fbpx

Az ingatlanfedezet nélkül igénybe vehető, kamattámogatott, szabadfelhasználású kölcsön átfutási ideje viszonylag rövid, de akadhat olyan élethelyzet, amikor 1-2 nap is rengeteget számít.

Maximum 10 millió forint a hitelösszege, ahol az első 5 éven belül kell a gyermeknek megszületnie, ezért a kölcsön a futamidő végéig kamatmentes marad. A második gyermek után a fennálló tartozás 30%-át, míg a harmadikat követően a teljes hitelt elengedik.

A Babaváró nagy előnye, hogy az igényléshez ingatlanfedezet bevonása nem szükséges, így a bírálati idő is meglehetősen lerövidül, akár 3-5 munkanapon belül pénzhez juthatnak a házaspárok. Ehhez azonban egyáltalán nem mindegy, milyen formában adjuk le az kérelmeket. Íme néhány tipp, hogy a lehető leghamarabb a számlára kerüljön a hitelösszeg.

Megfelelő, hiánytalan dokumentumok

A jogszabályi megfelelés miatt számos olyan dokumentum szükséges a Babaváróhoz, melyek beszerzése több időt is igénybe vehet:

  • Személyes okmányok
  • Munkáltatói igazolás
  • NAV jövedelemigazolás
  • TB jogviszonyról szóló igazolás
  • Várandósgondozási kiskönyv

A fent felsoroltak közül az egyik legfontosabb a TB jogviszony igazolása, mert ennek hiánya automatikus elutasítással jár. Ezt az illetékes kormányhivataltól vagy ügyfélkapun keresztül lehet megigényelni, de a jelenlegi helyzetben itt is szembe találhatjuk magunkat néhány buktatóval:

  • Az elektronikusan megkért igazolás sokszor két hét alatt érkezik meg.
  • A kormányhivatalnál van lehetőség időpontot foglalni, ám a nagyobb forgalmú hivatalokba nehéz azonnal bekerülni.
  • Külön foglalás nélkül is lehet ügyet intézni, itt viszont fennáll a veszélye annak, hogy zsúfolt sorokkal találkozunk az ügyfelfogadási időben.

Elhúzódó bírálati idő

A jogszabály feltételei alapján a maximális bírálati idő 10 munkanap, de ideális esetben ennél jóval hamarabb is megtörténhet a jóváhagyása a Babavárónak, ha nincs hiánypótlás. Amennyiben valamely dokumentum nem megfelelő, újra ki kell kérni, akkor sok esetben 2-4 hét is eltelhet, míg a hitelösszeg kifolyósításra kerül.

A feleség már babát vár

Mivel a kamattámogatás csak arra a gyermekre vonatkozik, aki a szerződéskötést követően született meg, így ebben a helyzetben igen sürgetővé is válhat a hiteligénylés. Ilyenkor érdemes minél hamarabb elkezdeni a dokumentumok összegyűjtését, hogy még időben benyújtásra kerüljön a kérelem.

Az egyik legnagyobb buktatója ennek, ha valamely banki szabály miatt elutasításra kerül a hitel. Ilyenkor lehetőség van másik bankot választani, de ha kifutunk az időből és a baba picit hamarabb a világrajön, akkor a kamatmentesség elúszhat.

Lakásvásárlás fizetési határideje közeleg

A Babaváró egyedülálló kedvezményei miatt rengeteg házaspár, nem meglepő módon, ingatlanvásárlásra használja fel az összeget. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a hitel 75%-a képezi csak az önerő részét, a fennmaradó 25%-ot teherként számítja a bank lakáskölcsönnél.

Előfordul, hogy az igénylők elfeledkeznek a hitel bírálati idejéről, így az adásvételi szerződésben jóval rövidebb fizetési határidőket szabnak meg, mint ami valójában működőképes. Ezzel az elhamarkodott döntéssel akár nagyobb összeget is elbukhat a vásárló, amit ilyenkor teljes mértékben saját magának köszönhet.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!