fbpx

2020 kétségtelenül a nagy változások éve. A koronavírus járvány okozta korlátozó intézkedések életed minden területén szigorúbb és tudatosabb döntések sorozatát csalta elő.

A változás erősen rányomta a bélyegét a már meglévő és az újonnan igényelt hitelek ügymenetére is. Az elmúlt időszakban rengeteg szabályozás született a hitelezéssel kapcsolatban, így sokszor nehéz kiigazodni a rád zúduló információ áradatán.

Egy csokorba szedtük, hogy mi az a 4 dolog, amiről érdemes időben tájékozódnod, ha hitelfelvétel előtt állsz.

1. Mi is az a hitelmoratórium?

Március 18-a mérföldkőnek számít a hitelintézetek és ügyfeleik életében. Az ezt megelőző időszakban felvett hitelekre – mint pl. lakáshitel, otthonteremtési kamattámogatott hitel, jelzáloghitel stb. – lehetőség van arra, hogy az ügyfelek éljenek a hitelmoratórium adta lehetőségekkel.

Mit is jelent ez pontosan? A 47/2020. (III. 18.) számú kormányrendelet értelmében ezen hitelfelvevőknek lehetősége van arra, hogy ez év december 31-ig hiteltörlesztésüket szüneteltessék.

A félreértések elkerülése végett fontos tisztázni, az MNB fenti döntése nem egyenlő a fennálló hitelek elengedésével vagy csökkentésével. A márciust követően esedékes fizetési kötelezettségek kiegyenlítése csak későbbi időpontra tolódik ki.

2. Miért lett nehezebb a hiteligénylés?

A koronavírus miatti intézkedések egyik látványos következménye, hogy a bankok az eddigieknél szigorúbb feltételeket szabtak ki a hitelfelvevőkkel szemben. Nem véletlenül, hiszen gondolj csak bele, egy bank legnagyobb profitja a hitelezésből ered. Elsődlegesen olyan ügyfelekkel dolgoznak együtt, akiket fizetőképesnek minősítenek előzetesen.

Nézzük meg melyek azok a kritériumok, melyek fokozott kockázatot jelentenek a hiteligénylés során:

  • Az utóbbi időszak munkaerőpiaci átrendeződése után, a turizmusban, vendéglátásban és az autóiparban dolgozók, illetve egyéni vállalkozók szigorúbb hitelbírálat alá esnek.
  • Szigorodott a külföldi jövedelemmel és a határozott munkaviszonnyal rendelkező ügyfelek hiteligénylése is. Sok bank hitelezési gyakorlatában akár elutasítással jár ezen foglalkoztatási viszonyban dolgozók hitelfelvétele.
  • Általános jelenség az elvárt minimum jövedelem összegének emelése. Sajnos emiatt a minimálbérre bejelentett hitelfelvevők nehezebb helyzetbe kerülnek.

3. Ingatlanfedezet körüli változások – csökkenő finanszírozási arány

A lakáscélú jelzáloghitelek esetében a gazdasági átalakulás következménye, hogy a fedezetként felajánlott ingatlan értéke csökkenhet. Így esélyes, hogy a nagyobb kockázat elkerülése végett a bankok csökkentik az eddigi finanszírozási arányt.

Miről is van szó a gyakorlatban? Leegyszerűsítve, a törvény által előírt arány 80%, vagyis egy lakásvásárláskor korábban minimum 20% önerővel kellett rendelkeznie egy igénylőnek. A lassuló gazdasági hatás miatt, ezt az arányt a csökkenő ingatlan értékével párhuzamosan növelik. Vagyis fel kell készülnöd arra, hogy egy lakásvásárlásnál nagyobb önerő bevonásával tudod csak elérni céljaidat.

4. Mit tehetsz a biztonságodért?

Jelzáloghitelek igénylésekor gyakran elhangzó kérdés: Milyen kamatozású hitel mellett döntsek? A jelenlegi helyzetben nagyon nehéz bármit is megjósolni a jövővel kapcsolatban. Az elmúlt hónapokban számos olyan történetet lehetett olvasni, ahol emberek hétköznapi élete egyik napról a másikra állt a fejetetejére. Ebben a kiszámíthatatlan élethelyzetben érdemes egy hosszabb pl. 10 éves, vagy fix kamatperiódusban gondolkodnod. A kedvezőtlen gazdasági helyzet hatására vélhetően a kamatok is nagyobb mértékben fognak emelkedni, ami leginkább a rövid kamatperiódusú hitelek esetén okozhat hatalmas kockázatot.

5. Érdemes-e belevágni a hiteligénylésbe?

A koronavírus járvány okozta átrendeződés ellenére, természetesen érdemes hitelfelvételben gondolkodnod. Ez egy hatékony útja annak, hogy álmaidat minél hamarabb megvalósítsd. A szigorodó feltételek és költségek miatt, azonban körültekintően érdemes bankot választanod.

Hozd ki Te is a legtöbbet a kialakult helyzetből! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatodat!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!