fbpx

A jelenlegi gazdasági környezet elemzése alapján az elkövetkező egy évben akár 10%-os lakásár drágulás is bekövetkezhet. Mivel a statisztikák szerint itthon nagyjából minden második vásárló lakáshitelt is igényel, így szerencsésebb lehet már most elkezdeni a tervezést, vagy éppen belevágni egy ingatlanvételbe.

Hogy pontosan mi is a megfelelő időpont erre? Ezt nagyon nehéz megjósolni, nem lehet egy egyszerű választ adni a kérdésre. Egy biztos, a lakás- és hitelpiac helyzete számos tényezőtől függ, amit érdemes átgondolni:

  • A nagyobb, népszerűbb településeken várhatóan 3-5%-al magasabb összeget kell kifizetni egy év múlva.
  • A mostani kedvező kamatkörnyezet változóban van, mert elemzések szerint kb. 1% emelkedéssel is számolni lehet a jövőben.

Mitől drágulhat meg a lakásvásárlás?

  1. Hitelkamatok emelkedése

A lakáskölcsönök jelenlegi árazása ennyire kedvező még nem volt itthon. Ezt abból is látni lehet, hogy sok esetben a piaci lakáskölcsönök kamata alacsonyabb, mint a kamattámogatott hiteleké. Azonban az utóbbi időben számos olyan változás volt a gazdaságban, amely hatással van a kamat növekedésére:

  • Az infláció folyamatosan emelkedik. Az elemzők szerint a jövőben, akár 4-5%-os áremelkedés is várható. Az árak ilyenfajta növekedése befolyásolja az elvárt hozamok kamatait is, így a megtakarítások kamatát követően a hiteleké is megemelkedhet.
  • A gazdaság nemzetközi helyzete is a kamat emelkedés irányába halad: hiszen Nyugat-Európában vagy az USA-ban a kötvények hozamai nagyobb ütemben emelkedtek az utóbbi időszakban. Így előreláthatólag a magyar hozamok is követni fogják ezt a változást, hiszen ellenkező esetben a külföldi befektetők részére értéktelenné válik, mert más országokban sokkal nagyobb hasznot érhetnek el.
  • Az un. BIRS, vagyis hosszú futamidejű bankközi kamatláb is növekedett. Ez mutatja meg, hogy az egyes bankok egymás között mekkora kamatok mellett nyújtanak egymásnak hitelt. A banki kamatköltségeket ez mutatja meg a leginkább, hiszen a kiutalt hitelt erről a piacról szerzi be a pénzintézet.

Előreláthatólag egy enyhébb kamatnövekedésre számíthatnak a hiteligénylők, ez nagyjából 0,5-1százalékpontot jelent. Ez nem egy hosszabb távra szóló előrejelzés, így várhatóan drasztikus emelkedésre nem kell számítani, és a szükséges változások fokozatosan kerülnek bevezetésre.

2. Lakásárak drágulása

Az elmúlt néhány évben egy folyamatos emelkedésnek lehettünk a tanúi, ezért nézzük meg mi áll az áremelkedések hátterében.

  • A január 1-óta bevezetett lakástámogatási elemek jelentősen befolyásolták a lakásárakat. Ide szorosan kapcsolódik az áfa-visszatérítési támogatás és a CSOK-ból vásárolt ingatlanok illetékmentessége, illetve a bővítésre felhasznált kedvezmény munkálatainak szélesítése (lásd. tetőtér beépítés). Még, ha az újépítésű lakások áfája 5% is lett, ez egyelőre kevésbé látszik meg az árakon.
  • Az áfa átalakítása miatt várhatóan a közeljövőben egyre több építkezés indul el, és új ingatlan cserél gazdát. Az építőiparban dolgozó szakembereknek már most rengeteg a munkája, így biztos, hogy nagy mértékben leterheltek lesznek, és egyre hosszabb időre tudnak majd új munkákat vállalni. Mind emellé pedig még bekapcsolódik az otthonfelújítási támogatás is, ami a meglévő ingatlanok korszerűsítését támogatja. A megnövekedett kereslet miatt szinte biztos, hogy a munkadíj és az anyagköltség terén is nagyobb drágulásra kell számítani, ez pedig oda is vezethet, hogy az új építkezések ára is emelkedni fog.
  • Amennyiben a hitelmoratórium végét követően lesznek olyanok, akiknek továbbra is nehézséget okoz hitelük fizetése, elképzelhető, hogy az ingatlan eladás mellett döntenek. Ez kisebb mértékben ugyan, de csökkentheti a használt ingatlanok vételi árát.

Ezek az előrejelzések természetesen nem azt jelentik, hogy az itt felsorolt lehetőségek mindenképp be fognak következni, csak a jelenlegi gazdasági helyzetből kiindulva a szakemberek a fentieket tartják életszerűnek. Vélhetőleg, amire érdemes felkészülni, az a mérsékelt áremelkedés lesz.

Hozd ki Te is a legtöbbet otthonodból! Keress meg nyugodtan, és elkészítem a legjobb, személyre szabott ajánlatot!

Oszd meg Facebook-on!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!