fbpx

Szerencsére számos állami támogatás és kamattámogatott konstrukció érhető el itthon. A kedvezmények egymással kombinálhatók, így érdemes előre tájékozódni, mert akár milliókat is megspórolhatunk.

1.    CSOK és Babaváró hitel

CSOK igénybevétele új építésű ingatlan esetén, 3 gyermekkel 10 millió forint vissza nem térítendő összeget jelent. A kockázatot csak akkor vállal a család, ha vállalt gyermek is szerepel a szerződésben, viszont bizonytalan a megszületése.

Plusz kiegészítőként emellé megfelelő választás lehet a Babaváró hitel, mert a megszületendő gyermek után már kamatmentessé válik a kölcsön. Fontos különbség a támogatással szemben, hogy ezt az összeget már előre megkapják a házaspárok. Az hitel maximum 10 millió forint, legfeljebb 20 év futamidővel, ahol kamatmentesség esetén csak az állami kezességvállalási garanciát szükséges fizetni.

2.    CSOK és Babaváró hitel mellé jár áfa-visszatérítési támogatás

Január 1-e óta az ingatlanvásárlóknak egyéb plusz támogatások is elérhetővé váltak, mint az áfa-visszatérítés vagy a vagyonszerzési illeték elengedése.

Egy új építésű ingatlan vételárának áfa tartalma visszaigényelhető, amennyiben CSOK-al együtt történik a vásárlás. 

CSOK támogatással a lakásvásárlás illetékmentessé válik, így alapesetben a teljes ár 4%-át nem kell a családnak kifizetni. Bár ez nem tartozik hozzá szorosan az ingatlan árához, de a megspórolt összeg jól jöhet akár egy későbbi felújításnál.

3.    Támogatások lakáshitellel együtt

Egy jól megválasztott lakáshitellel jelentősen csökkenhet a családi költségvetés. Mivel így kihasználható az utólag megszületett gyermek után járó tartozáselengedés, ami kizárólag lakáscélú hitel esetén jár.

Milyen lakáskölcsönt érdemes igénybe venni? 

Ennek megválaszolására nagy befolyással van a család jelenlegi élethelyzete, ezért soha nincs két egyforma folyamat.

Ha valaki már előre látja, hogy a futamidő előtt sokkal hamarabb elő- vagy végtörleszti a hitelét, akkor kevésbé fog számítani, hogy pontosan milyen kamatperiódust választ. Itt nyomósabb érv a kamat nagysága.

A futamidőnél érdemes tudni, hogy minél hosszabb, annál kevesebb az igénylőknek a költsége vele. Tény, hogy ebben az esetben fog a legkisebb mértékben csökkeni a tőke, de ha valaki kihasználja a tartozáselengedés után járó 4 millió forintot, azzal már sokat tesz hitele csökkentése érdekében.

4.    Használjuk ki a felújítási támogatást 

A Babaváró hitel felvételével, ha nem kell mind a 10 millió forint az ingatlan megvásárlásához, akkor a felszabadult összeget rá lehet fordítani a lakásra. Még egy teljesen új építésű ingatlan esetén is adódhatnak pótolni való dolgok, mint egy klíma vagy redőny felszerelése.

Jó hír, nemcsak saját pénzüket használhatjuk fel a korszerűsítésre, de idei évtől van lehetőség Otthonfelújítási támogatás igénylésére is. Ennek segítségével megspórolható a költségvetés 50%-a, maximum 3 millió forint. 

A fenti megoldásokból is jól látszik, hogy a Babaváró és a CSOK együttes felvételével rengeteg pénzt tud egy család megtakarítani. Az ehhez még kiegészítésként a felújítási támogatás nagyban hozzájárul, amivel egyszerűen korszerűsíthető az új családi ház.

Mivel számos konstrukció és variáció elérhető a banki piacon, így mindig vegyünk igénybe szakértői támogatást, mert ezzel lehetőség van a legjobb ajánlatokat kiválasztani.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!