánypótlás nélküli igénylésnél lehet picit többet kell várni az összeg folyósítására. Ezt kiegyensúlyozva viszont, ha hiánypótlásra kerül a sor, a 10 munkanapot újra számolják. Így az igénylőknek több ideje jut az utólag kért dokumentumok beszerzésére.

 

Hozd ki Te is a legtöbbet az új szabályokból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!