fbpx

Legfontosabb kérdések, amelyeket mindenképpen fontolj meg házvásárlás előtt.

 1. Eladhatom-e a házat, mielőtt lejárna a hitel futamideje

Igen! 

Bármikor eladhatod a házat, viszont kamattámogatott hitel esetén érdemes utána nézni a visszafizetési feltételeknek.

Ha a lakáshitel felvételét követően nem szeretnéd tovább értékesíteni az ingatlant, akkor győződj meg arról, hogy magasabb az értéke, mint a fennmaradó kölcsön. Amennyiben akkora mértékben estek a vételi árak, hogy a hitel összeg jóval magasabb ennél, akkor pénzügyileg nem feltétlen éri meg megtartani. 

A jó hír, ez a helyzet viszonylag ritka, de gazdasági válság idején jelenthet problémát, ahol az adott ingatlanból túlkínálat esetén kicsi a kereslet.

Függetlenül attól, hogy lecserélnéd-e a korábbi házat vagy sem, a visszafizetendő jelzáloghitelnél plusz költségek merülhetnek fel, mint az elő- vagy végtörlesztési díj. Tehát az első dolog, mindig ellenőrizd le a jelenlegi lakáskölcsönöd feltételeit. 

Érdemes egy független hiteltanácsadóval átbeszélni a pénzügyi lehetőségeket, hogy az élethelyzetednek leginkább megfelelő hitelkonstrukciót megtaláld.

2. Mi történik a lakáshitellel, amikor eladom a lakásomat?

Az esetek többségében a meglévő ingatlanon szereplő jelzáloghitel a befolyt vételi árból kifizetésre kerül az eladáskor.

Ilyenkor az adásvételi szerződést megíró ügyvéd belefoglalja a dokumentumba, hogy az eladónak ki kell kérnie bankjától a fennálló tartozásról szóló igazolást. Ez alapján a teljes vételi ár kifizetését követően vissza kell fizetni a jelzáloghitelt a banknak.

Ha új lakáskölcsönre van szükséged az új ingatlan megvásárlásához, ahhoz először is meg kell találnod a számodra legjobb bankot és ajánlatot, ahova egy új hitelkérelmet szükséges benyújtani. 

3. Milyen akadályai lehetnek a lakáshitel felvételének?

Három fő oka van annak, hogy a bankok nem szívesen nyújtanak hitelt az ügyfélnek:

 • Lehet, hogy nem felel meg a hitelezési feltételeknek. Mivel minden kölcsönigénylésnek alapvető feltétele a megfelelő jövedelem leigazolása, így ez lesz az első, amit megvizsgálnak. Ha megváltozott a munkaviszonyod, csökkent a bevételed, akkor előfordulhat, hogy nem leszel a szükséges hitelösszegre jogosult.
 • Fennáll a veszélye annak, hogy valaki jelenlegi bankjánál nem számít jól fizető ügyfélnek. Ha késedelmes fizetései voltak, nem teljesítette időben a törlesztőket, akkor magasabb kockázati besorolást kap.
 • Sokszor mérvadó az ingatlan állapota, és nem biztos, hogy megfelel a lakáskölcsön feltételeinek. Például lakhatatlan, rossz állapotban van, tehát ezt már a legelső lépésként le kell ellenőrizni.
 • Hogyan válaszd ki a megfelelő lakáshitelt?

Meg kell vizsgálni minden díjat, és össze kell hasonlítani a hitel teljes visszafizetendő költségével. Ezért szerencsés, ha több banki ajánlatot is át tudsz nézni.

A következő kérdésekre érdemes a választ megkeresned:

 • Van-e bírálati díj?
 • Mekkora az értékbecslés díja?
 • Van-e előtörlesztési díj?
 • Mekkora a kamata?
 • Mennyi önerőt várnak el?

Lakáshitel igénylés lépésről lépésre

 1. Nézd át alaposan a feltételeket. Beszélj egy független hiteltanácsadóval, hogy szerinte az élethelyzeted alapján működőképes lenne-e a hiteligénylés.
 2. Kérj be minél több ajánlatot.
 3. Számolj az értékbecslés díjával és értékével.
 4. Pozitív bírálatot követően következhet a hitelszerződés aláírása.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!