fbpx

Az ingatlanvásárlások számottevő része lakáshitelből valósul meg, amelynek elsődleges feltétele, hogy az igénylők legalább 20 % önerővel rendelkezzenek. Egy nagyobb értékű lakásnál ez akár 10 millió forint feletti összeg is lehet, aminek előteremtése gyakran okoz nehézséget. A folyamatosan bővülő otthonteremtési program keretén belül már meglévő két elem, a CSOK és Babaváró hitel nagyszerű alternatívája ennek, ezért érdemes jobban szemügyre venni ezeket a lehetőségeket.

A CSOK egy olyan vissza nem térintendő támogatási forma, amely meglévő és vállalt gyermekek után is megigényelhető. Összege függ a felhasználás céljától és a gyermekek számától, így egy új ingatlan vásárlása után, 3 gyermeknél már 10 millió forint is járhat egy házaspárnak.

Általában a legtöbb bank elfogadja önerőként a CSOK összegét. Mivel a teljes vételár maximum 80 %-át finanszírozzák, így egy 50 milliós ingatlan esetén 10 millió forint saját résszel kell rendelkezni, ami a CSOK összegéből így könnyen fedezhető.

CSOK meglévő gyermekek után

Pénzintézettől függően, ebben az esetben két lehetőséggel találkozhatnak a hiteligénylők:

  • Amennyiben a választott bank teljes egészében figyelembe veszi a CSOK összegét, mint önerő, akkor a fenti példát alapul véve, gyakorlatilag készpénz befizetése nélkül lehet a kiválasztott ingatlant megvásárolni: 10 millió forint CSOK + 40 millió forint lakáshitel.
  • Előfordulhat, hogy a bank csak egy részét fogadja el a támogatásnak önerőként, így mindenképp legalább 10-20 % készpénznek is szerepelnie kell a forrásösszetételben, vagyis például: 10 millió forint CSOK + 5 millió forint készpénz + 35 millió forint lakáshitel.

CSOK vállalt gyermekek után (megelőlegező támogatás)

Ennél a kedvezmény formánál az igénylőknek szigorúbb feltételeket szükséges teljesítenie. Kizárólag házaspárok vehetik igénybe, és a pár egyik tagja nem töltheti be a 40. életévet. Ezzel szemben a klasszikus CSOK felvétele nyitott mind házasok, mind egyedülálló szülők részére is.

Itt is érdemes jól körülnézni a bankok háza táján és szakértő segítségét kérni, mert nem minden pénzintézet fogadja el teljes- vagy részleges önerőként a támogatást. Nézzük a leggyakoribb eseteket:

  • A kiszemelt bank egyáltalán nem fogadja el a felvett megelőlegező CSOK összegét önerőként. Ebben az esetben az igénylőknek saját megtakarításából kell biztosítania a szükséges 20 %-ot: 10 millió forint CSOK + 10 millió forint önerő + 30 millió forint lakáshitel.
  • Tegyük fel, a pénzintézet 80 %-ban (8 millió forint) beszámítja a CSOK-ot a hitelfelvétel önerejébe, akkor már is jobb helyzetben vannak a házaspárok anyagilag: 10 millió forint CSOK + 2 millió forint önerő + 38 millió forint lakáshitel.
  • Amikor a támogatás összegének 100 %-a önerőként bevonható a hitelfelvételbe, akkor a saját készpénz 0 Ft is lehet: 10 millió forint CSOK + 40 millió forint lakáshitel.

Babaváró hitel

A kölcsön formáját tekintve egy szabadfelhasználású, fedezet bevonása nélkül megigényelhető termék, amely a teljes futamidő alatt kamatmentessé, de akár kinullázhatóvá is tehető. A kedvezményei a szerződéskötés után megszületendő gyermekekre érvényesíthetők. Az első megszületését követően elengedik a kamatot, a másodiknál a tartozás 30 %-át, míg a harmadik gyermek után a teljes hitel eltörlésre kerül. Plusz a várandóság 12. hetét követően 3 év szüneteltetés is kérhető a törlesztőrészletre.

Bár szabadfelhasználású hitelről van szó, így könnyen gondolják azt a lakásvásárlók, hogy megkötések nélkül felhasználhatják önerőként a jelzáloghitel mellé. Sajnos ez nem ilyen egyszerű, mert a legtöbb pénzintézet szigorú feltételek mellett teszi lehetővé a Babaváró kölcsön felhasználását egy vásárláskor. 

Amennyiben a szerződéskötését követő 90 napon belül a házaspár lakáshitelt is igényel, akkor a Babaváró összegének a 75 %-a számít csak, mint önerő, a fennmaradó 25 %-ot készpénzből szükséges fedezni.

Nézzük számokban is a két lehetőséget: 

  • 90 napon túl: maximum 40 millió forint igényelhető (50 millió forintos vételár esetén), vagyis a saját megtakarítás itt 0 forint: 10 millió forint Babaváró + 40 millió forint lakáshitel.
  • 90 napon belül: maximum 37,5 millió forint igényelhető a fenti szabály miatt, így a forrásösszetétel a következőképpen alakul: 10 millió forint Babaváró + 2,5 millió forint önerő + 37,5 millió forint lakáshitel.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!