fbpx

Ha úgy érzed, készen állsz egy ház megvásárlására, akkor az első kérdés, amit valószínűleg feltettél már: megengedhetem-e magamnak? A kérdésre adott válasz számos tényezőtől függ.

Mielőtt valóban belevágsz abba, hogy lecseréld lakásodat egy családi házra, számos tényezőt kell figyelembe venned hiteligényléskor, mint a jövedelem terhelhetőséged vagy a kamat.

Először vizsgáld meg a megtakarításaidat

Az első és legkézenfekvőbb dolog: a pénz kérdése. Ha elegendő megtakarítás áll a rendelkezésedre, akkor a családi házat akár készpénzért is megvásárolhatod. Ettől függetlenül sokan keresnek pénzügyi segítséget új ingatlanuk megvételére, így még több ember kap lehetőséget arra, hogy a zsúfolt lakásokból kertes házba költözzön. De mekkora lakáshitelt engedhetsz meg magadnak?

Az alapszabály az, hogy 500 000 Ft alatt a jövedelem 50%-át, felette a 60%-át veszi a bank alapul. Amennyiben van korábbról fennálló tartozása valakinek, akkor azok törlesztőjét még kivonják a bevétel fennmaradó részéből. Az így kapott különbözet összegéig lehet jelzáloghitelt igényelni. Kockázati szempontból azonban a bankok a legtöbb esetben, ennél valamivel kisebb arányban terhelik le a jövedelmet a törlesztőrészlettel.

Miért vizsgálnak meg egyéb kockázati tényezőket is a bírálatkor?

Alapvetően azért, mert a bankok nem szeretik, ha pont akkora a törlesztő, mint amennyire a bevétel maximálisan terhelhető. Egy pénzügyi szerencsétlenség esetén – mint például egy állás elvesztése vagy betegség miatt-, előfordul, hogy hosszabb ideig nem tudunk dolgozni. Ha 100%-ban leterhelik a jövedelmet, akkor már nem marad az egyéb költségekre pénz, és fennáll a veszélye annak, hogy nehéz helyzetben lévő ügyfél más kiadásait fogja előre sorolni.

A legjobb jelzáloghitel is hosszú távú elköteleződést jelent. Ne feledd, hogy a törlesztőrészleteket sok esetben 30 éven keresztül hónapról hónapra folyamatosan fizetni kell. Ennek megfelelően, a banknak szigorúan ellenőriznie kell a jövedelem forrását és megbízhatóságát. 

Rendelkezel megfelelő önerővel?

Legjobb, ha az ingatlan vételi árának 20%-át félreteszed, mert ez a minimum önerő házvásárláskor, amit a bank kötelezően elő fog írni. Ezt az arányt befolyásolja a kötelezően elrendelt értékbecslés eredménye, hiszen az ingatlan elhelyezkedése és állapota szerint ez az arány magasabb is lehet.

Ingatlanpiac

A családi ház drága befektetés. Nem elegendő, ha meg van a megfelelő önerőnk rá, azt is át kell gondolni, hogy hosszú távon pénzügyileg mi éri meg pontosan.

Ennek egyik módja, annak a kérdésnek a megválaszolása – milyen élethelyzetben vagyunk, megértünk -e a lakáscserére? Bővült a család, elegünk lett bezártságból, térre van szükségünk.

Hasonlóképpen érdemes elgondolkodni a házvásárlás hosszabb távú következményein is. Ha azzal az indokkal vásárolsz házat, hogy annak az értéke idővel növekedni fog, mindenképpen vedd figyelembe a jelzáloghitel járulékos költségeit is, az ingatlan fenntartását és a rendszeres korszerűsítési munkákat.

Gazdasági tényezők

Ugyanezen vonal mentén vannak olyan időszakok, amikor a családi ház árak nyomottak, és vannak olyan évek, amikor rendkívül magasak. Ha az árak alacsonyabbak, akkor nyilvánvaló, hogy jó üzlet kiköltözni egy kertes házba.

Túl korai megmondani, mi lesz a lakásárakkal az elkövetkezendő évben. De ha a korábbi tapasztalatokból indulunk ki, a COVID-19 járvány és annak a gazdaságra gyakorolt drámai hatásának következtében az ingatlanárak csökkenésére számíthatunk.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!