fbpx

Egy lakáshitel igénylése rengeteg teendővel és megfontolt döntések átgondolásával jár. Mekkora kamattal, milyen kamatperiódussal, hány éves futamidővel induljon a kölcsön? Megfelelő tanácsadásnak és a korszerű kalkulátoroknak köszönhetően manapság már igen könnyű jó döntést hozni, azonban a hitel paraméterein túl vannak még egyéb költségek, melyek kihagyhatatlanok a pénzügyi tervezésből.

Mivel egy ingatlan megvásárlása már a kezdetekkor jelentős anyagi teherrel jár, így nem árt szem előtt tartani, pontosan mekkora összegeket különítsünk el erre a célra. A lakás vételárának függvényében akár félmillió forinttal is lehet számolni, hiszen a kölcsön felvétele ingatlanfedezet bevonásához kötött. Szerencsére a bankok kisebb-nagyobb mértékben akció keretén belül előre vagy utólagosan nyújtanak kedvezményt, ezért nem árt ezeket is megismerni és belevenni a költségvetésbe. 

Milyen költségekkel jár egy lakáshitel?

Amikor egy kölcsönkérelem befogadásra kerül a kiválasztott banknál, a hitelbírálat kezdő lépése az értékbecslés lesz. Egy szakértő felméri az ingatlant, meghatározza a forgalmi értékét, aminek függvényében a pénzintézet dönt a hitelösszeg nagyságáról. A jogszabályban meghatározott feltétel alapján ennek az értéknek maximum a 80 %-a finanszírozható, bár a tapasztalatok azt mutatják, a bankok általában ennél alacsonyabb hányadot állapítanak meg. Az értékbecslés költségét sokszor előre ki kell fizetni, majd a sikeres szerződéskötést követően, a hitelösszeg folyósításakor kerül visszautalásra.

A hitelek szükséges velejárója a folyósítási költség, ami jelenleg 1 %. Ezt sok bank általában elengedi a kölcsön kiutalásakor, nem egy hatalmas összeg, de a teljes vásárlási költség arányában nagy segítség tud lenni. Számolni kell a közjegyzői díjjal, ami adott esetben nagy terhet jelent az igénylőknek, mert nem ritka, hogy százezer forint feletti az értéke. Mint ahogy az értékbecslői díjat, ennek egy részét több bank utólag szintén visszaadja. A földhivatali ügyintézés díját a leggyakrabban saját zsebből szükséges kifizetni, ami 12 600 Ft-ot jelent.

Az adásvételi szerződés lebonyolítását végző ügyvéd díja, bár szorosan nem kapcsolódik a banki ügyintézéshez, mégis fontos része a hiteligénylés menetének, mert enélkül a kölcsönkérelem nem indítható el. Általában az ingatlan árának 0,5-1,5 %-a ez a díj, melyért cserébe a szerződés megírásán felül, az ügyvéd segít a Földhivatali ügyintézésben. 

Induló költségek aránya 

Mivel bankonként eltérőek a kedvezmények, így nem feltétlen a legolcsóbb feltételekkel rendelkező lakáshitel jár a legkisebb induló költséggel. Az igénylők igyekszenek megtalálni a legkedvezőbb törlesztőrészletet, ami érthető, nem szeretnének feleslegesen több kiadást generálni maguknak. Nagyon beszédes számérték az un. THM, vagyis a Teljes Hiteldíj Mutató, ami szerencsére egy jó ideje már ismert fogalommá vált a hiteligénylők körében. Ez az összeg tartalmazza szinte az összes felmerülő költséget százalékos formában, ám érdemes óvatosan bánni vele, mert elképzelhető, ahol magasabb az induló költség, ott kisebb a kamat és fordítva.

Ne felejtsd el

Ahogy láthatod, a lakáshitel igénylés rengeteg apró kis részletből tevődik össze, így mielőtt bármilyen eladóval alkut kötsz vagy foglalót fizetnél, tájékozódj! Kérj tanácsot, nézd meg a különböző ajánlatokat, igényelj előzetes hitelképesség vizsgálatot. Amennyiben negatív visszajelzést kapsz, még mindig van lehetőséged átgondolni a vásárlást, ezzel nem veszítesz semmit. Abban az esetben, ha valaki nem elég körültekintő, hirtelen beleugrik egy jónak tűnő ajánlatba, sajnos akár az előre kifizetett foglalót is elbukhatja.

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!